Speler van de maand: Jamie Vardy – De ademende jongensdroom

02 december 2015 | StefanS | Speler van de maand

Elke maand wordt er een speler uitgelicht die een grote toekomst tegemoet gaat of een voetballer die op dat moment populair is in de voetbalwereld. Deze maand is dat Jamie Vardy.

Naam: Jamie Richard Vardy
Bijnaam: 
Been: Rechts
Geboortedatum: 04-06-1988
Nationaliteit: Engels
Lengte: 1.78 m
Club: Leicester City
Contract tot: 30-06-2018
Positie: Spits

Voor wie in zijn jeugd ooit wegdroomde bij ‘De wondersloffen van Sjakie’ is de revelatie die Jamie Vardy heet, een ademende jongensdroom. Jamie Vardy; van amateur naar recordverbrekende international in vier jaar tijd. Zijn carrière pompt hoop in de harten amateurspelers op leeftijd die nog steeds die ene grote droom voor ogen hebben: spelen voor een profclub.

€42,50 per week
Ooit begonnen als 16-jarige bij het eerste team van Stocksbridge Park Steels nadat Sheffield Wednesday hem liet gaan omdat hij fysiek te klein werd bevonden. Jamie verdiende toentertijd omgerekend €42,50 per week. Nogal een verschil met de €64,000,- die hij inmiddels per week binnenharkt bij Leicester City.

Enkelband
In zijn beginperiode was voetballen bijzaak. Vardy heeft een dochtertje en werkte in een fabriek twaalf uur durende diensten waar hij spalken maakte. Net zoals zijn collega’s was hij niet vies van een pint op zijn tijd. Regelmatig zakte hij door tot in de late uurtjes. Het nachtleven leverde hem een enkelband op –Vardy werd veroordeeld voor het vechten in een pub.

Naast de enkelband kreeg hij ook een uitgaansverbod waardoor hij iedere avond stipt om half zeven thuis moest zijn. Erg lastig als je ’s avonds wedstrijden moest spelen. ‘Soms moest de trainer hem wisselen omdat hij anders niet het thuisfront zou halen,’ zegt voorzitter van Stocksbridge Allen Bethel. ‘Net zoals scoren stopte hij niet met het maken van overtredingen met twee benen. Hij scoorde een record aantal doelpunten en rode kaarten. Erg lastig want ik kon die rode kaarten steeds betalen. Uiteindelijk was hij voor ons niet meer te houden. Overal stonden scouts langs de lijn.’

Statistieken
Zijn indrukkwekkende gemiddelde bij Stockbridge (66 doelpunten in 107 wedstrijden) zorgde ervoor dat Vardy een overstap naar FC Halifax Town maakte. Een tussenstap. De spits speelde slechts vier wedstrijden en scoorde driemaal. De summiere optredens waren reden genoeg voor Fleetwood Town om Vardy voor €35,000 over te nemen. Een slimme investering aangezien de aanwinst in 36 wedstrijden maarliefst 31 keer scoorde. Dat is een gemiddelde van 0,86 goals per wedstrijd(!). Reden genoeg voor Leicester City om één seizoen later €1,24 miljoen voor de spits neer te leggen.

Recordhouder
Eenmaal gearriveerd bij Leicester is het sprookjesboek nog niet dicht. Het eerste seizoen is moeizaam voor Jamie met vier doelpunten. Het tweede seizoen promoveert Leicester mede dankzij zestien doelpunten van de nieuwbakken held. Vardy bulkt van het zelfvertrouwen. Waar hij eerst vocht in de pub doet hij dat nu aleen nog tussen de lijnen. Het eerste seizoen weten The Foxes – gesponsord door de nieuwe voorzitter (de Thaise biljonair en tevens Sugar Daddy Vichai Srivaddhanaprabha)– het vege lijf te redden door in de Premier League te blijven.

Een prestatie van formaat al staat dat in schril contrast met de krachttoer van dit seizoen: Leicester City deelt de koppositie met Manchester City en Vardy verbreekt het record van Van Nistelrooij door elf wedstrijden achtereenvolgend te scoren. De teller van de topscorer van de Premier League staat op veertien en dat is bondscoach Roy Hodgson niet ontgaan. Hij selecteerde Vardy en dit vertouwen wordt niet geschonden –inmiddels vier internationale wedstrijden verder.

Speelstijl
Jamie is een speler die zich niet laat kneden door zijn trainer maar puur op instinct speelt. De schoonheid van zijn goals zijn niet om over naar huis te schrijven. Toch zijn de goals typerend voor zijn speelwijze: hardwerkende arbeidersklasse. Unique sellingpoints zijn: snelheid –Van der Gijp constateerde terecht al dat Vardy op de brommer is– en zijn eerste balaanname. Deze twee pluspunten zorgen ervoor dat hij steeds maar weer in scoringspositie komt en dat naar verluidt Barcelona hengelt naar zijn welwillendheid om het eens bij een wereldclub te proberen.

Gemaakt voor het maken van doelpunten

 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
Speler van de maand: Jamie Vardy – De ademende jongensdroom