'Kopt binnen': Kunst met peren

11 februari 2015 | StefanS | .... kopt binnen

Afgelopen week rolde ik een briefje van 100 euro op, tikte een stevige lijn uit en snoof al het aangeboden Zweeds cultureel erfgoed gretig op. Naast ABBA, The Cardigans, The Knife en Lykke Li hoef ik niet hard aan de kunstboom te schudden om rijpe Zweedse vruchten op het Nederlandse voetballand te laten vallen. Heerenveen deed al het zware werk door Simon Thern (22) en ‘Samba’ Sam Larsson (21) in de winterperiode aan te trekken. Twee spelers die zo frivool spelen dat het gehele spel van Heerenveen tot zo’n kunstvorm verheven wordt dat Dwight Lodeweges bij de gemeente heeft aangeklopt omdat hij van mening is dat Heerenveen nu wel in aanmerking komt voor een subsidiepotje.

Saillant is dat sinds Sinkgraven weg is, het ineens begint te lopen bij de Friezen. Ging Heerenveen niet gewoon gebukt onder het schrikbewind van de aanvallende middenvelder? Dat Daley in de loopgraven van trainingscomplex Skoatterwâld stond te wachten en met nekschoten dreigde mocht de rest van de selectie niet in zijn dienst spelen. Het zou goed kunnen want na Daley’s mistrap waardoor Go Ahead tegen Ajax op gelijke hoogte kwam, bezweek ook keeper Van der Hart onder de door Sinkgraven’s opgevoerde druk.

‘Polletje-gate’ was kunst in zijn ware vorm. Het ongeloof in de ogen van de doelman, het staren naar de prijswinnende grasmat waarmee terreinknecht Ron Roerink de prestigieuze prijs: ‘Jupiler Grasmat van het jaar 2013’ in de wacht sleepte. Het ongeloof van de fans die het liefst de doelman zouden bestormen en hem tot de carnavalsprins Polley willen omdopen. Alles zat in die maai over de bal die ons herinnerde aan de geuzennaam ‘Lucky Ajax’.

Als kunst een reflectie van onze maatschappij is, weet ik niet zo goed waar ik het wassen beeld van Zlaten moet plaatsen. Dat komt omdat Zlatan tot de buitencategorie behoord. Zlatan zelf doet eigenlijk niet zo moeilijk. Je hoeft geen maagd van hem te blijven en je mag hem zelfs afbeelden –graag zelfs. Aanhangers van Zlatan hebben het ondervonden: Zlatan is een genereuze god. Je mag drinken, varkensvlees eten, kleur- en zoetstoffen consumeren en de dames mogen vooral niet gesluierd over straat.

Het enige dat Zlatan van zijn aanhangers vraagt is onderdanigheid ten opzichte van het Zweedse übermensch. Slechts voor bekers- lands- of Champions Leaguewedstrijden van PSG wordt er verwacht dat aanhangers vanaf de tribune of vanuit de luie fauteuil de god aanbeden. Zlatan slacht, lacht. deelt uit omdat hij oppermatig is ten opzichte van zijn collega’s. Aanhangers van Zlatan hoeven alleen de bijbel: 'Ik, Zlatan' door te nemen en lachen om zijn pedanterie. Daarmee is de god tevreden. Het wassenbeeld is voor Zlatan een wassenneus. Perfectie kan je volgens hem niet imiteren; daar mag je louter van een afstand van genieten.

Maar wanneer we spreken over ware schoonheid in de kunst dan is het toch wel het commentaar van Sierd de Vos. Vorig jaar schitterde hij wellicht iets te veel in een te geprobeerd concept tijdens het wk in VI oranje. Inmiddels heeft Sierd zijn vertrouwde plek in de bezemkast van Sport 1 tussen de Swiffer en de emmertjes sop, weer ingenomen. Als vanouds verbreekt de 55-jarige Veldhovenaar bij elk voetbalcommentaar het wereldrecord nutteloze feitjes oplepelen in een moordend tempo waarbij hij auditief wordt ondersteund door een bandje met stadiongeluiden.

Sierd, je houdt er van af of je haat de man. Ik hou van Sierd, samen met Louis van Gaal, Balotelli en Mourinho. Dit zijn figuren die voetbal de moeite maken om over te schrijven. Zij geven kleur aan de samenleving, zoals een Mondriaan aan de muur. Daar mag Prince Polley bij komen te hangen, samen met de hakjes van Samba Sam. De Franse impressionisme schilder Edgar Degas zei: ‘kunst is niet wat jij ziet, maar wat jij anderen laat zien.’ Daarom komt Zlatan met alles weg. Wij tolereren zijn gedrag omdat hij alles is wat wij willen zijn. Lenig, jong, rijk en met een fenomenale traptechniek. We vergeven Mickey van der Hart omdat wij allen weleens dachten dat we ergens volledig voor gaan en erachter komen dat we zo hard over de bal maaiden dat er het eerst komende seizoen geen gras meer groeit op dat ellendige stukje strafschopverdriet voor supporters van The Eagles.

Kunst moet je niet veranderen, dat ontstaat vanuit een opwelling waar jaren oefening en toewijding aan vooraf is gegaan. Sommige kunst schreeuwt in je gezicht en is pretentieloos, andere vormen zijn als een blauwe kaas; daar moet je van leren genieten. Ik kan u melden: ik begin steeds meer te genieten van het steeds beroerder wordende spel in onze poldercompetitie. En dat is al een kunst op zich.

‘Samba’ Sam Larsson highlights:

Polletje gate:

Zlatan’s wassen beeld:

Grappige moment van Zlatan:

Een inleiding zoals alleen Sierd dat kan:


 

 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
'Kopt binnen': Kunst met peren