'Kopt binnen': "Fred Raket"

04 september 2014 | Pieter | .... kopt binnen

Fred Rutten als trainer van Feyenoord, ik moet er nog even aan wennen. Het is niet eens de man Rutten op zich, Fredje is de suikeroom waar elk neefje tijdens een barbecue tegen de broekspijp omhoog springt. Het heeft ook niks te maken met de kwaliteiten als trainer, Fred heeft bewezen dat hij capabel genoeg is om een selectie bijeengeharkte proleten foutloos een bal over vijf meter kan laten inspelen. Nee, nee, niets van dit alles. Het zijn de persconferenties die ‘good old Fred’ de das om gaan doen, zoals de persconferenties Fred bij elke club, altijd de das om doen.

Fred Rutten op een persconferentie is alsof je tijdens spitsuur een geblinddoekte man een kruispunt laat oversteken. De nieuwe trainer van Feyenoord zit nog niet in een crisis maar kijkt nu al in de camera alsof hij net beseft dat hij thuis vergeten is het gas uit te draaien. En hij bedoelt het allemaal zo goed. In de slaapkamer heeft hij tegen zijn vrouw gezegd: ‘Schatje, vanaf nu gaat alles anders. Ik laat ze daar in Rotterdam eens de echte Rutten zien!’ Briesend voor de spiegel stond ‘ie zijn eerste one-liners in te studeren terwijl zijn vrouw hoofdschuddend een dikke wollen das aan het breien is, omdat ze de tekenen leest: in de winter moet zij over het doffe grijze krullenbolletje aaien, haar zachte warme hand in de zijne vouwen en troostend in zijn oor fluisteren dat het allemaal wel weer goed komt. Het is zijn vrouw die Fredje weer opbouwt, laat uitkijken naar een nieuwe club maar tot die tijd brengt de wollen das die ze aan het breien is, de toekomstige ex-trainer van Feyenoord, de koude werkloze winter door.

Je kan over Ronald Koeman zeggen wat je wil, maar in de grote leren hoofdtrainerfauteuil met ingenaaid Feyenoord-logo zat iemand. Een trainer die niet bij windkracht vier van voren van zijn stoel waaide. Toegegeven, de mannen verschillen alleen al in het gezicht een kilootje of twintig, desalniettemin straalde Koeman alles uit wat Fred Rutten niet is: zelfverzekerd, vastberaden en altijd een gevat woordje klaar om lastige journalisten de mond te snoeren.

Fred heeft dat niet, helaas niet want ik gun het hem zo; iemand die –terwijl de rest van de wereld hem al had afgeschreven– Jonathan Reis, kans op kans gaf om van zijn cokeverslaving te herstellen; iemand die hoogstpersoonlijk Wim Kieft naar de afkickkliniek bracht omdat hij wel de ballen had om niet naar iemands statuur te kijken, maar naar de persoon zelf. Zulke ballen zijn zeldzaam in de voetbalwereld waar een glimlach in je gezicht, een mes in je rug kan betekenen. Zulke ballen gun je een Romeinse victoriereis door de Monopoliestraten van Blaak, Hofplein en uiteindelijk de Coolsingel.

Iemand met cojones van een stier, die helaas in zijn keel zijn geschoten. Het is de stem van Fred die hem als hoofdtrainer/tv-personality impotent maakt. Bij winst geeft het publiek hem het voordeel van de twijfel maar bij verlies hort, stoot en stamelt Fredje met overslaande piepstem zijn woorden in de camera. Op zijn knieën heeft Fred technisch directeur van Geel gesmeekt om Ziyech niet aan te trekken, want leg maar eens zonder slis uit dat ‘Ziyech centraal sowieso zonder stevige inspeelpass’, niet tot zijn recht komt. Feyenoord wordt een club van de middelmaat, waar mannen als Toonstra, Immers, Schaken en Mathijsen het moeten doen. Voor de diversiteit van de competitie zou het goed zijn dat Feyenoord maar vooral Fred Rutten, boven zichzelf gaat uitstijgen.

Ik droom van een wervende Fred Rutten, koel van geest, warm van bloed en scherp van tong. Een man op leeftijd met een Tom Jones-achtige seksuele aantrekkingskracht waarmee hij overgangsmoeders bloedgeil maar voldaan, met schuddende spaghettibeentjes terug naar het aanrecht stuurt. Een man die de rood-wit geverfde havenarbeiderbierbuiken laat bulderen van het lachen terwijl ze dineren van de eerste kampioensschaal in veertien(!) jaar. ‘Fred Raket’ moet er zo hard in de Kuip worden gescandeerd dat van Hanegem vergeten wordt. Dat wil ik horen, alleen ben ik bang dat het hele Fred Rutten verhaal roemloos met een ‘slisser’ afloopt.

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Laatste reacties

Met het rubber, door de blubber. 

mooi verhaal

> > >
'Kopt binnen': "Fred Raket"