'Kopt binnen': Gertjan Verbeek in dialoog, een hork die hort en stoot

03 december 2014 | StefanS | .... kopt binnen

Er is dit weekend al het een en ander over gezegd en geschreven: de motivatietoespraak van Gertjan Verbeek aan het adres van Jan-Arie van der Heijden. Vitesse gaf een 2-0 voorsprong tegen Go Ahead Eagles uit handen en de heren van FOX Sport moesten naderhand van de aanvoerder weten hoe de vork precies in de keel zat. Gertjan –momenteel hard op zoek naar een baan– greep balsturig in om zo zijn trainerskwaliteiten eens voor het oog van een miljoenenpubliek tentoon te stellen. In het AD werd de dialoog in kader van de objectiviteit globaal aangestipt, in Voetbal International werd de tovenaar van Jubbega subjectief gespaard omdat hij volgende week weer moet aanschuiven. Gelukkig ben ik een nietszeggende autoriteit in voetballand, daarom pak ik het fragment er nogmaals bij om te kijken wat er allemaal misging.

(0:00–0:01) 
Van der Heijden (vdH) enters the scene, Verbeek –sociaal dier– keert vdH niet langer de rug toe en is klaar om dit lammetje ritueel te slachten en te offeren aan de voetbalgoden –lees: de kijker thuis.

(0:02–0:06)
Fox Sport Verslaggever: ‘Jan-Arie uuh.. We hebben al vaker tegenover elkaar gestaan na een niet gewonnen wedstrijd. Voelt deze nog erger dan al die andere?’ Zo, lekkere binnenkomer dit. Wat zegt deze hoofdschuddende grijze Fox verslaggever hier nou eigenlijk? ‘Vitesse is het verliezen wel gewend, vdH jij als geboren loser, heb jij de intelligentie om verschil in verliespartijen te zien?’ De toon is gezet zullen we maar zeggen.

(0:07–0:51)
Deze 44 seconden waarin vdH zijn mediagetrainde mening in de camera braakt zal ik u besparen. Vingers in de oren en doorspoelen want het is op voorhand al duidelijk wat er gezegd wordt. ‘Jammer, we moeten het als team doen. Vol concentreren op de volgende wedstrijd. Daar zijn weer drie punten te behalen. Ik heb de ontvoering van Freddy Heineken gelezen. Het blijft voetbal.’

(0:52–1:06)
Interrumperende Verbeek: ‘Voetbal is toch passie? Is toch bezieling? Dat mis ik bij jullie! Das ook klinisch! Derworduh fouten gemaakt, oke kan gebeuren, majeweleen keer reagerruuh? Keerkeermekaarkeer waddiubuh Geeejuuuh... je pujuh.. je poest met mekaar dandan ook he?’ Ik zet hier even de band stil. Volgens de Van Dale betekent bezieling: innerlijke geestdrift. Verbeek is hier inderdaad bezig met een innerlijke strijdt waar zijn woorden met ongestrikte veters door zijn strottenhoofd heenrennen en al tuimelend over zijn lippen naar buiten vallen. Verbeek zegt hier, mocht het een aaneensluitende zin zijn: ‘Er worden fouten gemaakt, kan gebeuren maar push elkaar dan ook he?’ Waarin moet er gepusht worden Verbizzletje? Nog meer fouten maken? Oké, druk maar weer op play zodat Verbeek zijn relaas kan continueren met het eerst woord wat ik van zijn algehele optreden vind.

(1:07–1:16)
Verbeek: ‘Jammer, Jah duuuhdduuhh! Achentheh maakt een fout, iedereen draait zich om. Kont naar beneden. En ik wil, jehoefteenspelernieaf te vallen maar je mag best wel een beetje emotie tonen. PASSIE MAN! Dat eg..datis voetbal.’ Verbeek praat over emotie tonen maar kijkt naar vdH met een smoelwerk als Jerney Kaagman die een strip valiumtabletten naar binnen heeft gewerkt. Saillant is hier dat Verbeek zijn eigen wil uitspreekt en zich daarna verbetert. Is dit een knipoog naar de Vitesse directie? Bewegen Verbeek’s handen zo spastisch omdat ze jeuken om aan de slag te gaan bij de FC Hollywood aan de Rijn? VdH krabt zich ongemakkelijk op de plek waar hij spreekwoordelijk door zijn toekomstige trainer wordt gepakt: het nekvel.

(1:17–1:41)
VdH: ‘Dat heb ik natuurlijk nog wel even tegen hem gezegd maarhijweetzelfuuuuh... al te best
Verbeek: ‘Jamaarduh de wijze waarop jullieeuuuuh reactieeuuuh lateeuzien. Ook in het veld, ook naar het publiek toe. Naar mekaar toe.
vdH: ‘Ja misschien wel.... ik denk dat uh binnen het veld word genoeg uuh. Met elkaar gesproken en uuh. Misschien ziet er van buiten niet zo uit.
Verbeek: ‘Ja, het ziet er heel klinisch uit. Endatuuuh jullie spelen verzorgd, netjes voetbal, doen jullie dingen? Kunne nie zegguh dat jullie nie hard werken ofzoo.. maar de echte passie. Heb je, heb je donderdag uuuh Feyenoord gezien?’ In deze schijndialoog beeld Verbeek aan vdH uit hoe je met je blote handen een buidelrat de nek kan dichtknijpen. De psycholoog Verbeek probeert oogcontact te maken met zijn patiënt. Deze patiënt probeert stoïcijns te kijken en niet in lachen uit te barsten (zichtbaar op 1:40). Alles om zijn blaas te controleren en de gele strepen van zijn shirt niet te verlengen in zijn witte sportbroek. VdH ziet wat heel  televisiekijkend Nederland ook ziet: Verbeek is best wel een beetje een gekkie.

(1:42–1:44)
Verbeek: Datis, datis toch wat, dat is toch, dat is toch een WERELD van verschil, Feyenoord en jullie. Alleen al op basis van bezieling. Op basis van emotie. Scherp Gertjan. Feyenoord speelde donderdag in een deinende Kuip tegen de regerend UEFA Europa League kampioen waar ze de eerste wedstrijd kansloos van de mat zijn gepoetst, om voor het eerst in tien jaar te overwinteren. Vitesse speelt voor het linkerrijtje in een overdekt kil concertgebouw waar de grasmat bijzaak is en het tuimelgras op wedstrijddagen over de tribunes waait. Over emotie gesproken.

(1:45–2:02)
VdH geeft wederom een verloren voetballer ABC-analyse: ‘We geven het weg. Dat mogen we niet doen. We moeten meer naar onszelf kijken. Follow me on Twitter. Ik doe het voor het team. Het is elf tegen elf.’

(2:03–2:17)
Fox verslaggever: ‘Zit het er wel in bij jullie? Lekkere afgetekende vraag weer.
Verbeek: ‘Tuurlijk.’ Gertjan, vinger opsteken en wachten totdat je de beurt krijgt.
VdH: ‘Tuurlijk. Als je ziet hoe we spelen ennuuh elke week is het weer hetzelfde liedjuuh’
Fox verslaggever: ‘Nee,nee die passie bedoel ik.’
VdH: ‘Oh zeker, als je ons ziet op de training danuuh.. spat de passie er vanaf.’ Haha, als je nauwgezet kijkt zie je de neus van vdH langer worden. Spelen in een stadion of besloten trainen is hetzelfde als dineren met z’n tweeën of eten maken voor jezelf. Met een ander bereid je zalm met asperges, die je secuur met mes en vork verorbert waarbij je tussentijds de mondhoeken afdept met een servet. In je eentje flikker je de diepvriespizza met plastic en al de oven in waarna je na 40 minuten er met een kwinkslag een calzone van maakt, uit het vuistje schranst terwijl de draden kaas langs je giecheltje glijden. Geen enkele voetballer houdt van trainen. Hou toch op.

(2:18–2:30)
Na wat gewauwel herhaalt vdH als slotzin zijn eerdere uiting waarbij de kijker het Bos(z) in wordt gestuurd: ‘Ja misschien uuh.. zietvoor de buitenwacht iets anders uit, dan datwij in het veld geven.’ Lekkere zin weer, helder.
Fox verslaggever: ‘Dank je wel voor juuh zelfkritiek.’ Deze slotzin is zo’n steek onder water dat een onderzeeër diepgang mist. ‘Dank je wel dat je toegeeft dat wij gelijk hebben. Je bent gewoon een lul en ben blij dat je inziet dat het niet veel is. Vitesse niet en jij ook als speler en als mens ook niet. Een prettig leven verder gewenst Jan-Arie.’ VdH is tevreden, schudt de hand van de Fox Sport verslaggever. Verbeek veegt zijn snotneus nog even af aan de binnenkant van zijn jaszak en geeft zijn toekomstige aanvoerder een hand.
Einde gesprek.

Verbeek wil meer emotie:

 


 

 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
'Kopt binnen': Gertjan Verbeek in dialoog, een hork die hort en stoot