Speler van de maand: De Deventer doelpuntenmachine Bas Dost

04 maart 2015 | StefanS | Speler van de maand

Elke maand wordt er een speler uitgelicht die een grote toekomst tegemoet gaat of een voetballer die op dat moment populair is in de voetbalwereld. Deze maand is dat wellicht de nieuwe centrumspits van Oranje: Bas Dost

Naam: Bas Dost
Bijnaam: Plattfuß-Bomber / die Wolfsburger Tormaschine/ Baas Dost
Been: Rechts
Geboortedatum: 31-05-1989
Nationaliteit: Nederlands
Lengte: 1.98 m
Club: VfL Wolfsburg
Contract tot: 30-06-2017
Positie: Centrumspits

Van afgedankt tot basisklant is wellicht de juiste stereotypering die je de geboren Deventenaar kan geven. Bas Dost is momenteel ‘hot’ in voetballand en staat symbool voor de extreme ommezwaai zodra er een paar goals achtereenvolgend worden gescoord. Ineens is hij de droomspits voor iedere club terwijl hij een paar maanden daarvoor nog veelvuldig werd verzocht om de dozen van zijn schoenen te halen. Zelf is hij naar eigen zeggen niet zo gecharmeerd van de overstroming aan superlatieven doch hoopt hij zijn huidige vorm zo lang mogelijk vast te houden.

Bas Dost begint zijn carrière in de jeugd van CVV Germanicus in Coevorden waar hij al snel wordt gescout door FC Emmen waar hij de gehele jeugdopleiding doorloopt. In 2007  –Bas is dan achttien jaar– verovert hij zijn eerste profcontract bij FC Emmen waar het publiek een half jaar moet wachten op zijn eerste goal op het hoogste niveau. In dit seizoen prikt de boomlange spits er nog zes doelpunten bij. Door zijn voorkomen en doelgerichtheid in de zestien meter besluit Heracles Almelo Bas binnen te halen.

In twee jaar tijd scoort de Lange Jan van de Heraclieden zeventien doelpunten in 61 wedstrijden. Geen extreem hoog gemiddelde maar alleen door zijn veertien doelpunten in een seizoen flirt Ajax openhartig met de spits. Het blijft echter bij een flirt en op de avances van SC Heerenveen gaat Dost voor een bedrag van 3,1 miljoen, wél in.

Bij de Friezen ontpopt hij zich tot een echte goalgetter met maarliefst 45 goals in 61 wedstrijden. Op eenzame hoogte mokt Dost zich door zijn wedstrijden in het Abe Lenstra-stadion heen. Heerenveen coach Ron Jansen gebruikt hem voornamelijk als invaller; iets dat goalgetter totaal niet aanstaat. Wederom is daar de flirt van Ajax. Het blijft deze keer echter niet bij een knipoog en wat handkussen.

Ajax wil per direct Dost als vervanger voor de aan Liverpool verkochte Luis Suárez. Tijdens de winterperiode komen Heerenveen en Ajax er bij de onderhandelingen niet helemaal uit. Bas is het zat en ondergaat prematuur al een medische keuring bij Ajax en vraagt bij de KNVB een spoedarbitrage aan om zo elke mogelijke belemmering weg te nemen. Alhoewel de medische keuring voorspoedig verloopt, wordt Dost door de KNVB in het ongelijk gesteld waardoor hij genoodzaakt is bij Heerenveen te blijven. Dost buigt maar breekt niet. Voor het eerst laat hij zijn weerbaarheid zien. In dit seizoen scoort hij maarliefst 32 doelpunten waardoor hij topscorer van de Eredivisie wordt.

VfL Wolfsburg klopt aan en Bas wordt voor een bedrag van zeven miljoen overgenomen. Echter hapert ‘die Wolfsburger Tormaschine’ waardoor hij zijn basisplaats al in het eerste seizoen verliest. Wéér moet Dost het doen met louter invalsbeurten en wéér staat het hem niet aan. Feyenoord dat in spitsennood zit nadat clubtopscorer Graziano Pellè naar Southampton verkast, ziet in Dost de ideale vervanger. Bas wil de reservebank van Wolfsburg niet langer warm houden en heeft ook wel oren naar de Kuip. Een déjà vu momentje volgt want Wolfsburg en Feyenoord komen er in de onderhandeling niet uit. Zijn carrière lijkt in het slip te raken.

Echter is daar op 6 december de absolute ommekeer. Dost vervangt de spits die hij tot dusver voor zich moet dulden: Ivica Olić en maakt de 1-1 in een wedstrijd die Wolfsburg met 1-3 wint van Hannover 96. De wedstrijd daarop start de Nederlander in de basis en door dit vertrouwde ontwikkeld de centrumspits zich zo sterk dat Wolfsburg besluit om Olić in de winter van de hand te doen. Ineens is Dost basisklant nummer 1 en wordt de doelpuntenmachine nogmaals goed ingeolied. In tien wedstrijden scoort Dost al meer doelpunten dan in de afgelopen twee seizoenen bij elkaar.

Momenteel staat de teller op dertien doelpunten en duldt hij alleen Arjen Robben en Alexander Meier nog voor zich als topscorer in de Bundesliga. Drie maanden geleden wou Feyenoord Bas nog wel uit zijn lijden verlossen maar inmiddels kan Guus Hiddink niet meer om Dost heen. De voetballiefhebbers schreeuwen voor Dost in Oranje en mocht zijn spel deze stijgende lijn vasthouden, dan zijn de Oranje Leeuwen een karaktervoetballer rijker.

Bas Dost goals seizoen 2011-2012:


Bas Dost in de vorm van zijn leven:


Bas Dost krijgt Ajax-pyjama aangeboden:

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
Speler van de maand: De Deventer doelpuntenmachine Bas Dost