Voetbaltube speler van de maand: ‘superspits’ Lewandowski

24 april 2013 | stefan | Speler van de maand

Elke maand wordt er een speler uitgelicht die een grote toekomst tegemoet gaat of een voetballer die op dat moment populair is in de voetbalwereld. Deze maand is dat één van de beste spitsen van Europa: Robert Lewandowski.

Naam: Robert Lewandowski
Bijnaam: Lewy
Been:
 Rechts
Geboortedatum: 21-08-1988
Nationaliteit: Poolse
Lengte: 184 cm
Club: Borussia Dortmund
Contract: 2014
Positie: Aanvaller

Komende zomer gaat de transfercarrousel volop draaien en de naam van Robert Lewandowski valt al veelvuldig. Real Madrid (vanavond de tegenstander in de CL) en Manchester United zijn clubs die hem graag in zouden lijven. Alleen is het volgens de Engelse media afwachten of Wayne Rooney vertrekt.

Robert Lewandowski (24) begon zijn carriére bij Varsovia Warsaw. Hij speelde 7 jaar in de jeugd. In 2004, op zijn zestiende, vertrok hij naar Delta Warsaw. Daar kwam hij tot 10 wedstrijden en 4 treffers in het eerste elftal. De toenmalig trainer van profclub Znicz Pruszków zag de potentie van Robert en haalde hem in 2006 naar Znicz Pruszków. De club deed het uitstekend in de Poolse derde divisie. Ze promoveerden en met 15 doelpunten werd hij topscorer. Het jaar daarop werd Lewandowski ook topscorer in de tweede divisie, met 21 goals.

Lech Poznan kreeg lucht van de prestaties van Robert Lewandowski en informeerde naar zijn diensten. Niet veel later, in juni 2008, betaalde Lech Poznan 1,5 miljoen voor hem. Bij zijn debuut in de Uefa Cup scoorde hij als invaller het enige doelpunt van de wedstrijd. Ook in de competitie scoorde hij bij zijn debuut. Dat was een geweldige treffer met zijn hak. Hij eindigde in het seizoen 2008/2009 als tweede op de topscorerslijst. Het seizoen erop werd hij wel topscorer met 18 treffers en werd Lech Poznan voor het eerst sinds 17 jaar kampioen.

"> 

Borussia Dortmund was overtuigd en kon de rechtspoot voor een prikkie overnemen. 4,5 miljoen was het bedrag dat de Duitsers overmaakten. Het bleek een gouden zet.

Dortmund werd in het seizoen 2010/2011 en 2011/2012 kampioen van Duitsland. Het seizoen 2010/2011 was Lewandowski’s eerste in Duitsland. Hij moest wennen aan de speelstijl en zijn nieuwe omgeving. Ook voetballend kon hij nog niet brengen wat hij wilde, vooral fysiek werd er veel van hem gevraagd in de Bundesliga. In zijn eerste seizoenshelft moest hij het hebben van invalbeurten en in de tweede seizoenshelft van het seizoen 10/11 startte hij vaker in de basis maar nog steeds had hij moeite met hele wedstrijden spelen. Toch kwam hij tot 8 doelpunten en 3 assists. Dortmund eindigde met 75 punten en was daarmee kampioen van Duitsland.

Het seizoen 2011/2012 was hét jaar van Lewandowski. Hij schoot in alle competities 26 keer met scherp maar niet alleen zijn doelpunten waren belangrijk, ook leverde hij 15 assists. Ze wonnen dat jaar twee keer met 1-0 van Bayern München. In het thuisduel was de Poolse spits matchwinner. Hij werd 5 keer gekozen tot ‘Man of the Match’. Het aandeel van de aanvaller in deze landstitel was groot.

Ook dit seizoen gaat de aanvaller onverstoorbaar door met scoren. Hij schiet vanuit alle standen en hoeken raak. Het seizoen is nog niet afgelopen en hij staat in de Bundesliga, Champions League en DFB Pokal op 30 goals en 10 assists.

Robert Lewandowski is een topspits. Hij heeft een neusje voor de goal en blijf altijd koel. Zijn kracht ligt hem in zijn ‘allroundheid’. Hij scoort met zijn hoofd, knie en voet. Hij is slim en weet op het juiste moment weg te blijven of in de bal te komen. Hij gaat vaak een één-twee aan met zijn medespelers om daarna weer voor het doel op te duiken. De 24-jarige Pool scoort daarnaast geweldige doelpunten maar heeft er ook geen moeite mee als het een intikker betreft.

"> 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
Voetbaltube speler van de maand: ‘superspits’ Lewandowski