'Kopt binnen': Het voetbaljaar 2014

31 december 2014 | StefanS | .... kopt binnen

Terwijl u de krenten uit de oliebollen pulkt om ze in de pap te stoppen, de fles Bubbels staat te pronken in de koelkast en u zojuist met een wonderdoekje de mortiergranaten voor middernacht al heeft afgenomen, is het tijd om te reflecteren op het voetbaljaar 2014.

Wat een turbulent jaar waar het wereldkampioenschap in Brazilië natuurlijk centraal stond. Ondanks dat de vuvuzela’s van 2010 werden ingeruild voor de favelas en er mondjesmaat naar buiten kwam wat de huidige staat van Brazilië was; gooide mijnheer Blatter en consorten zijn gezicht in de steekpenning en vierden wij over de rug van arme kindertjes misschien wel een van de mooiste wereldkampioenschappen ooit.

Niet geheel onbegrijpelijk. Onze verwachtingen waren te vergelijken met een fietsvakantie met de schoonouders in het altijd geile Appelscha en wat we uiteindelijk kregen was een geheel verzorgde trip naar Las Vegas waar elke avond een enclave van de lekkerste wijven ons via de volgespoten borstpartij insmeerden met vloeibaar bladgoud. De kopbal van Van Persie, de late treffer tegen Mexico, supersub Krul en zelfs een troostfinale waar de goddelijke kanaries op zwart zangzaad werden gezet. Toegegeven, het voetbal was niet om aan te gluren alleen iedere balberoeringen van een superieure Arjen Robben maakte dit toernooi tot wat het was; een onverwacht succes.

En natuurlijk Louis, de steenkolen Engels lullende Louis. Hij deed alles wat hij God verboden heeft; eigenhandig sloot hij de deuren van de Nederlandse voetbalschool, boog de linguïstische kenmerken van de Engelse taal, bleek een fallus van edelmetaal te hebben en ridiculiseerde louter door zijn prestaties de uitgesproken 'meninkjes' van thuiszittende voetbalanalisten. Louis loopt met een Dolce & Gabanna tasje, Tommy Hilfiger-pet en een Armani jas met bontkraag steevast door het centrum van Manchester en deelt slappe boxjes uit aan omstanders want hij is maar wat trots dat hij de knuffelmarokkaan van 2014 is geworden.

Laten we niet vergeten dat Ajax in 2014 landskampioen is geworden met het meest collectieve zoutlooste voetbal sinds Mourinho de Chelsea-bus parkeerde in het strafschopgebied van Camp Nou in de halve Champions League finale van 2009. Het zegt alles over je elftal wanneer Siem de Jong de smaakmaker is. Zoals Rob Geus zou zeggen: 'man man man man. Daar word ik niet vrolijk van.' Dit jaar is het niet veel beter doch geven lefgozertjes als Kishna en El Ghazi Ajax weer gezicht.

Er zijn zoveel vage voorvallen geweest. Ineens blijkt Philip Cocu de Nederlandse taal te beheersen. Je gaat toch vermoeden dat die man kan praten nu PSV waarschijnlijk de landskampioen van 2015 gaat worden. Wat ook vreemd is dat Feyenoord de meest kneuterige spits sinds Danko Lazovic in wellicht het mooiste tricot ooit laat spelen. Ze moesten wat, aangezien ze het halve elftal succesvol op de slavenmarkt hadden verkocht en nu eindelijk na jaren zwarte cijfers schrijft.

Meestal staat u op een oudejaarsreceptie scheef uit de ogen te kijken omdat u slurpt uit een glas wijn waar alleen nog maar de vis ontbreekt. Even oreert u over het afgelopen jaar maar wat de voornamelijke bezigheid is, komt in de vorm van het uitspreken van hoop. ‘Alles gaat anders...vanaf nu,’ lalt u nadat u op de rug van uw collega bent geklommen.

Deze column schrijf ik momenteel op evenredige wijze. Met een oog dicht, de hik en de woorden die dansen over mijn beeldscherm; daarom denk ik dat mijn hoopvolle oproep in goede toonaarde zal vallen. Eigenlijk heb ik maar één hoop. Een reden waarom ik ’s avonds aan de rand van mijn bed op mijn knieën ga en mij richt tot god. Laat die man alsjeblieft door zijn baard gaan en mijn gebeden verhoren.

Lieve God, ouwe tijger, bullebak der tijden met je gespleten persoonlijkheid in de vorm van Alpha en Omega. Ik vergeef je jouw vakantie tijdens de Middeleeuwen zolang je Royston Drenthe nog een keer laat vlammen. Laat hem zoals in de vrouwenvleugel leader ‘nog een maal, nog een keer, opnieuw beginnen. Die laatste volkomen nieuwe start. Er is ergens een toekomst, een leven te winnen.’ Dit moet de tekst van Ricky Royston worden. De gunfactor is er nu zijn doorzettingsvermogen nog. Even de 'niggerkapper' opzij zetten, het stukje stift uit zijn shirt wassen en de Swag store sluiten en zich in de kijker spelen van het Nederlandse elftal. Ik wil weer genieten van Ricky, pas dan zal 2015 voor mij zijn geslaagd.

WK 2014 Nederland compilatie:


Royston drinkt bier en scheurt in zijn Ferrari:

Vera Mann – Nog een kans:


Royston aan de telefoon bij VI en mist vliegtuig:


 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Laatste reacties

Briljante verwoording op het WK: Onze verwachtingen waren te vergelijken met een fietsvakantie met de schoonouders in het altijd geile Appelscha en wat we uiteindelijk kregen was een geheel verzorgde trip naar Las Vegas

> > >
'Kopt binnen': Het voetbaljaar 2014