'Kopt binnen': Bas Dost is een bamboestengel

04 maart 2015 | StefanS | .... kopt binnen

Met mijn veertienjarige nichtje had ik toen ik dezelfde leeftijd had een afspraak. Ik gaf haar de centerfold van de Hitkrant zodra Nick van The Backstreet Boys erop stond en dan zou zij mij iedere afbeelding van Jennifer Lopez uitknippen en overhandigen. Man, wat was ik blij zodra ik een stapel afbeeldingen van de wulpse Latina met een achterwerk als een dug-out kreeg overhandigt. Je komt in Friesland eerder een kip met als lijfspreuk ‘Carpe Diem’ tegen dan types als Jenny from the block. J-Lo kreeg dan ook een prominente plek boven mijn bed. Naast de Wu-Tang clan- en 2pac-posters.

Toegegeven: mijn keuze voor de Jennifer Lopez was grotendeels gebaseerd op dierlijke driften en geenszins van rationele aard, toch vraag ik mij af of mensen in dezelfde leeftijdscategorie momenteel vragen naar een poster van de man die momenteel heter is dan een peutervingertje op een steengrill. Sinds 6 december pakte deze man meer goals dan fietsende Amsterdammers door rode stoplichten.

Lenin zei ooit: vertrouwen is goed, controle is beter. In de wetten van de voetbalwereld komt controle echter voort uit zelfvertrouwen. Sinds Bas Dost weer doelpunten maakt en hij in Wolfsburg basisklant nummer één is, ontpopt hij zich tot een stereotype droomspits waar menig club een mal van zouden willen hebben. Welke club wil nou niet een in goud gegoten, 1,98 meter lange, kopsterke, doelgericht centrumspits die tevens een aanspeelpunt is voor aansluitende middenvelders? Het klinkt nu ineens zo vanzelfsprekend doch is het amper drie maanden geleden dat Feyenoord Bassie nog uit zijn lijden wou verlossen. Zonder die paar rotjes had Bas nog steeds op dezelfde uitzichtloze plek gezeten.

Op het Duitse ZDF was het inmiddels een testbeeld: Bas Dost op de reservebank met zijn ziel ernaast. De carrière van de Deventer doelpuntenmachine zat in het slop, zand in de motor en een inktzwarte horizon. Kenners waren het erover eens, Duitsland is voor Dost te hoog gegrepen. Eerst maar eens die dozen van zijn schoenen, een linker en een rechterpaar kicksen aantrekken en opnieuw eindexamen doen om zijn voetballidmaatschapskaart te mogen verlengen. Dan zullen we nog weleens zien wat er van deze jongen overblijft.

Gelukkig veranderde Dost zijn douchepatroon niet: onder een ijskoude kraan (weerstandverhogend) met een niet te zuinige hoeveel Andrélon Veerkracht. Deze shampoo is speciaal voor droog en beschadigd haar –mét bamboe-extracten. De Mr. Miyagi’s onder ons weten het al langer dat we in tijden van hevige storm ons moeten opstellen als bamboe. Bamboe buigt mee met iedere wind en breekt daardoor niet. Ik ben er dan ook over uit, Bas Dost is een bamboestengel ten voeten uit.

Hij bewees het al eerder bij zijn tijd in Heerenveen, waar hij tijdens de winterperiode zo graag naar Ajax wou vertrekken dat hij –om het proces te versnellen– prematuur een medische keuring afnam en voor alle zekerheid daarbij een spoedarbitrage bij de KNVB aanvroeg. Het mocht niet baten; een fit geteste Bas Dost werd door de KNVB in het ongelijk gesteld en hij werd verplicht het seizoen bij Heerenveen af te maken. En? Raakte de spits geen pepernoot meer omdat hij als een mokkende berggeit constant uit zijn neus zat te graven? Nee, Bas maakt het seizoen in stijl af, werd Eredivisie-topscorer met 32 doelpunten en verdiende zo een overgang naar VfL Wolfsburg.

Binnen een jaar verliest de ‘Plattfuß-Bomber’ daar zijn basisplaats. Als een Randstad uitzendbureaustudent die op oproepbasis wordt misbruikt, wordt Dost op equivalente wijze door zijn manager ingezet. Zo fragmentarisch dat Feyenoord denkt de spits voor een appel en een ei over te kunnen nemen. Dost heeft wel oren naar een overgang maar mag achteraf zijn handjes dichtknijpen dat technisch directeur Van Geel zo zuinig is dat hij gebruikte condooms nog uitwast. Er komt geen overgang waardoor Dost ook hier moet blijven. Ineens slaat de sfeer om. Bas krijgt vertrouwen, een basisplaats, scoort aan de lopende band en krijgt de bijnaam: ‘die Wolfsburger Tormaschine.’ De voetbalwereld op zijn kop.

Statistieken liegen niet: Dost is momenteel efficiënter dan Cristiano Ronaldo, Messi en Robben omdat hij slechts 63 minuten nodig heeft om in competitieverband te scoren. Ronaldo en Messi hebben daarvoor 65 en 82 minuten nodig. Waar voorheen de Wolfburger achterdeur wagenwijd openstond, rolt Guus Hidink nu ineens de rode loper uit zodat Bas zijn interlanddebuut kan maken. Guus kan namelijk niet meer om ‘Baas Dost’ heen en de 25-jarige spits heeft de ideale leeftijd om Van Persie te vervangen.

Bovendien heeft Oranje na het stoppen van Dirk Kuyt weer behoefte aan een karaktervoetballer. U mag mij een opportunist vinden en u mag mij beladen onder kritiek. Sinds ik afgelopen week bij de Etos tijdens een twee halen één betalen actie een bulkpartij aan Andrélon producten heb ingeslagen, ben ik klaar voor iedere storm.´

Baas boven baas, Baas Dost aan het werk:

De vrouw van Bas?


 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
'Kopt binnen': Bas Dost is een bamboestengel