Voetbal is alles wat Islamitische Staat niet is

18 november 2015 | StefanS | .... kopt binnen

De schrik zit er goed in. Terwijl ik dit stukje tik zie ik uit mijn ooghoek hoe minister Schippers en Hennis onder begeleiding van de politie in een busje worden gedrukt. De angst in de ogen spreekt boekdelen. Duitsland – Nederland had een vuist moeten zijn. Een gebald verzet tegen de fragmentarisch verspreide IS. Een statement tegen het terrorisme dat ‘wij’ niet bang zijn. De keerzijde van de gedenkpenning werd zichtbaar.

In een geparkeerde ambulance vlakbij het stadion werd springstof aangetroffen (later werd dit bericht ontkracht red.). Weer een aanslagpoging op een wedstrijd van het Duitse elftal. Weer op de fans. Weer op het collectief. Vrijdag zagen we hoe president Hollande en zijn enclave vluchtig vertrokken en nu zien we Hennis (minister van Defensie) en Schippers (minister van Volksgezondheid) hetzelfde doen. Kopstukken van de politiek komen prominent in beeld, echter zijn de aanslagen gericht op Koning Voetbal.

Waarom?

Simpel. Voetbal is alles wat IS niet is. Een samenkomst door verbondenheid. De rolverdeling is aanwijsbaar. Dat zijn de teams, dit zijn de fans. Natuurlijk is daar onderling strijd alleen wordt deze veroorzaakt door de liefde voor de bal. Het epicentrum van deze bijeenkomst.

Hoe anders is IS. Wanneer zie je een IS hotemetoot nou eens met zijn giegel op video? Die beelden zijn zeldzaam en als we ze zien, weten we niet waar we precies naar kijken. Waar ‘ze’ zitten is onzeker. Raqqa is de zelfverklaarde hoofdstad van het kalifaat maar de vijand zelf blijft zonder gezicht. Er is niets van enig collectief. Verspreid over windhoeken is de doelstelling schimmig. Paniek zaaien lijkt nu het credo en daarin winnen ze terrein.

Real Madrid heeft extra maatregelen getroffen rondom het Santiago Bernabéu voor de Clásico tegen Barcelona. ‘Iedere toeschouwer wordt gescreend, zelf de sandwiches worden gecontroleerd,’ zegt hoofd beveiliging. Barça fans zullen met geknepen billen het stadion betreden en deze keer is dit niet door de tegenstander op het veld. Natuurlijk twijfelt iedere fan eventjes of hij nou wel of niet zal gaan. Bang voor de dreiging. Bang voor iteratie.

Fans hebben nog een vrije keus om een wedstrijd te bezoeken. Spelers weigeren werk wanneer ze niet willen spelen. Henry stond vijf uur na de aanslag op 11 november 2001 ‘gewoon’ weer op het veld. ‘Het was de enige keer dat het mij niets uitmaakt dat we met 1-0 verloren. (..) Ik stond fysiek op het veld maar met mijn gedachtes was ik er niet bij,’ zei de Fransman. Vijf uur na zoiets weer een wedstrijd afdraaien.

Ik vind dat nogal wat.

Door door te spelen speel je met de veiligheid en gemoedstoestand van spelers. Ik snap dat je niet de oren moet laten hangen bij barbaarsheid echter is de scheidingslijn tussen trots en securiteit een flinterdunne. Terroristen willen de maatschappij ontwrichten en bij aanslagen in een stadion, wordt het hart van de maatschappij geraakt.

Koning Voetbal wijkt voor terreur omdat hij momenteel geen keuze heeft.

Daarom bezorgde de saamhorigheid van evacuerende fans in het Stade de France afgelopen vrijdag mij kippenvel op ’t skelet. In plaats van blinde paniek, verdrukking en vrouwen plus kinderen eerst, was daar kalmte bij het evacueren van het stadion. De groepen vonden elkaar in verenigd gezang van het Franse volkslied.

Enkele regels uit La Marseillaise zijn:

‘Tegen ons is het bloedige vaandel van de tirannie gehesen. Hoort ge in de velden het loeien van die vreselijke soldaten? Zij naderen tot in uw armen om uw zonen en echtgenoten te kelen! Te wapen, burgers! Vormt uw bataljonnen. Laten we marcheren, marcheren. Zodat het onreine bloed onze voren doordrenkt.’

Een nummer geschreven in 1792 is nog steeds van alle tijden. De waarheid kwam nog nooit zo dichtbij.

Evacuerende fans zingen ‘La Marseillaise’


Franse volkslied met Engelse ondertiteling

Stefan Smeenk


 
Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 
 

Lees ook:

- Een verbitterd live verslag van Nederland - Tsjechië 
- Uitgelekt de sms-conversatie tussen Danny Blind en Phillip Cocu 
Wereldfilosoof Quincy Promes zet onze maatschappij op scherp
Jasper 'Vesuvius' Cillessen staat op ontploffen
Van Basten is een flegmatiek sierpaard
In de naam van Blatter, FIFA en de schijnheilige geest
Een volwassen man in trainingspak
Een kaart van Van der Vaart
'Fred Raket II', het slotakkoord

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
Voetbal is alles wat Islamitische Staat niet is