Tonny Vilhena: 'Liever eerlijk en gehaat dan achterbaks en geliefd'

20 januari 2016 | StefanS | .... kopt binnen

Leest u gerust die titel nogmaals. Mooi stukje proza niet? Heeft Ziyech helemaal zelf van internet geplukt. Foutloos in de Google-zoekbalk de volgende zoekopdracht ingetypt en op afbeeldingen geklikt. Ziet u? Hakim hoeft de avondcursus ‘Tante Bep leert u surfen op het web’ niet te volgen. Die komt er wel hoor, die Ziyech. Hij schreef het ter nagedachtenis van zijn kritisch interview in de Volkskrant.

Of het hem iets gekost heeft? Ach, naast het inleveren van een mouwophouder speelt hij er geen wedstrijd minder om. Wat wil je, wanneer je zo bepalend bent voor de club kan je betrapt worden met één hand in de slip van de dochter van de voorzitter en dan nog wordt het excuus: ‘ik ben op zoek naar mijn autosleutels,’ gehonoreerd.

‘Liever eerlijk en gehaat dan achterbaks en geliefd.’ Naast mijn twijfel of Hakim André Gide’s herfstbladeren uit 1950 heeft doorgenomen, vind ik het nogal een statement. Het past in het straatje van Depay’s ‘liever laat klaar dan vroegtijdig falen’ uit het werk van rapper Bollebof. Is dit de nieuwe trend? Naast voetballer ook de filosoferende mens? Wat komt hier na? Beugelsdijk die oer-Hollandse spreekwoorden nieuw leven inblaast met ‘Rustââââââg, dan breekt ’t lijntje niet?

Ineens lees ik dat Eljero Elia ook bewust is en zo, ineens leest hij ook de krant en dat soort dingen. Nou zegt dat niet zo heel veel hoor mensen. Ik sla ook weleens een willekeurige dagblad open en moet ik meekrijgen dat Badr Hari speculeert over Cristiano Ronaldo’s behoefte om alleen nog maar seks met spiegelhuizen te hebben. U kunt lachen, maar dat zijn de weetjes die u meeneemt naar een volgend kroeggesprek. Perikelen in het Midden-Oosten worden ervoor aan de kant geschoven. Jawel, CR7 en Badr all the way. Blaast u daar even de mensen van de sokken met parate kennis of wacht u gerust af, Elia zal het u ook kunnen vertellen.

‘Liever eerlijk en gehaat dan achterbaks en geliefd.’ Kazim-Richards had moeite met de vertaling en maakte er ‘Liever eerlijk gehaat en achterbaks dan geliefd’ van. Geen woorden maar daden, dat is dan de enige Feyenoord-regel die de Turk opvolgt. Welk team ga je op de valreep nog zo gek krijgen om deze halve gare een dwangbuis en plaats in de selectie aan te bieden? Dan mag zijn zaakwaarnemer wel van hele goede huize komen.

Heeft Feyenoord voor Kazim voor de komende twee weken ook een dagbesteding? Of gaat Beertje Colin met Joey van den Berg een pop-up sloopbedrijf starten? Joey & Richards –van journalist tot kleedkamer. Als beide heren vandaag nog beginnen –alsof ze iets beters te doen hebben– mogen ze direct starten met de sloop van De Kuip. Ik was zondag in het stadion en moest constateren dat het van binnen nog steeds overstroomt van charme en romantiek maar daarbuiten puft het aanzicht metaal- en betonmoeheid uit.

Die Kazim moet iets om handen hebben anders blijft hij met zijn oranje Bentley kokend van woede op de parkeerplaats van Varkenoord achtjes maken. Geef die man een vinger en hij zal als een volleerd Tong Po zijn knokkels in glas te deppen om die AD-journalist eens te laten uit wat voor platen triplex hij is gesneden. ‘You’re going down,’ zou mijnheer Kazim naar de journalist hebben geroepen. Een statement van een ander intellectueel niveau dan Ziyech.

Down naar wat? De ernst van de statement is een kwestie van timing en perspectief. Op het moment dat Josef Fritzl naar de kelder wees en het tegen zijn dochter zei, was het statement aanzienlijk erger dan het moment dat John de Mol de kandidaten van zijn nieuwe programma aanwees en de woorden tegen zijn zoon sprak. 

Zondagmiddag was ik allesbehalve down na de wedstrijd was Feyenoord – PSV. Alhoewel het een wedstrijd zonder angel was –Feyenoord kon niet voetballen en PSV won zonder het te hoeven, stond op het middenveld een lefgozer te ballen. Met zijn voeten beeldde hij het Ziyech-statement uit en vormde het om tot iets edelmoedigs. Met zijn waterstofperoxide afro wellicht niet de meest oogstrelende verschijning op de Nederlandse velden maar zijn spel overschaduwde zijn voorkomen.

Tonny Trindade de Vilhena. Een daadkrachtige knul die zich niet anders voordoet dan dat hij is. Moeiteloos met de steekpass, verfijnt met de buitenkantvoet met een werklust van een Duitse tank. Tonny de Tank ambieert naast voetballer ook geen carrière als rapper, filosoof of patjepeeër, nee, Italiaanse miljoenencontracten legde hij moeiteloos naast zich neer om meer tijd met zijn zieke moeder te spenderen.

Dat daardoor een deel van de Feyenoord-aanhang hem verguisde omdat er nu de mogelijkheid bestaat dat hij zo transfervrij de deur uitloopt, boeit hem vrij weinig. ‘Liever eerlijk en gehaat dan achterbaks en geliefd,’ toch? Tonny laat het zien. In Tonny’s geval onderstreept het statement dat de tijd, wonden heelt. Tonny is geaccepteerd, zelfs door kritische aanhang en Van Bronckhorst stelt hem zonder mopperen op. Beide partijen zien in dat de middenvelder tot aan de laatste minuut van zijn contract met het hart op de voetbalschoenen speelt. Tonny lult daar niet over, hij betaald de vastgelegde minuten van zijn verbintenis terug met zijn voetbalvisie.

Dankzij Tonny gaat de voetballerij even niet om sponsordeals, miljoenencontracten, zaakwaarnemers of afkoopsommen, nee want naast voetballer weet Tonny één prioriteit boven topsport te zetten. Naast het voetbal kiest Tonny namelijk ervoor om bovenal mens te zijn.

Tonny Vilhena niet te stoppen


Liever laat klaar dan vroegtijdig falen


Tonny Vilhena-anthem met de hoofdletter ‘R’

 

Stefan Smeenk


 
Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 
 

Lees ook:

- Eerste winteraankoop Ajax bekend: Colin Kazim-Richards
- De beklemmende Adidas-spermatozoïdenkledij van '74 is aansprakelijk voor deze kansloze generatie
- De Eredivisie is een nichtendisco
- De tranen van Foppe
- Een verbitterd live verslag van Nederland - Tsjechië 
- Uitgelekt de sms-conversatie tussen Danny Blind en Phillip Cocu 
Wereldfilosoof Quincy Promes zet onze maatschappij op scherp
In de naam van Blatter, FIFA en de schijnheilige geest
Een volwassen man in trainingspak

 

 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
Tonny Vilhena: 'Liever eerlijk en gehaat dan achterbaks en geliefd'