Voetbaltube speler van de Maand: ‘Aanvallende back’ Jordi Alba

22 juli 2012 | stefan | Speler van de maand

Elke maand wordt er een speler uitgelicht die een grote toekomst tegemoet gaat of een voetballer die op dat moment populair is in de voetbalwereld. Deze maand is dat de revelatie van het EK in Oekraïne & Polen Jordi Alba.

Naam: Jordi Alba
Been: Links
Bijnaam: -
Geboortedatum: 21-03-1989
Nationaliteit: Spanje
Lengte: 1.70 m
Club: Barcelona
Contract tot: 31-12-2017
Positie: linksback

Jordi Alba was misschien wel dé revelatie van het EK. De linksachter van Spanje speelde een geweldig EK en kon aanvallend ook zijn steentje bijdrage zoals de perfecte assist op Xabi Alonso in de wedstrijd tegen Frankrijk. Maar wie is deze linksback eigenlijk?

Jordi Alba werd op 21 maart 1989 geboren in L'Hospitalet de Llobregat. Op 10-jarige leeftijd (in 1999) kwam hij terecht op La Masia in de jeugdopleiding van FC Barcelona. Na zes jaar te hebben gespeeld bij Barcelona werd hij niet goed genoeg bevonden en keerde Alba in 2005 terug naar zijn geboortestad. Hij ging spelen bij UE Cornellà dat nu uitkomt in de vijfde Spaanse divisie.

Al gauw viel hij op bij de scouts van Valencia en het duurde dan ook niet lang voordat Alba de overstap maakte naar de sinaasappelstad. Hij tekende in 2006 een contract bij Valencia en had zo toch, weliswaar via een omweg de Primera Division bereikt.

In het seizoen 2008/09 werd hij nog verhuurd aan tweede divisie club Nàstic maar bij zijn terugkeer naar Valencia won hij het vertrouwen van zijn coach Unai Emery en al snelde speelde hij zich in de basis. Op dat moment werd hij ook geselecteerd voor de Spaanse ploeg. Daar debuteerde hij op 28 december 2008 als vervanger van Bojan Krkic.

Tijdens het EK van 2012 zorgde de kleine Spanjaard ervoor dat hij definitief zijn naam vestigde. De linksback, die vroeger linksbuiten was, is snel, heeft een actie in huis, diepgang en een uitstekende voorzet. De 21-jarige speler heeft onder andere door zijn goede optreden op het EK een transfer gemaakt naar zijn 'oude club' FC Barcelona. Valencia ontvangt 14 miljoen Euro voor de back die een contract voor vijf jaar tekent bij de Blaugranas.

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
Voetbaltube speler van de Maand: ‘Aanvallende back’ Jordi Alba