'Kopt binnen': 'China achter de duinen'

22 oktober 2014 | StefanS | .... kopt binnen

China achter de duinen

Het is twintig voor zeven en Mark kijkt onrustig op zijn klok. Nog twintig minuten dan begint Studio Sport’ ‘Wanneer die verdomde Chinees nou eens opschiet kan ik het nog redden,’ spreekt hij hardop. Nog een blik in de leesmap-Panorama uit 1994 die in de wachtruimte ligt. De vettige bladzijden plakken aan elkaar. Net op het moment dat hij de centerfold wil uitvouwen, gaat er een belletje door de zaak. ‘Nu duurt het niet lang meer,’ mompelt hij tegen zichzelf. Dan met een bloedgang gaat het luikje open en dicht. Plotsklaps staat er een witte plastik zak te dampen op de bar en de zoetzure sauzengeur veroorzaakt een Pavlov-effect bij de groot aandeelhouder van ADO Den Haag. ‘Meneel van del Kallen? Uw bestelling meneel,’ spreekt de dame achter de balie. Maandenlang zit Mark al te wachten op zijn bestelling. Hij heeft zijn buik vol van zowel het wachten, als de gratis ‘bedankt-voor-het-wachten-kroepoek’ die slof in een schaal op de hoek van de bar wacht op de grijpgrage vingertjes van gefrustreerde klanten. Eindelijk een volledige maaltijd denkt hij en grist de witte zak van de bar. Het gewicht van de zak verbaast hem dusdanig dat Mark de inhoud bekijkt. Tot zijn grote schrik constateert hij dat de plastik zak leeg is.‘Dit is niet volgens afspraak, mijn bestelling zou op tijd geleverd worden!’ exclameert de zakenman. ‘Ik wil met de manager spreken: meneer Wang!’ Het personeel kijkt elkaar aan en heeft geen enkel idee wie deze manager Wang moet zijn maar overstelpt Mark met excuses. Meneer Wang doet even later via sms een beroep op het geduld van Mark en laat verder weten dat hij de bestelling zo spoedig mogelijk in orde zal maken. Van der Kallen heeft honger en geen keuze, dus neemt hij maar weer plaats op zijn vaste plek in de wachtruimte. In Mark’s hoofd heerst er grote onrust; Studio Sport trekt aan hem voorbij en hij weet dat er een vol Kyocera stadion op zijn beloofde bestelling zit te wachten. 15.000 man met een lege maag die nu toch wel een beetje knorrig beginnen te raken. Hen is eten belooft, een uitpuilende dineertafel vol, desondanks bijten ze momenteel op een houtje. De omgekeerde wereld heeft echter wel een voordeel: met de wereld op zijn kop staat ADO aan het eind van het seizoen bovenaan de ranglijst.

Vergeef mij de allegorie maar mocht de liefde daadwerkelijk door de maag gaan, dan weten de ADO-supporters waar ze momenteel staan. Ex-autoverpatser Mark van der Kallen laat met zijn flexibele deadlinebeleid heel ADO in zijn hemd staan. Het is inmiddels geloof ik de achtste keer dat de Chinezen uitstel hebben gekregen voor het overmaken van acht miljoen euro voor de overname van FC Den Haag. Nu wordt het in plaats van eind oktober ineens weer eind december. Voer voor de Belchinezen die momenteel gokken op de nieuwe datum waarop het volgende ultimatum zal vallen. Mijn geld staat op 2040, wanneer de overname samen met de oplevering van La Segrada Família valt. Het is duidelijk dat groot aandeelhouder van der Kallen, die met zijn vorige failliet verklaarde bedrijf een schuld van 80 miljoen achterliet, slechts op een ding uit is: zijn aandelen ADO met winst verkopen. Dat hij daarmee de aanhangers van de hofstedelingen een gefrituurde loempia zonder inhoud verkoopt, doet hem verder weinig.

Onderzoekjournalisten van de Telegraaf die het reilen en zeilen van investeerder/Olympisch tafeltenniskampioen/promotor sportevenementen/origamikunstenaar/babyfluisteraar/advocaat/orgaanhandelaar/ Wang Hui (in Den Haag ‘de grote Chinees’ genoemd) in China naging, kwamen vooral terug met een berg vraagtekens. Wang Hui zijn panden leken niet te bestaan, zijn bedrijf is in China niet geregistreerd en het bedrijf die hij schijnt te vertegenwoordigen: Vansen International Sport, weet nergens iets vanaf. Met zo’n investeerder moet je niet raar opkijken dat de ADO selectie volgend seizoen piemeltje naakt over het veld paradeert omdat het nieuwe thuistenue de kleren van de keizer zijn. Ik zie Wormgoor al blij juichend over het veld sprinten en springen nadat hij de winnende bij de eerste paal erin heeft geswaffeld waardoor A(lles) D(oor) O(efening) periodekampioen wordt en zich terug mag vechten naar de Eredivisie.

Dat de hele deal überhaupt nog in de pijpleiding zit, is sowieso een wonder nadat Chun Li (aka ‘de kleine Chinees’) werd ontmaskerd als eigenaar van een luchtkasteel, een distributeur van fata morgana’s die Den Haag kwam binnenvliegen in zijn zeepbel. Speldenprikker was Rudy Deighton die de oplichtpraktijken van Li –het stelen van bedrijfsplannen– netjes melde aan van der Kallen. ‘VDK’ was niet gediend van de oprechtheid van Rudy en bedreigde hem doodleuk met de uitspraak: ‘mocht je met dit verhaal naar de media stappen, dan zullen 500 ADO-hooligans je op Stefan Postma-eske wijze (ex-ADO-keeper red.) te grazen nemen.’ Gelukkig bestonden de woorden van Deighton niet uit Haagse bluf maar bleek hij een authentieke lefgozâh die openhartig zijn verhaal via diverse mediakanalen deed.

Ook algemeen directeur Maarten Fontein, die voor slechts vier maanden is aangesteld, heeft boter op zijn Wang. Hij heeft veelvuldig in China gewerkt, kent de commerciële mogelijkheden en zijn Oosterse voorliefde gaat zelfs zo ver dat hij twee Chinese adoptiekinderen heeft. Hij is de man die ervoor moet zorgen dat de overname soepel verloopt. Ik zeg: lekker bezig Fontein, laat ik even een quote van begin oktober erbij pakken die je grote visionair leiderschap tentoonspreid: ‘Ik ben er honderd procent van overtuigd dat ADO aan het eind van de maand in handen van United Vansen is,’ tot zover de gedesillusioneerde leider.

Wang, Fontein en van der Kallen drukken de strot van de ooievaar langzaam dicht en blijven net zolang aan de wijzers van de klok draaien totdat het Haagse kwartiertje vergeten wordt. Malafide gladjakkers die puur uit zijn op winstbejag moeten eruit gewipt worden. In plaats van stappen vooruit moet ADO een stap terug doen. Hét advies voor de Haagse ooievaar zit gevangen in de uitspraak van de Chinese filosoof Laozi: ‘Wanneer je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder.’ 


FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
'Kopt binnen': 'China achter de duinen'