Voetbalcommentatoren anno 2016 moeten vaker hun smoel houden

16 maart 2016 | StefanS | .... kopt binnen

Daar sta je dan. Met je vette worstenvingers pluk je voor de derde keer deze minuut een schijfje leverworst van de plastikken wegwerpschaal. Je bent jaloers op de slingers die aan de dunne metalen buizen van de witte partytent hangen. Zucht, zij wel. Aan rijen statafels staan mensen die je 364 dagen ontloopt. Je springt liever driemaal daags de hortensia in, dan dat ze te groeten of –nog erger– een gesprek mee moet voeren.

Het inmiddels warm geworden flesje Hertog Jan houd je net zo dicht tegen je aan, als dat wijf van 23b doet met haar huilbaby. Bier is jouw enige vriend in dit niemandsland van inspiratielozen. Je kijkt om je heen. Dit krijg je dan wanneer je voor een dubbeltje op de eerste rang zit. Twee-onder-een-kap, enkelglas en een muizeninvasie. Dat trekt dit soort volk aan. Binnenkort toch maar iets beters zoeken.

Bij gebrek aan beter, glimlach je naar de overbuurvrouw. Ze lacht terug. Mist ze nou een tand? Snel een slokkie lauwe pils. De Turkse buurman van schuin tegenover reikt een nieuw flesje aan. Aannemen en doorlopen. Dat akkefietje van afgelopen zomer met zijn bestelbus, heb je hem nog niet vergeven. Je staat nog geen twee statafels verder en dan komt het onvermijdelijke. Hij komt op je af.

Afgetrapte broek, accountant bril waar een pootje ontbreekt en een mobielen telefoon die zichtbaar voor alles en iedereen parmantig aan zijn broeksriem hangt. Alsof iemand hem gaat bellen. Ooit. Iedereen in de tent ontloopt deze beunhaas omdat zij ook ondervonden hebben dat je nóóit meer van hem af komt. Zo’n dertien-in-een-dozijn hufter. Lopende band fabrieksarbeider met een slechte rug, zwak hart en klaplong maar toch een pakkie Van Nelle per dag wegbeuken. Kansloos vanaf zijn geboorte. Nooit een baan gehad, zal ook nooit een baan krijgen. En dat spreekt jou dan aan.

‘Dag buurman.’
‘Hey.’
‘Lekker aan het pils?’
‘Je ziet het.’
Stilte. Laat het gesprek maar zo ongemakkelijk mogelijk verlopen. Dan haakt hij vanzelf af.
Denkfout nummer één.
‘Die tent is mooi opgezet hé? Je ziet toch dat wanneer de buurtjes de koppen bij elkaar steken er zoveel mogelijk is. Wat een teamwork hé!’
‘Mooie partytent ja.’
‘Nou buurman. Jij vraagt ze zeker af waarom alle partytenten altijd wit zijn? Laat ik die vraag beantwoorden met een wedervraag: maakt het uit?’
Je neemt een slok bier. Laat die lijpo maar lullen. Weer is het een halve seconde stil. Jullie hebben echt geen enkel gespreksonderwerp. Je denkt over het gesprek hetzelfde als over hem: Please bloed dood.. Please bloed dood. Dan haakt hij vanzelf af...
Denkfout nummer twee.
‘Gek eigenlijk. Ik zie je nu een slok nemen. Maar valt bier eigenlijk ook onder voeding? Ik bedoel je drinkt het. Dus valt het dan onder wat? Vloeistof? Het graan dat er in zit. Dat is dan weer voeding. Je wordt zo dik van bier omdat er suikers in zitten. Als ik een suikerklontje eet, valt dit onder voeding. Als ik een slok neemt, drink ik dan voeding?’
‘Ik heb geen idee buurman. Ik zou zeggen: Google het.’
‘Google heeft lang niet overal antwoord op. Probeer maar aan Google te vragen waarom een boxring altijd vierkant is. Nou, zie daar maar eens antwoord op te vinden. Dan doe ik liever een vergelijkend warenonderzoek. Dan ga ik Joop Munsterman-stylo de wijken in en vraag ik mensen naar hun mening.’
‘Waarvan akte.’

U leest dit en denkt: hé wat irritant. Snapt die vent de hint niet? Waarom kan hij niet gewoon zijn bek houden als hij niets zinnigs te melden heeft en er verder niets opmerkelijks gebeurd? Kijken kan toch net zo mooi zijn als luisteren?

Deze bovenstaande dialoog wijkt niet veel af van een gemiddeld voetbalcommentaar in 2016. Bekijk onderstaande video’s. Die commentatoren zijn zo bang dat het gesprek stilvalt, dat de ether wordt vol geluld met zinloos gewauwel. Ik begrijp dat ik nu als een oude lul begin te klinken. Ik ken de quotes: ‘if the music is to loud, then you’re to old.’ Maar vroegâh was er minder poespas.

Bekijk de video uit 1994 met highlights van Ronaldo bij PSV. Daar wordt er nog gepast enthousiast gereageerd op doelpunten. Die commentatoren van nu proberen boven de speakers van de stadions uit te komen. Het stemgeluid moet luider zijn dan die hersendode beukbeats van Afrojack. Geen wonder dat de Nederlandse stadions gevuld zijn met proleten.

Waarom altijd zo overdreven enthousiast? Het zijn allemaal gekopieerde Zuid-Amerikaanse maniertjes. Ik snap dat wanneer je uit een land komt waar de bilpartijen zo extreem zijn als voetbaltalenten, je als commentator schreeuwt alsof je tot de middel zonder verdoving wordt geamputeerd. Maar wanneer je uit Sint Annaparochie komt, je wijf met een kort pittig kapsel dagelijks boodschappen over een laser trekt en je voetballers als Wormgoor en Van Peppen de dienst uitmaken in je topcompetentie; dan is een ingetogen commentaar meer gepast.

Ik mis de keuze voor cynisch commentaar. Daar zou de Eredivisie van opknappen. Wanneer Vincent Janssen een goal maakt en je dan a-ritmsich geklap van de commentator hoort. Dertien octaven lager dan wat hedendag de trend is, hoor je op een begrafenis intonatietoontje een oprecht verslag.

‘Aardige treffer van Janssen. Laten we die grafbal van hiervoor maar vergeten en net doen alsof we een fantastische avond hebben dames en heren. Maar als je zo staat te verdedigen. Man man man man, nee daar zal zijn moeder blij mee zijn. Ik denk dat zijn vriendin vanavond het nachtslot erop draait. Die coach heeft ook het tactisch inzicht van een dug-out wanneer je op dit moment in de wedstrijd één-op-één gaat spelen. Nou laten we maar weer aftrappen. Helaas nog 83 minuten te gaan. Ik ga nu even mijn mond houden want dat heeft u wel verdiend.’

Reclameborden in de Vijverberg omgevallen

 

Highlights van Ronaldo 1994 – 1996

In Noord-Amerika kunnen ze er ook wat van

 


 

Stefan SmeenkSmeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 

Lees ook:

- Eerste winteraankoop Ajax bekend: Colin Kazim-Richards
De beklemmende Adidas-spermatozoïdenkledij van '74 is aansprakelijk voor deze kansloze generatie
- De Eredivisie is een nichtendisco
- De tranen van Foppe
- Een verbitterd live verslag van Nederland - Tsjechië 
- Uitgelekt de sms-conversatie tussen Danny Blind en Phillip Cocu 
Wereldfilosoof Quincy Promes zet onze maatschappij op scherp
In de naam van Blatter, FIFA en de schijnheilige geest
Een volwassen man in trainingspak

 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
Voetbalcommentatoren anno 2016 moeten vaker hun smoel houden