Voetbaltube speler van de maand: Jan Vertonghen

01 mei 2012 | stefan | Speler van de maand

Elke maand wordt er door Voetbaltube een speler uitgelicht die mogelijk een grote toekomst tegemoet gaat of een voetballer die op dat moment hot is in de voetbalwereld. Deze maand is dat de Eredivisie speler van het jaar en aanvoerder van landskampioen Ajax, Jan Vertonghen.

Naam: Jan Vertonghen
Been: Links
Bijnaam: Jantje
Geboortedatum: 24-04-1987
Nationaliteit: Belg
Lengte: 192 cm
Club: AFC Ajax
Contract tot: 2013
Positie: Centrum verdediger/Linksback

Jan Vertonghen is de laatste jaren uitgegroeid tot een echte leider en heeft zich dusdanig goed ontwikkeld dat hij rijp is voor de stap naar het buitenland. Het mag gezegd worden dat hij een prachtig seizoen achter de rug heeft bij Ajax en dat hij maar liefst negen keer scoorde, zeker niet slecht voor een verdediger. Hetzelfde aantal doelpunten als Narsingh, Ola John, Lens en vier minder dan Vitesse spits Bony. Ook op de training liet hij zien te kunnen scoren. Laatste berichtgeving is dat Vertonghen zo goed als rond is met Tottenham Hotspur en dus teamgenoot wordt van Van der Vaart.

De nuchtere en energieke verdediger kreeg vaak de nodige kritiek dat hij niet constant genoeg was en vaak tegen de kleinere clubs nogal laconiek spel vertoonde. De laatste maanden herpakte hij zich echter en had als leider van Ajax een groot aandeel in het kampioenschap.

Vertonghen begon met voetballen bij het Belgische VK Tielrode waar hij vandaan komt. Het bleek al gauw dat hij beter was dan zijn teamgenoten en vertrok naar Germinal Beerschot. Met deze club had Ajax een samenwerkingsverband en die merkte al snel dat Jan zeer getalenteerd was, Zij besloten Vertongen te nemen en dus vervolgde hij in 2003 zijn carriere in Amsterdam. Daar voelt hij zich inmiddels goed thuis.

Begin seizoen 2006/2007 haalde de toenmalig Ajax-trainer Henk Ten Cate hem bij de selectie en de technische staf was erg enthousiast. Het lukte hem niet om basisspeler te worden en moest vaak meedoen met Ajax 2 waar hij een opmerkelijke goal maakte tegen Cambuur Leeuwarden. Er werd in de winterstop beslist dat hij het best kon worden verhuurd, hij vertrok op huurbasis naar RKC. Een andere omgeving en elke wedstrijd spelen deed hem goed en hij wist zelfs nog drie keer te scoren voor de club uit Waalwijk.

Na zijn verhuurperiode kwam hij in het seizoen 2007/2008 weer terug bij Ajax en wist hij zich langzamerhand in de basis te spelen. Onder leiding van landgenoot Thomas Vermaelen ontwikkelde hij zich prima en werd steeds beter. Hij speelde eerst nog als linksback of middenvelder. Uiteindelijk kwam hij links centraal in de verdediging te staan naast Heitinga. In 2010 won hij met Ajax de beker en raakte hij in opspraak door bij de huldiging Feyenoord-spelers uit te maken voor 'kutkakkerlakken'. Hij bood op aandringen van Rik van den Boog zijn excuses aan voor het wangedrag.

In het seizoen 2010/2011 pakte hij zijn eerste landstitel met Ajax. Onder leiding van Frank de Boer wonnen ze de laatste en allesbeslissende wedstrijd van FC Twente. In die week schoof hij ook nog even aan bij De Wereld Draait Door. Het afgelopen seizoen was Vertonghen dé aanvoerder van Ajax en pakte hij voor het tweede opeenvolgende jaar de landstitel. Zelf wil hij graag een stap hogerop maken. Tottenham Hotspur heeft de beste papieren voor de linkspoot.

Hij werd verkozen tot beste speler van de Eredivisie en ontving de Gouden Schoen.

 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
Voetbaltube speler van de maand: Jan Vertonghen