Speler van de maand: David Quintana de Gea

06 september 2015 | StefanS | Speler van de maand

Elke maand wordt er een speler uitgelicht die een grote toekomst tegemoet gaat of een voetballer die op dat moment populair is in de voetbalwereld. Deze maand is het de man die nog eventjes ‘vastzit’ in Manchester: David de Gea

Naam: David de Gea Quintana
Bijnamen: Geen
Been: Rechts
Geboortedatum: 07-11-1990
Nationaliteit: Spaans
Lengte: 1.89 m
Club: Manchester United
Contract tot: 30-06-2016
Positie: Doelman

Hans van Breukelen zei ooit: ‘Doelmannen zijn dwarsliggers.’ Toch is het afgelopen transferwindow niet De Gea maar het papierwerk dat dusdanig dwarslag dat De Gea komend seizoen nog onder de dwarsligger in Manchester staat en niet onder de dwarsligger in Madrid. Een uitgestelde overgang waar beide clubgiganten elkaar het boetekleed proberen aan te trekken.

De Gea bekijkt de gehele situatie schouderophalend aan. Hij weet toch: zolang ik deze vorm aanhoud kom ik goed terecht. Het is typerend voor zijn karakter. Zijn Atlético Madrid keeperscoach Ángel Mejías zei ooit over hem: ‘De jongen is zo koud als een wolf. Hij heeft kalmte en zelfverzekerdheid over zich plus hij weet altijd zijn zenuwen te bedwingen. Druk van buitenaf doet hem niets.’

En Mejías heeft de kennis in pacht want die werkt als sinds zijn 13de met De Gea. Atlético pikte hem op uit Illescas een dorpje met 15,000 inwoners in de schaduw van Madrid. Atlético sloeg toe omdat zijn toenmalige tegen coach tegen de Madrilenen loog dat Rayo Vallecano op het punt stond hem aan te trekken. Vanaf het tekenen bij ‘Atleti’ ging het hard.

Op zijn 17de had hij zijn eerste profcontract binnen. Queen Park Rangers en Numancia wilde hem kort daarop huren –Atlético sloeg het aanbod af. Op het moment dat hij als derde keeper mocht meetrainen met het eerste kwam Wigan Athletic die hem permanent wou aantrekken –wederom sloeg Atlético het aanbod af. In 2009 –een jaar na het tekenen van zijn profcontract– greep De Gea zijn kans.

Nadat eerste doelman Sergio Asenjo weg was vanwege internationale verplichtingen, mocht de 18-jarige De Gea aantreden. Sinds dat moment maakte hij zijn meter in het doelgebied van Madrid. Het seizoen daarop won hij een UEFA Europa League en een Super Cup. Na 57 optreden en het pension van Edwin van der Sar, kwam de pas twintigjarige doelman in beeld bij Sir Alex Ferguson die hem even daarna aantrok voor het luttele bedrag van 20 miljoen euro. Ex-speler Gary Neville zei direct over hem: 'Dit is een keeper met een natuurlijke autoriteit, alleen fysiek moet hij nog groeien. Wat hij nodig heeft is een kampioenschap.’ En zo geschiede: hij pakte een kampioenschap en een FA Community Shield.

Een jong volwassene die even levende legende van Edwin van der Sar moet opvullen –ga er maar aanstaan. Toegegeven: zijn eerst seizoen ging nogal stroef, echter onpopte hij zich gaandeweg in het strafschopgebied als een Jamaicaan op een Bounty-eiland die naar Reggae luistert; ofwel De Gea is de rust zelve. Vandaar dat de transfersoap rondom hem de man zelf weinig zal doen. De twee kemphanen vechten het uit en na een half- of heel seizoen wandelt de keeper tranquillo naar de club van zijn verlangen.

Bij Real Madrid ligt nog steeds de rode loper uit.

De Gea’s beste reddingen

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
Speler van de maand: David Quintana de Gea