'Kopt binnen': Een witte zakdoek voor The Dutch Balotelli

24 december 2014 | StefanS | .... kopt binnen

Mijn hart maakte een hordesprong toen ik het verheugde nieuws op mijn beeldscherm verscheen: De gebroeders Koeman hebben groen licht aan Eljero Elia gegeven om zijn Bentley vanaf januari in Southampton te parkeren. Weet de manager en tevens wereldster in de groenten van Hak reclame wel dat er een caravan tjokvol privésores aan de trekhaak van de Bentley vastzit? Niet voor niets kreeg Eljero zonder ook maar een voetbalschoen over de Engelse grens te hebben gezet al de geuzennaam van kwaliteitskrant The Mirror: ‘The Dutch Balotelli’.

Dit soort heerlijke benamingen gooien de hekken van mijn verbeelding wagenwijd open en ik zie de nachtmerrie van een Elia over de velden galopperen. Hoe mooi zou het zijn dat Mr. Balotelli himself straks borst tegen borst staat met The Dutch Balotelli. Twee paradijsvogels die in elkaars veren strijken om te pronken wie de mooiste peniskoker heeft. Zou Mario zich bedreigt voelen of ziet hij in Elia een goedaardige Mini-Me? Het zou me namelijk ook niets verbazen wanneer de beide heren de handen ineen slaan en er vanaf januari er in het gehele Verenigd Koninkrijk geen prostitué zonder burn-out meer te vinden is en de showrooms van de Bentey dealers leeg blijven.

Over Elia maak ik me verder weinig zorgen bij Southampton. Die pakt het oude niveau in zijn Twentetijd weer op, veegt zijn tegenstanders van de mat en verovert zijn plekje terug als supersub in het Nederlandse elftal. Waar ik me wel degelijk zorgen over maak is de plotselinge collectieve verkoudheid van de FC Twente supporters afgelopen weekend in De Grolsch Veste.

Een Ebola uitbraak? Vogelgriep? Had Munsterman de poort van het stadion op een kier laten staan en hebben de supporters door de tocht een koutje gevat? Geen van allen, er was tijdens Twente – Willem II de mogelijkheid van verlies voor de thuisploeg. De Tukkers staan momenteel op een gedeeld vijfde plek samen met AZ en nog steeds in de kielzog van de nummer twee en drie, Feyenoord en Zwolle. Omzettechnisch gezien staan de Twentenaren op één plaats na waar ze horen te staan. Waarom staan er dan van die palurken bij een 2-1 achterstand en nog een half uur op de klok een gat in de ozonlaag te zwaaien met een witte zakdoek? Wat een supporters, in plaats dat ze achter de club gaan staan, staan ze met een grimas op de smoel met de witte vlag te slingeren. Onterecht en nergens voor nodig.

Wat ik mij afvraag: met wat voor instelling gaan die mensen naar het stadion? Wassen en strijken zij de snotdoek en brandt die in de binnenzak tijdens de tocht naar het heilige veld? Zeggen ze tegen moeders de vrouw op voorhand: ‘ik ga lekker naar het voetballen vanmiddag met een thermoskan bier want de stadionprijzen zijn exorbitant en in het geval ze klote spelen, heb ik de Kleenex paraat.’ De hoeveelheid zakdoekjes baatte mij voornamelijk zorgen. Ik verdenk de Twente steward van Vak-P ervan zakdoekvertegenwoordiger te zijn die onder de plastieken kuipstoelen een zakdoekje legt en dit tegen niemand zegt. Na een bloedeloze pot, frummelt een huisvrouw onder de stoel, vindt de zakdoek en stoot degene naast zich aan. Wat volgt is een olievlek van mensen die in het stadion zijn en waarbij voetbal slechts bijzaak is.

Gek is eigenlijk dat de oorsprong van het gebruik van het zwaaien met een zakdoek uit Zuid-Europese landen komt en een tegenovergestelde betekenis heeft. Zwaaide het publiek tijdens een stierengevecht met een witte zakdoek, dan lieten ze blijken dat de Matador puik werk had verricht en mocht deze kiezen voor een één of twee oren van de stier als troffee waarna hij de Arena verliet met de staart van de stier tussen zijn benen. Kreeg een entertainer dus een witte zakdoek, dan betekende dit bijval van het publiek.

Inmiddels is het tonen van een witte zakdoek genoeg om een trainer op zijn knieën te laten vallen, een bestuur te hekelen en spelers weg te pesten. Volwassen mannen die met een bacillen verspreidend wonderdoekje staan te pronken in de hoop zoiets te bewerkstelligen; het heeft iets sneu’s. Ik vind witte zakdoeken zwaaien voor stroomaftappende probleemwijkbewoners in de hoop dat de planten beter groeien. Zwaaien met een zakdoek is bijna net zo erg als Pauline Cornelisse, Dries Roelvink en Giel Beelen die na een gefilmde trio, een liefdesbaby op deze aardkloot zetten. Zo geforceerd, zo van: ik wil dat ook omdat ik heb gezien dat iemand anders dat ook heeft gedaan. 

Ik wil dat de ‘Oleeeee’ zijn intrede maakt, laten de supporters Koning Voetbal appreciëren. Waar we nu zijn gestrand is een uitzichtloos aanzicht: na een paar verkeerde ballen, staat er ineens een volledig thuisvak met een witte lap te deinen alsof Andre Rieu de wals inzet voor minder bedeelden. Ik wil de ouderwetse witte zakdoeken zien bij Eljero, een man die na een goedbetaald zwerversbestaan zichzelf herpakt en zijn leven weer over voetbal laat gaan. Ik wil in het  St. Mary’s Stadium zitten, de dijken laten openbreken en 90 minuten hardop zitten janken om Eljero. En dat ga ik ook doen, mij maken ze niet gek. De gestreken witte zakdoek brandt al dagen in mijn binnenzak.

Elia trekt even op met zijn Bentley Mansory Continental GT V8:


Elia’s Bentley in minder goede staat:


Eljero Elia ft. Bollebof – Ball Hard


Laten we niet vergeten dat Elia ook heel goed kan voetballen:


Elia, Neymar who?:


Elia is vernoemd naar deze man: Al Jarreau -Take Five (1976)


 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Laatste reacties

Eliatelllllllliiiiii

> > >
'Kopt binnen': Een witte zakdoek voor The Dutch Balotelli