'Kopt binnen': 'Typisch Toine'

17 december 2014 | StefanS | .... kopt binnen

Typisch Toine

Ieder gezond mens kent het gevoel. Zo’n gevoel van: ik sta hier met zóveel tegenzin dat het niet eens meer fris is. Zo’n gevoel dat u zegt: ‘het is dat ik pampers voor mijn kleine moet kopen anders had ik er allang de brui aan gegeven.’ Zo’n gevoel dat opkomt wanneer je jezelf ziet staan terwijl je huichelend met je leidinggevende staat te praten. Je knikt mee, lacht om zijn proletengrappen maar ondertussen denk je: het liefst trek ik je aan je stropdas over het bureau heen, land mijn vuist op je snotfabriek en laat je tandjes tuffen op de tonen van Bohemian Rhapsody.

Maar je voelt hem niet aan de tand omdat je voor verstand kiest. Je houdt je in, met al je kracht hou je je potverdikkeme in. En bij elk woord dat je met ingehouden woede uitspreekt, kom je dichter bij het moment dat je gaat breken. Het hoeft niet nu te zijn, het kan ook later, maar breken ga je. Wanneer u dit gevoel niet kent, hoeft u alleen maar even te kijken naar Toine van Peperstraten als hij voor Fox Sports verslag moet doen in een aflevering van Voetbal International.

Toine schoot vorig jaar tijdens zijn afscheidsmonoloog bij Studio Sport lachwekkend vol –van zichzelf. Met een bibberend pruillipje werd het duidelijk dat hij overstapte naar de commerciële (lees: operatie duik naar duiten). 20 jaar Studio Sport was genoeg om Mister Toine from Pepperstreet’s stem over te laten slaan als een kras op een CD. Tot groot genoegen van de heren Derksen, Gijp en Genee die het fragment tot tranen aan toe herhaalden. Toine was ‘not amused’ over het gedrag van de heren en liet optekenen dat hij ‘andere normen en waarden’ had.

Tot dusver geen wolkje aan de lucht boven het medialandschap. De bullebakken van de klas pakken de puistenkop met de grootst opgevoerde buitenboordmotor aan. Toine dacht, terwijl Gijpvogel Toine’s kop in de zandbak hield en hem verplichte de hele bak tot aan de laatste korrel op te eten: FOX Sports wordt groter dan VI, binnen de kortste keren sluiten ze alle drie achteraan in de rij van het UWV; wacht maar!

Het liep even anders. FOX Sports werd minder groot dan verwacht en is nu genoodzaakt een samenwerkingsverband aan te gaan met VI. En wie moet er mondeling verslag komen doen in de studio van VI? Juistem! T to the oine. En heeft de kakelende kuil in de kin daar zin in? Als tegenzin daartoe gerekend mag worden wel.

Een meespelende irritatiefactor is dat Genee aangeeft wanneer, waarover en hoelang van Peperstraten mag praten. Derksen schud het hoofd als Toine aan het woord is en Gijp giert uit zodra hij ziet dat de FOX presentator met 35 kilo aan opgevreten woede staat te acteren dat hij goedgemutst is. Wij zien het, de tafelheren zien het en Toine is zelf ook niet vies van een beetje zelfkritiek.

Wij zien dat Peperstraten’s mond spreekt ‘van een prachtig programma’ terwijl zijn samengeknepen ogen het vurige verlangen proberen te blussen om de spleet tussen de tanden van Van der Gijp dicht te purren, de maag van ‘bewust eten goeroe’ Genee te vullen of voeden met bespoten groenten van een uitgebuite boer uit de Betuwe en de gealfabetiseerde 20.000 tellende CD collectie van beroeps dwangneuroot Johan Derksen te mêleren.

Alleen doet Toine het niet. Toine denkt aan de hongerige monden van zijn kindertjes en daarom houdt zich netjes. Daarom laat Toine zich behandelen als een deurmat tijdens zoete inval. Bitter bijkomstigheid is dat de VI tafelheren met dit spanningsveld spelen door Toine’s innerlijke worsteling en plein public te benoemen. Toine kiest knaken boven karakter en daarom wordt het lelijkste jongentje van de klas op de kop gehouden, van zijn lunchgeld berooft en na het uitkleden terug het knikkerpotje in gevouwen. Wanneer Toine als een gezond mens zou functioneren zou hij allang FOX Sports hebben bedankt voor de eer en de tafelheren eens duchtig de waarheid hebben gezegd.

Alleen Toine is niet het type om zich te revancheren. Hij slikt de verwijten en dient netjes zijn contract uit. Over tien jaar zal er een korte documentaire ontstaan genaamd ‘Typisch Toine’. Een cameraploeg zal op een vervallen woonwagenkamp verschijnen, Toine verschijnt met witte sokken in Adidas badslippers met een welvaartbuikje in beeld. Zijn glimmende trainingsjack staat halfopen waardoor een wildgegroeide jungle van krullend borsthaar zich een weg naar buiten perst. Op de donkere bush bush ligt een zware gouden ketting en de zonnebankbruine Toine maakt met een parelmoeren glimlach een grootmoedig gebaar dat de cameraploeg –nadat ze de schoenen hebben uitgedaan– in de woonwagen mogen kijken.

We zien marmer, marmer, marmer, marmer, marmer en Griekse zuilen waar glasplaten op liggen waar marmeren tafellampen en -engelen op staan. Schoonzoon Roy Donders zit met een gebakje op de wit leren geplastificeerde bank omdat hij inmiddels met de zoon van Pepperstreet Jr. is getrouwd. Toine rookt een shaggie, neemt een slokkie en dan stelt de interviewer de vraag die op ieders lippen ligt: ‘Maar meneer van Peperstraten, hoe heeft het zo allemaal kunnen lopen?’ Dan wordt het stil in de woonwagen, even is daar het sissende geluid van een peuk die uitgedrukt wordt, Pepperstreet Sr. kijkt verslagen in de camera en zegt dan: ‘Tsjaa en... uuhm.. Wat moet ik nou zeggen? Kuhuufuuhuuum, einde van veertig jaar.... is moeilijk. Ik uhm, ga even terug naar 1994.’

Het emotionele afscheid van Toine bij Studio Sport:


Toine met frisse tegenzin:


Lachen om Toine van Peperstraten:


Geen spijt om het uitlachen:


 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
'Kopt binnen': 'Typisch Toine'