Voetbaltube speler van de maand: ‘ijzervreter’ Bruno Martins Indi

25 oktober 2012 | stefan | Speler van de maand

Elke maand wordt er een speler uitgelicht die een veelbelovende toekomst tegemoet gaat of een voetballer die op dat moment populair is in de voetbalwereld. Deze maand is dat een speler die aan beide eisen voldoet. Het is Bruno Martins Indi.

Naam: Bruno Martins Indi
Been: Links
Bijnaam: BMI, Ijzervreter Bruno, Beast Bruno
Geboortedatum: 08-02-1992
Nationaliteit: Nederlandse en Portugese
Lengte: 1.83 m
Club: Feyenoord
Contract tot: Zomer 2016
Positie: Centrale verdediger/linksback

Martins Indi ontwikkelt zich stormachtig. De verdediger van Feyenoord verbaast vriend en vijand. Hij is in de duels moeilijk te kloppen en geeft nooit op. Dat koppelt hij aan veel inzicht, loopvermogen en snelheid. Hij heeft het de capaciteiten om een topverdediger te worden. Een ander pluspunt is zijn scorend vermogen en de drang om naar voren te gaan als de situatie zich daarvoor leent.

De ouders van Bruno Martins Indi komen uit het westen van Afrika uit Guinee-Bissau. Martins Indi zelf is geboren in Portugal. Na drie maanden Portugal in het plaatsje Barreiro verhuisde hij naar Nederland en belandde in Rotterdam. Van zijn achtste tot zijn dertiende speelde hij voor Spartaan ’20. Daarna nam Feyenoord hem op in de jeugdopleiding van de club. Toen hij op 13-jarige leeftijd binnen kwam bij Feyenoord mocht hij zichzelf bewijzen in een oefenwedstrijd tegen NEC. Een prima ploeg, met vooral een goede rechtsbuiten, zo kreeg Martins Indi vooraf van de andere Feyenoorders te horen. "De jongens hadden mij al gewaarschuwd dat ik moest uitkijken voor hem", zegt Martins Indi. "Maar ik blufte: hij doet niks tegen mij. En uiteindelijk at ik hem gewoon op."

De kersverse international moest in de jeugd wel even wennen aan de linksback positie: "In de C2 kon ik nog niet verdedigen. Ik was bij Spartaan lange tijd linksbuiten geweest, daarna nummer tien en uiteindelijk linksback. Ik vond dat aan het begin helemaal geen leuke positie, omdat ik wilde aanvallen en trucjes doen."

Martins Indi kreeg in de jeugd te maken met Jean Paul van Gastel. Van Gastel was onder de indruk van de instelling van zijn pupil: "Bruno heeft een enorme drive. Voor mij is hij de verpersoonlijking van hoe een jeugdspeler zich bij ons in de opleiding hoort te gedragen. Bij sprintoefeningen wilde hij altijd winnen, bij loopoefeningen liep hij altijd voorop." Van Gastel is nu trainer van de lichting onder de 19 jaar.

Op dertienjarige leeftijd kwam de nu 20-jarige Martins Indi binnen bij Feyenoord. Op dat moment was hij een iel mannetje en totaal geen krachtpatser. Dat kwam met de jaren. Maar hij heeft er ook een hoop voor moeten doen om fysieke gesteldheid in orde te krijgen: "Als je een topverdediger wilt worden, moet je fysiek sterk zijn", is zijn mening. "Ik heb mezelf daarom bijvoorbeeld aangeleerd dat ik elke dag opdruk als ik wakker word en voordat ik naar bed ga." Als Bruno geen voetballer was dan had hij graag hotelmanager willen worden. Zo regelde Feyenoord TV dat hij een dagje mocht meelopen in een Van der Valk hotel.

Hij investeerde veel in zichzelf en in de zomer van 2010, op een dag vroeg in de ochtend betaalde dat zich uit. Hij kreeg een belangrijk telefoontje. "Ik dacht nog: wie belt er nu op dit tijdstip, laat me met rust. Maar het was Leo Beenhakker, die vertelde dat ik me moest melden bij de eerste selectie. Dat was een heel mooi moment. Al die jaren had ik mijn best gedaan en nu kreeg ik waar ik het voor had gedaan. Dat gevoel was niet met woorden te beschrijven."

Zijn droom, spelen in Feyenoord 1, kwam langzaam uit. Hij kreeg minuten in een oefenwedstrijd tegen Aston Villa en werd ‘Man Of The Match’. Ook kreeg hij het vertrouwen in de Europa League kwalificatie wedstrijd tegen AA Gent. Martins Indi werd dus onderdeel van groep die het moest gaan doen in het seizoen 10/11.

Zijn eredivisiedebuut volgde niet veel later. Op 12 september 2010 uit tegen NAC kwam hij in de 71ste minuut in het veld voor Bahia. Het werd een drama voor de verdediger. Feyenoord verloor met 2-0 en Bruno kreeg een rode kaart. Dat seizoen onder Mario Been kwam hij nog 14 keer in actie en scoorde eenmaal. Het seizoen 11/12 werd hij onder Ronald Koeman vaste waarde, Martins Indi speelde 29 wedstrijden en trof eenmaal doel.

Toen kwam het seizoen 2012/2013 waarin hij zijn goede lijn bij Feyenoord doortrok en een uitverkiezing kreeg voor Oranje. Hij maakte zijn officiële debuut tegen Turkije en is sindsdien niet meer uit de basis verdwenen. Ook scoorde hij tweemaal. Eén tegen Hongarije en op 16 oktober tegen Roemenië. Hans Kraay interviewde hem daarna. Bij zijjn eerste doelpunt was hij zo blij dat hij Louis van Gaal in zijn armen vloog. Martins Indi wist niet dat Van Gaal aan zijn heup geopereerd was.

Voor Feyenoord is hij de komende jaren met Clasie en De Vrij een belangrijke pion in de wederopbouw van de club. Het is te hopen dat hij op deze voet doorgaat en Feyenoord naar een hoger plan tilt en dat het Nederlands elftal daar ook van profiteert. Waar ligt de toekomst van deze speler? Volgens de media zit AC Milan achter de sterke verdediger aan maar past hij wel in Italië? We zijn benieuwd naar jouw mening!

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
Voetbaltube speler van de maand: ‘ijzervreter’ Bruno Martins Indi