Spoiler alert: Edson Braafheid is Berry van Aerle

05 november 2014 | StefanS | .... kopt binnen

Met het zweet in mijn klauwen, loop ik zelfvoldaan naar buiten. Het is gelukt, vraag niet hoe, maar het is gelukt. Terwijl de twee kaarten branden in mijn broekzak, vermijd ik de dodende blikken van de ongelukkige mensen die nog in de rij staan. Vermoeid van de lange koude nachten slapend op straat met als enige bezit een legerslaapzak, hebben zijn tol geëist. Ik heb overgangsmoeders elkaar de hersens in zien slaan voor de man waar ze in hun tienerkamertjes tig maal bij zijn weggedroomd. De droomsnor op het nog niet ontwikkelde vrouwenlichaam. Voor een beetje plek winst heb ik kalende vaders met bierbuiken, cola uit handen van koters voor zich in de rij zien slaan. Geadopteerde kinderen kregen achteloos een DNA-test in de handen gedrukt. Ja, ja, de afgelopen dagen was het een waar slagveld voor theater Speelhuis in Helmond. We stonden zo dicht op elkaar dat ik heb kunnen dineren van de roos op het achterhoofd van mijn voorste buurman. De ME heeft een spuitkanon moeten hanteren toen een postbodegilde van veertig man met razernij zich een weg door de rij probeerde te realiseren. Alles voor dat groepsuitje. Alles voor de man die het beroep postbode tot een veredeld beroep maakte. Alles om zichzelf zeker te stellen voor DE theaterkaarten van dit seizoen: Berry, the musical.            

Sorry? Wat? Een musical? Jazeker, Berry van Aerle eist wederom de spotlights. Voor de mensen die hem nog nooit hebben zien spelen, ben ik speciaal voor u wat Youtube-filmpjes nagelopen. Slotconclusie? Berry van Aerle speelde als een sapcentrifuge die zich van de keuken naar de veranda verplaatst. Een beter passende metafoor bestaat er niet voor deze huis-tuin-en-keuken-voetballer die zo gebogen liep dat zijn vrouw genoodzaakt was om al zijn shirts op de boemerang te strijken. Ongelukkig als Berry was, was de geuzennaam De kromme al bezet dus werd het typerende Turbo Berry gekozen. Niet eens omdat hij zo snel was, Berry had ooit eens de opgevoerde brommer van de overbuurjongen geleend en kwam iets te sportief om de hoek van het trainingscomplex De Herdgang aanscheuren. Een held was geboren. Een doodnormale man met een doodnormaal leven dat nu anderhalf uur te bewonderen is in een Albert Verlinde productie. Ga er maar aanstaan. Berry’s leven is even spannend als een rollator rit zonder remmen. Mensen die daar naar gaan zitten gluren hebben of een heel slecht huwelijk of zit jaarlijks tijdens kerst te grutten met glitters en vouwen kerstkaarten van theezakjes. Dan weet je het wel.

Berry was een simpele voetballer die per ongeluk op het juiste moment op de training kwam aanlopen. Deze timing heeft hem een EuropaCup 1 opgeleverd, vijf landskampioenschappen, drie KNVB bekers en een Europees kampioenschap. Niet slecht voor een bouwvakker/postbode. Ik moest aan Berry denken toen ik Edson Braafheid bij Lazio Roma zag spelen. Let u op? Edson Braafheid zit nog steeds op voetbal en mag het hemelsblauwe tricot van de Biancazzurri dragen. Onze Edson kan nog geen bal over twee meter spelen en met die bijzondere eigenschap kwam hij onder andere uit voor Bayern München, Celtic en Lazio Roma. Een prestatie op zich, al heb ik wel het vermoeden dat Edson een beetje for bacon and beans meespeelt. Dat geeft niet, is verder prima en vooral hijzelf weet niet beter. Al vanaf zijn jeugd werd little Ed na het poten standaard als laatste gekozen. Het type kind dat alleen bij een oneven aantal mocht meespelen. Edson Braafheid is het wrede grapje van de voetbalwereld. Het levende bewijs dat deze wereld een cru organisme is dat totaal eigenmachtig dit soort spelers voor ons laat rondparaderen op het veld. Het maakt het circus overbodig.

En toch zie ik spelers zoals Berry en Edson graag. Sterker nog: wij hebben dit soort spelers nodig. Spelers die de zakken van de waterdragers vullen. De doorsnee mens die door onkunde zich afzet van de glamourwereld waarin de meeste voetballers zich bevinden. Spelers die laten zien dat wij –het plebs- nog een kans maakt in verder een totaal ontspoorde wereld van snel geld, snelle wijven, snelle auto’s en waar je zonder tatoeage niet meer meetelt. Dat dacht Edson ook, dus heeft Edson nu ook een heleboel plakplaatjes. Echter staat Edson’s tatoeage aantal equivalent aan zijn kauwgomvoorraad. Een beetje boenen en dan is Ed gewoon weer Ed, de Berry van Aerle van deze tijd. Het is jammer dat Braafheid inmiddels al teveel heeft verdiend. Hij zal niet zoals onze held Berry na zijn carrière nog aan de slag gaan bij PostNL als gleuvenvuller. Dat is zeer spijtig want ik zou Ed heel graag in een callcenter tekeer willen zien gaan op onbekende zestiger met wedervragen als: ‘En waarom willen wij dan wel niet een VARA-gids voor de aankomende twee jaar?’

26 december gaat Berry, the musical in première. Alhoewel ik niet kan wachten weet ik al wat de apotheose zal zijn. Berry legt met de tranen die biggelen over zijn wangen de telefoon neer. Zijn postbodepet mag aan de wilgen. Harry van Raaij heeft hem een baan aangeboden als scout bij PSV. Berry loopt op zijn vrouw af, trekt haar naar boven en legt haar secuur op bed neer. Ze ontdoet zich van haar kleding. Berry voelt aan de achterkant van zijn nek daar zit al jaren een ritssluiting. Met een zoemend geluid gaat de rits open, uit het pak van de blanke Berry stapt nu een Blackberry. Het is Edson, al die tijd was het Edson. En terwijl het publiek ademloos toekijkt, bemint Ed met zijn Surinaamse Boa constrictor de prachtvrouw (gespeeld door Famke Janssen). De vrouw die dit gigantische geheim al jaren trouw voor zich houdt. Edson kijkt nog eenmaal in het publiek. Wij deinen terug.

Het doek valt. Het licht op zwart. Applaus.

Berry over Berry:


Theo Maasen over Berry:


Berry krijgt geel:


Edson bij Lazio:


Stefan Smeenk

Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOXSports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 

Lees ook:
- 'Balotelli, de Lindsay Lohan onder de voetballers
- 'Geloofsheld Van Persie'
'Patsen met een prøgnøse'
- 'Tijd voor een statement'
- 'FC Bollywood'

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
Spoiler alert: Edson Braafheid is Berry van Aerle