'Kopt binnen': Een kijkje in de ziel van de zielenknijper

26 november 2014 | StefanS | .... kopt binnen

Vandaag heb ik afscheid moeten nemen van een goede vriend. Het was een prachtige ceremonie en heb kunnen vaststellen dat God’s wegen inderdaad ondoorgrondelijk zijn. Hoewel het achtergelaten gat nog onwennig is, voelt het tevens als een frisse start. Hij wist hoe ik erover dacht en soms moet je de natuur een handje helpen. Afgelopen vrijdag kwam hij nerveus naar me toe, gaf me een klam handje, ontweek mijn blik, roerde urenlang door zijn koffie, liet het plakje cake op het schoteltje onberoerd en de stiltes werden doorbroken door het tikken van de Friese staartklok. Na zijn zwijgende vertrek sloot ik de voordeur, draaide me om en ineens hoorde ik de klep van de brievenbus trillend omhooggaan waarna er binnensmonds gemompeld werd: Smeenk, ik word hoofdtrainer van een voetbalclub. Kijk, dan houdt alles op. Hij was ervan op de hoogte. Had hij zich vergrepen aan mijn vriendin dan kan ik daar inkomen. Maar hoofdtrainer, dan is de vriendschapsband volledig afgescheurd. Heb direct zijn kop van alle foto’s geknipt, zijn telefoonnummer geblokkeerd en zijn ouders bedankt voor alle goede zorg van de afgelopen jaren. Om ineens een vriend van de trainer te zijn, dat is gewoon hoogverraad.

Ik hoor u schreeuwen: "Smeenkie, kom op jonge stel je niet zo aan. Dat is toch hartstikke leuk: in een windjack op een tochtveld een groep jonkies afblaffen." Ja doei, met het trainerschap op zich is niets mis echter verandert de persoon volstrekt zodra hij een kladblok op schoot krijgt en zorgdrager wordt van de pionnen op het trainingsveld. Ik laat me tijdens een zaterdagmiddagbezoekje niet misbruiken om op zijn sofa te oreren over mijn zware jeugd zodat hij daar ontzettend de amateurpsycholoog kan gaan zitten uithangen. Want ze hebben er allemaal een handje van, het is de uiteindelijke vorm van elke trainer, van rups tot vlinder, van trainer tot dilettante zielenknijper. 

Voorbeeld? Dwight Lodeweges die zondagavond een kijkje gaf in zijn scherpzinnige zienswijze en ons meedeelde dat 53.052 Arenabezoekers een andere ambiance met zich meebrengt dan de 26.800 nog niet compleet ontdooide Friezen in het Abe Lenstra stadion. Dankzij Dwight’s analyse heb ik de rest van de zondagavond met koude poten gezeten; compleet van mijn sokken geblazen. Nog een? Ernie Brandts die begin deze maand na een 4-0 nederlaag tegen Ajax zijn team een groot compliment gaf. 4-0 op de kloten gehad jongens, puik werk! Tegen dit soort denkwijzen kan een speler zich toch niet wapenen? Toch is er dit seizen nog een club waar zelfs een amateurpsycholoog nog de tissue voor in de hoek zou gooien: NAC Breda.

Alles wat mis is in de voetballerij, is dit seizoen geaffilieerd met De parel van het zuiden. Het begon met het zinloze ontslag van trainer Gudelj, die zo plaats maakte voor de oppergoeroe onder de amateurpsychologen: Eric Hellemons. Dezelfde sobere kleurloosheid die hij had als speler, neemt Eric mee in zijn aanpak om het hoofdelftal te leiden. Nu Eric aan de macht is, is het afgelopen met het dragen van petten of gamen op de mobiel. Doe maar gewoon normaal!, aldus de Eric.

Maar wat is normaal? Volgens de maatstaven van Mister RBC Roosendaal zal alles anders dan met een bord stamppot boerenkool op schoot oneindig gluren naar herhalingen van In Holland staat een huis, tot het abnormale behoren. Het zegt alles over de starheid in het NAC beleid dat een jongen zoals Kenny van der Weg wordt verboden om met zijn tijd mee te gaan –ergo verplicht wordt om zijn baard af te scheren Hij loopt erbij als Paulus de Boskabouter (directe quote Hellemons). Eric voegt daar nog eens aan toe: Andrea Pirlo mag met zo’n baard lopen, Kenny van der Weg niet (..). Nu hij zijn baard er af heeft speelt ‘ie stukken beter.

Laat ik nou even deze laatste twee zinnen als amateurpsycholoog in spe onder de loep nemen. Pirlo wel en van der Weg niet. Kortom: Kenny is een dubbeltje en zal nooit een kwartje worden. Ofwel: ik ben een trainer die mijn speler niet beter maakt. Spelers ontwikkelen zich niet onder mij, als je nu speelt als een wandelende zak aardappelen hoef je niet te verwachten dat je straks eindigt als een gracieus patatje in de mond van een topmodel. De tweede zin riekt naar de cognitieve dissonantie theorie van Festinger (1957). Het gedrag dat in strijd is met eigen overtuigingen wordt met (drog)redenen gerechtvaardigd. Wanneer de vos niet bij de druiven kan, besluit hij dat hij ze toch niet écht wilde omdat ze te zuur waren. Volgens mij is niemand bij NAC in de loop van dit seizoen beter gaan spelen. Wat een paar weggeschoren schaamharen rond de mondstreek daaraan verandert, mag Hellemons zelf weten.

Over verloren schaamharen gesproken. In de NAC-selectie zit een baardragende flapuit die een carte blanche van de trainer heeft gekregen omdat de amateur zielenknijper geen vat krijgt op de speler zonder ziel –en presente: Jelle ten Rouwelaar. Jelle mag schreeuwen, schelden, verwijten en met spullen in de kleedkamer gooien wat hij wil. Niemand neemt de man die wekelijks in de goal staat met een paar ovenhandschoenen om zijn klauwen toch serieus. Rouwelaar is het begeleid wonen project van Breda en wij houden –door collectief onze muil te houden– dit project in stand. Binnenkort komt Rouwelaar: the documentary uit op Omroep Brabant. Ik vermoed dat het een schaduwaflevering is van BBC's: The undateables. Prachtige televisie waar ik mijn agenda graag voor leegmaak.

Is er dan hoop voor NAC? Nee, spelers die de malaise mogelijk kunnen doorbreken worden in Breda vroegtijdig geliquideerd. Spelbepalers Seuntjes en de baarddragende Tighadouini zijn uit de selectie gezet omdat ze volgens de technische leiding niet mee kunnen in het teamproces. Wat NAC juist nu niet nodig heeft zijn ja-knikkers. Als een schaap naar de slachtbank sprint zal de rest spoedig volgen. De enige jongens die de groep daarvan kan wegleiden, worden door het bestuur afgevoerd. Het technisch beleid van de Noad Advendo Combinatie is de wolf in schaapskleren en is druk bezig met het lokken van het degradatiespook naar het Rat Verlegh Stadion. Alle hoop is gevestigd op de Nederlandse Alexi Lalas; lukt het Jelle om het tij keren?

Kenny van der Weg scheert zijn baard af:


De teaser van Rouwelaar: the documentary.


En wie niet springt die degradeert:

 


 

 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
'Kopt binnen': Een kijkje in de ziel van de zielenknijper