Mario Balotelli, de Lindsay Lohan onder de voetballers

29 oktober 2014 | StefanS | .... kopt binnen

Balotelli is de Lindsay Lohan onder de voetballers

Zo, het was me het weekje wel. Ineens kwam ik erachter dat Gattuso als hoofdtrainer van OFI uit Griekenland door het leven gaat. Voordat ik een beeld kon krijgen van een pitbull in maatpak die met het schuim op zijn bek vanaf de zijlijn naar elke voorbijkomende geur van souvlaki blaft, lees ik vervolgens dat hij ontslag heeft genomen wegens –geheel volgens Griekse traditie– achterstallige betalingen van salarissen en bonussen. Nog geen 24 uur daarop meldt Ivan de verschrikkelijke dat hij toch weer trainer van OFI is omdat een paar losgeslagen fans hem de hele nacht in zijn tuin hebben toegezongen. U begrijpt: dan capituleer je. Voorheen kreeg de tegenstander een tetanusprik wanneer hij met Gatusso op dezelfde grasmat stond, inmiddels buigt Ivan na het vertrappen van zijn gazon en wat meerstemmige zang. Onherkenbaar veranderd.

Verder deze week heb ik met eigen ogen mogen aanschouwen dat het Nederlandse voetbal is verdoemd tot de middelmaat. De complete Ajax-selectie is in Camp Nou dusdanig zoek gespeeld dat er in de Catalaanse supermarkten uitsluitend melkpakken met selectiefoto’s van Ajax erop worden verkocht. Mamma Veltman staat as we speak op La Rambla pamfletten uit te delen aangezien haar zoon nog steeds onvindbaar is. Ajax speelde zoals een beginnende puber over seks babbelt. Ergens via via wel gehoord hoe het in theorie moet, maar klamme handjes en rode oren wanneer het moment van uitvoeren aanbreekt. Het Nederlandse voetbal in Europa is onherkenbaar veranderd.

Gelukkig zijn er momenten van houvast in deze wereld. Mensen waar je altijd op kan bouwen, betrouwbaar en consequent omdat ze nooit veranderen. Dat soort mensen besluiten een dag voor de wedstrijd in de badkamer een Chinese vlinder aan een widowmaker vast te binden, aan te steken om vervolgens de brandweer melden dat het huis in brand staat. Hetzelfde slag volk dat uit pure verveling een negen-darter uitgooit op medespelers en zich daarna op de reservebank vermaakt met een Ipad. Ondubbelzinnig is dit de man waarvan momenteel Liverpool-shirts worden ingeruild voor shirts van vergane glorie als Robbie Fowler, wellicht omdat hij zelf hard op weg is naar diezelfde eindbestemming: vergane glorie. We hebben het hier over niemand minder dan Mario Balotelli.

Wanneer u de media moet geloven is Balotelli bij Liverpool even nuttig als een infertiele donatie aan de spermabank. Een doelpunt uit elf wedstrijden spreekt natuurlijk niet in zijn voordeel, voordeel is wel dat The Golden Boy wederom kan groeien in zijn geprefereerde hoofdrol: de paria. Alle pijlen zijn gericht op de jongen die een kapsel heeft in de vorm van een remspoor in waterstofperoxide. Hij hoeft maar een scheet te laten en in de rest van het Verenigd Koninkrijk ruikt men hem en verteld uit de geur op te kunnen maken dat Super Mario gisteravond aan een waterpijp met aardbeiensmaak heeft gelurkt. Alhoewel de media en de achterban Balotelli verguist, blijft het aan de kant van de -staf en Liverpool-selectie angstvallig stil.

Niet geheel verwonderlijk, momenteel neemt een 24-jarige jongen alle druk op zich. De meer dan middelmatige selectie van Liverpool ontvangt geen enkele vorm van kritiek en ook manager Brendan Rogers hoeft –door Mario– niet te verklaren waarom zijn team speelt zoals van Gaal Engels spreekt. De media praat liever over een shirtwissel tussen Pepe en Balotelli waardoor de monsterlijke uitoverwinning van Real in Liverpool zich schoorvoetend naar de achtergrond beweegt. Mario doet niets meer dan breedgeschouderd voor de selectie staan en achteloos in een stormbui een vlieger oplaten; de volmaakte bliksemafleider. Dat is de functie van Mario Balotelli bij Liverpool.

Het heeft iets heldhaftigs en tegelijkertijd iets droevigs. Mario wordt geconsumeerd door de consumptiemaatschappij. De Lindsay Lohan onder de voetballers. Vroegtijdig grootgemaakt, overladen met euro’s door een snobistische oliesjeik en overal weggetrapt wegens wangedrag. Gek hé, dat een jongen ontspoort wanneer hij zonder enige vorm van prestatie, zo rijk wordt dat je een Bentley in legerkleuren kan laten bestickeren. Sluit hem op in een kring van camera’s met alle mogelijkheden van rijkdom, zodat wij smalend naar hem kunnen wijzen. Schande spreken we van kindersterretjes die ontsporen. Nee, hij is de eerste. Mario’s beste seizoen was vorig jaar bij AC Milan met slechts veertien doelpunten. Hij is geen scorende spits en zal dat ook nooit worden, toch krijgt hij het predicaat wereldspeler opgedrukt. Waar komt dit vandaan? Is kwaliteit tegenwoordig ondergeschikt aan de hoogte van de bankrekening? Kijkend naar figuren als Paris Hilton, Snooki en Afrojack, dan kunt u niet anders dan ja knikken.

Dus Smeenk, wat wil je eigenlijk zeggen? Moeten wij medelijden hebben met l’enfant terrible? Allerminst. Mislukt of niet. In ieder geval tot zijn dertigste zal Mario via topclubs, topsalarissen en topmodellen blijven binnenslepen. Elke ochtend van zijn verdere leven wrijft Mario het slaap uit zijn ogen met briefjes van vijftig. Slaat op een willekeurige modellenbil naast zich om te testen of zijn geld-als-waterbed nog voldoende natrilt, voert zijn 24-karaat goudvissen, legt een lijn cocaïne in de vorm van Colombia, bestelt oesters voor de chihuahua, wordt zonder te oefenen oefenmeester van het nationale Italiaanse elftal en zal met een kreteksigaret in zijn mondhoek plichtsgetrouw naast de Italiaanse spelers gaan staan om uit volle borst ‘Il Canto degli Italiani’ mee te zingen. Dit zal Balotelli allemaal doen, zonder ook maar een moment van zijn resterende leven te denken aan een lullig klein columnistje met een veel te grote bril. 

50 Balotelli dingen:

Nog meer Balotelli momenten:

Balotelli: troll-legende:Balotelli verkeerd begrepen


Stefan Smeenk

Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOXSports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 

Lees ook:
- 'Geloofsheld Van Persie'
'Patsen met een prøgnøse'
- 'Tijd voor een statement'
- 'FC Bollywood'
'Het goed gevulde zwarte gat'
'China achter de duinen'

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Laatste reacties

Briljanttttt 8-)

hij gaat falen in Engeland

> > >
Mario Balotelli, de Lindsay Lohan onder de voetballers