'Kopt binnen': Transfermarktwijven

14 januari 2015 | StefanS | .... kopt binnen

De winterstop is de mooiste periode gedurende het voetbaljaar. De komkommertijd in de nieuwsberichten fungeert op de toppen van zijn kunnen en diverse voetbalwebsites en sportkaternen in dagbladen speculeren er lustig op los. Nu de transfermarkt weer is geopend maakt dit plotsklaps alles mogelijk. De transfergeruchten worden als Canadese voedselpakketten willekeurig de wereld in geslingerd en het zijn voornamelijk de zaakwaarnemers die hun cliënten willen laten horen op de markt.

Een beetje sportjournalist wordt zo hitsig van al dat bloedgeile potentiële nieuws dat hij als een Don Mastodont zich laat opnaaien door de geldgierende voetbalmakelaars. Ineens is het begrip ‘fact check’ een utopie en presenteren sportjournalisten het vaste recept keer op keer: ze hebben een bak met spelers –maakt eigenlijk niet zoveel uit welke– laten het balletje met een naam in een bak met rijke clubs vallen, geven de hendel een slinger en er rollen twee ballen uit en Hup! ineens wordt Sneijder de nummer 10 van Juve, gaat Higuaín naar Liverpool en speelt Messi na de winterstop voor Chelsea.

Dat de berichten slaan als kut op dirk maakt eigenlijk niet zoveel uit. De volgende dag kan er namelijk weer bericht worden dat Messi toch niet naar Chelsea gaat omdat de financiële middelen niet aanwezig zijn. Twee dagen later laat een boze Messi optekenen dat ‘hij helemaal niet weg wil bij Barça,’ laat de Abramovich vervolgens los dat ‘hij Messi wel kan betalen alleen dat de fair-trade regels dit onmogelijk maakt’ en weerlegt een wetenschapper dit vervolgens omdat hij heeft onderzocht dat alleen Manchester United en Real Madrid in staat zijn om Messi uit financieel oogpunt te halen. En voila, zo heeft een brandende sigarettenpeuk van een inspiratieloze journalist voor een bosbrand aan berichten gezorgd. Wat houden ze elkaar lekker bezig in het wereldje.

Ook ik moet hand in eigen zak steken. Als een volleerde Albert Verlinde lig ik dagelijks in de hortensia’s van het wereldwijde web en verslindt deze roddels als een Snicker tijdens een Weightwatch ontmoeting. Het kan mij niet gek genoeg: PEC-spits Necid naar Juventus, Koeman naar Barcelona of Suarez naar Manchester United. Met mijn hand in mijn broek slik ik het als zoete koek en droom ik weg bij alles wat (on)mogelijk is. Eigenzinnig tijdverdrijf, liever dit dan op de Dam staan met een buitenproportioneel potlood om amok te maken voor een satirisch weekblad waar ik tot voor kort nog nooit van had gehoord.

Waar ik wel van had gehoord maar waarbij ik niet wist wat ik hoorde, was de keuze van een Braziliaans verdedigingscentrum voor het FIFpro wereldelftal van het jaar. David Luiz en Thiago Silva. Geen idee hoeveel advocaatjes de FIFA-bobo’s weg hebben gelepeld bij deze bijeengeraapte selectie, alleen door de opkomende Korsakov zijn ze mogelijkerwijs de Braziliaanse afdroging door de Duitsers vergeten tijdens het afgelopen WK (1-7). Dan had ik naast Thiago toch liever Donny Gorter gezien. Die heeft om en nabij een foutloos seizoen in de benen omdat hij geblesseerd thuiszit nadat hij aan het Deense Aalborg BK was uitgeleend.

Wie prominent van zich liet horen was Cristiano Ronaldo die na het winnen van de prijs ‘beste voetballer van het jaar’ een oerkreet slaakte. Helaas ben ik na sterren springen, de Guido Weijers oudejaarsconference en het speeddaten bij Boer zoekt vrouw, murw gebeukt wat betreft plaatsvervangende schaamte. Van Gaal tongt met Barbara Barend? Fred Rutten geeft een presentatie over wilskracht aan de hand van de zeventien s'en? Mij maak je niet meer gek. Ik kijk alles. Om terug te komen op het gala: aan de mensen in de zaal was duidelijk te zien dat zij bovengenoemde programma’s’ niet ontvangen. Met het schaamrood op de kaken werd er moyenne geklapt op een uit de toon vallende primaire impuls van 'CR7'. Want ja, zo heurt het niet natuurlijk.

Kortom, de transfermarkt is veel blaffen en weinig bijten. Je wordt als lezer gevoed met hypothetische situaties, u en ik nemen ze voor een dag of twee aan als waarheid waarna de waarheid weer wordt aangepast –wat zodoende weer onze nieuwe waarheid wordt. Niets is zo veranderlijk als de waarheid wanneer deze op voorhand al twijfelachtig was. Hoppatee, de eerste gedrukte uitsprakentegel hangt al te pronken in mijn schijthuis (op voetbaltube.com zijn de tegels na te bestellen).

Om uzelf van veel stress te ontdoen geef ik hierbij enkele tips: prop nu wat watten in uw oren, druk ze met uw vingers stevig naar binnen en kijk al die transfermarktwijven die staan te schreeuwen voor eigen parochie stoïcijns aan. Neem aan het eind van de markt even de definitieve transferlijst onder ogen en maak –wanneer nodig– een multi-interpretabele opmerking om ‘verstand van voetbal’ te veinzen. Iets in de trand van: 'Ja die Bony vind ik ook helemaal bij Manchester City passen, hopen dat hij sterk speelt.' Zo blijft u up-to-date wat betreft het nieuws en gaat u bij uw vrienden nooit af. Houd u vooral niet teveel bezig met dat 'transfergeweld' want de uitkomsten van de transfernieuwsberichtgeving laat mij aan een van de beroerdste moppen ooit denken. Ken je die mop van Sam en Moos die op vakantie naar Parijs gingen?

Top 10 slechtste transfers ooit:

Brazilië – Duitsland halve finale WK 2014:


David Luiz is een echte losbol:


Ronaldo’s oerkreet:

 


 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
'Kopt binnen': Transfermarktwijven