Speler van de maand: Dirk 'Duracell' Kuyt

02 november 2015 | StefanS | Speler van de maand

Elke maand wordt er een speler uitgelicht die een grote toekomst tegemoet gaat of een voetballer die op dat moment populair is in de voetbalwereld. Deze maand is dat het de met kilometers sleeptouw op z’n schouders: Dirk Kuyt.

Naam: Dirk Kuyt
Bijnaam: Mr. Duracell, The Flying Dutchman, King of Rotterdam
Been: Rechts
Geboortedatum: 22-07-1980
Nationaliteit: Nederlands
Lengte: 1.84 m
Club: Feyenoord Rotterdam
Contract tot: 30-06-2016
Positie: Rechtsvoor, spits, nummer 10, back, middenvelder

De prestaties van deze man zijn als het fenomeen van een corpulente vrouw op een roltrap wanneer jij je trein probeert te halen: je wil wel, maar kunt er niet omheen. Dirk ‘Duracell’ Kuyt presteert het wekelijks om op 35-jarige leeftijd bepalend te zijn voor zijn club.

Op 11-jarige leeftijd neemt Kuyt senior een beslissing die de levensloop van zijn zoon vormt. De dialoog lijkt rechtstreeks gegrepen uit een Kameleonboek en een fantasierijk persoon vult het gesprek aan met een handjevol violen. Kuyt Sr. en Kuyt Jr. staan in een woest polderlandschap. Kleine Dirkie kijkt omhoog langs de broekspijp van zijn grote voorbeeld en zegt: ‘Pa, ik wil net zoals jou later een vissersman worden.’ De oude baas met het getekende gezicht schud zijn het hoofd en zegt: ‘Nee jongen, jij moet op het land blijven en proberen een voetballer te worden.’ Gehoorzaam als hij was, volgt Dirkie dit advies op.

In zijn jeugd merkt Dirk op dat er vele voetballers om hem heen één-voor-één afvallen bij de voetbalschool. Jongen die wel een fluwelen techniek hebben maar worden afgekeurd wegens gebrek aan discipline. Waar de techniek hier en daar achterblijft, daar barst de jongeling juist van doorzettingsvermogen en discipline. Dit vormt hem als voetballer. Hedendag is Dirk de belichaming van de aanhouder die wint en een werkknol dat –naarmate de tijd verstrijkt– op karakter vanzelf een sierpaard wordt.

Door zijn werkethiek verovert Dirk bij elke club zowel een plekje in de basis- als in de harten van zijn supporters. Of dat nou bij Quick Boys, Utrecht, Liverpool, Fenerbaçe of Feyenoord is, dat maakt de beste man niets uit. Dirk hanteert zijn voetbalschoenen als het devies van Nancy Sinatra: ‘these boots are made of walkin’, that’s just what they do.’

De vlieger van Gladwell’s 10.000 uur theorie –waar ieder mens 10.000 uur nodig heeft om ergens uitmuntend in te worden– gaat bij Dirk Kuyt wel op. Op clubniveau heeft de Katwijker inmiddels 576 wedstrijden gespeeld (51.840 minuten) en 211 doelpunten gemaakt. 51 daarvan zijn neergelegd in de netten van de Premier League toen hij nog voor Liverpool werkzaam was. De ene havenarbeidersclub (Liverpool) nam hem in 2006 over van de andere havenarbeidersclub (Feyenoord) voor een bedrag van €17,25 miljoen. De man was zijn gewicht in goud waard.  

Niet alleen op clubniveau maar ook internationaal laat Dirk van zich horen. De multi-inzetbare pion is een lieveling voor elke bondcoach en Louis van Gaal gebruikt Kuyt zelf als rechtsachter. Johan Cruijf complimenteerde Dirk met zijn 100ste interland op 29 Juni 2014 met de woorden: ‘ieder team is gezegend met een speler zoals hij.’ Een niet geheel misplaatste opmerking wanneer je de hittekaart ziet van zijn bestrijking van ’t veld die wedstrijd.De batterij van het Duracell konijn is nog lang niet leeg, zo getuige de wil van Feyenoord om Kuyt voor nog een jaar vast te leggen. Geen wonder. Fanatieke Feyenoord-fans vergelijken Kuyt niet geheel onterecht met het spel van Pierre van Hooijdonk in 2001. Pi-Air nam het voortouw en maakte bijna in zijn eentje Feyenoord een UEFA-cup rijker. Zal de Katwijker het eigenhandig om eigenhandig Feyenoord kampioensschaal rijker te maken?

Feitje: Dirkie is officieel de eigenaar van de lelijkste hatrick ooit gemaakt

Alle 50 doelpunten in de Premier League van Kuyt

Dirk Kuyt tribute

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
Speler van de maand: Dirk 'Duracell' Kuyt