'Kopt binnen': 'FC Bollywood'

17 september 2014 | Pieter | .... kopt binnen

FC Bollywood

Ergens, ver ver hier vandaan ligt een klein Zuid-Aziatisch land met slechts meer dan een miljard inwoners. Een vreemd onorthodox land waar, om een of andere onverklaarbare reden, cricket, tennis, badminton en schaken nog boven het heilige ‘koning voetbal’ staat. Maar daar komt dit seizoen verandering in. Een paar rijke punjabs (vanaf nu: poenjabs) hebben de uitpuilende portemonnee getrokken om de Indian Super League (ISL) weer helemaal op de kaart te zetten. Waar Engeland destijds een lange vaartocht maakte om al het schorriemorrie op een eiland te dumpen (Australië), halen deze poenjabs al het uitgerangeerde en uitgevoetbalde zooitje geteisterd juist het land binnen.

Vanaf dit seizoen zijn: Alessandro Del Piero, Robert Pirès, David Trezeguet, David James, Michael Chopra, Fredrik Ljunberg en Nicolas Anelka in de Indian Super League te bewonderen. Ik weet niet hoor, maar zodra iets de intensivering ‘super’ nodig heeft om krachtig over te komen, kan het niet veel zijn. Waarom maken al deze voetballers die zichzelf prostitueren in de nadagen van de carrière ineens massaal, met de hand in de broek, een trektocht richting India? Is het dan spirituele verlichting die ze zoeken? Voor David James in ieder geval niet. Die kent Nirvana louter van het unplugged album en kan ‘Where did you sleep last night’ alleen meezingen door de Mars reclame. Voor Anelka zou een speurtocht naar zijn innerlijke zelf overigens een verrijking zijn, want die zat al sinds maart werkloos thuis na het maken van een quenelle (een omgekeerde nazigroet).

Anelka liet na de overstap naar Mumbai FC via zijn Twitteraccount optekenen dat: ‘De getalenteerde buitenlandse spelers en toptalenten uit India, zullen iedere wedstrijd spannend maken.’ Laten we die uitspraak in Google Translate gooien en de vertaling instellen van: ‘hypocriet’ naar ‘waarheid’. ‘Getalenteerde buitenlandse spelers Uitgerangeerde flegmatieke zakkenvullers en toptalenten uit India reeds door de ondergrens gezakte zondagamateurs met chocoladebenen, zullen iedere wedstrijd spannend ontspannend maken. In een verdere statement zegt Anelka ‘ik kijk ernaar uit om van waarde te kunnen zijn voor mijn team bankrekening’. Nicolas gaat het seizoen gewoon doen wat hij sinds 1999 al doet: zo weinig mogelijk. ‘Enfant Terrible’ is alleen vooruit te branden op de linkerflank als hij de avond ervoor een net iets te hete curry heeft gegeten en hij een sprint moet trekken richting de kleedkamers omdat de diaree zijdelings langs zijn benen sijpelt.

Vreemde eend in de bijt is Alessandro Del Piero die ik persoonlijk hoog heb zitten. Del Piero speelde meer dan 600 wedstrijden voor Juventus en kreeg een contract voor het leven bij ‘De oude dame’. Hij kan na zijn carrière gewoon coach worden bij een prachtclub en toch besloot ‘Pinturicchio’ nog even een zwerf geldtocht te maken langs FC Sydney en nu de Delhi Dynamos. De Delhi Dynamos heeft als ‘topclub’ geen officiële website maar was nog wel zo pienter om na het aantrekken van deze spelbepaler, vluchtig een Facebookaccount aan te maken; allemaal natuurlijk uiterst professioneel.

Op dit account kwam onlangs het bericht dat Harm van Veldhoven (ex-trainer Roda JC) dit seizoen hoofdtrainer van de club zal zijn. Dit is natuurlijk een goed geplaatste grap. Het kan gewoon niet zo zijn dat ‘Can’t do no Harm’ straks de kleedkamer binnenloopt en ademloos kan turen naar de voeten van Alessandro Del Piero die ons mooiere dingen hebben gebracht dan de Taj Mahal. Ik weet niet wat het is maar zodra ik de naam Harm van Veldhoven hoor, zie ik oude grijze man voor me, die met een eeuwig pronkende snotterbel een beetje dommig in de camera kijkt en na een bloedeloze 0-0 wedstrijd Roda JC - Helmond Sport, heel lief staat de verkondigen dat hij ‘perspectief heeft gezien voor de toekomst’; waarna hij de snotterbel afveegt met zijn te wijd zittende windjack.

Alleen het besef van ‘Harm van Veldhoven in India’ doet mijn fantasie op hol slaan. Ik zie een man op leeftijd die de Koning Aap reizen-tourbus opentrekt, de geitenwollen sokken in zijn bruine wandelsandalen fatsoeneert, een verfrommelde, inmiddels hard geworden katoenen zakdoek uit zijn afritsbare broek vist, zijn snotterbel afveegt, op het gravelkleurige zand stapt, de smog diep inademt en in steenkolen Engels de legendarische woorden spreekt: ‘Ei heif a driem; I becum a treener here’. Hoe die het heeft geflikt blijft een raadsel maar zelfs Mads Junker zit naar verluidt in zijn selectie.

Wat de poenjabs verder voor ogen hebben is een mysterie. Een ISL-seizoen duurt slechts drie maanden. Drie maanden werken heet in Nederland een snuffelstage waarna je met een slappe handdruk en een stroopwafel naar huis wordt gestuurd. Drie maanden in India voetballen is voor iedere buitenlandse spelers genoeg om zich een hernia te tillen aan de aangeboden zak met geld, waarna zij zich zullen omdraaien, en nooit meer zullen denken aan de currycompetitie van weleer.

PS: Mumbai FC –de club van onder andere Anelka en Ljunberg– heeft overigens wel een officiële website waar enkele filmpjes te zien zijn die een magnifieke sfeerimpressie geven van de huidige staat van de Indian Super League. Bekijk de video en laat de recente beelden je terugnemen naar 1986.


 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
'Kopt binnen': 'FC Bollywood'