'Marco van Basten schrijft boze brief aan Koopmans Pannenkoekmix'

23 maart 2016 | StefanS | .... kopt binnen

Beste dhr. Koopmans,

Het raakt mij om met deze intentie een brief te schrijven naar een Koninklijk Instituut. In huize van Basten beklijven er fijne herinneringen aan het bakken van pannenkoeken. In mijn ogen heb ik nimmer een onvertogen woord gesproken die het familiebedrijf Koopmans, op geen enkele wijze in diskrediet heeft gebracht. Vandaar dat ik met onbegrip terugkijk naar de hetze die de familie Koopmans inmiddels al vijftien jaar voert om het publieke figuur Marco van Basten in een kwaad daglicht te stellen. Aan de hand van vier wezenlijke voorvallen kan ik dit standpunt onderbouwen.

Juli 2001. Na wat mailverkeer, belletjes over-en-weer had ik afspraak met een paar mensen van uw PR-afdeling bij het Van Der Valk hotel Vianen. In een drie uur durend gesprek heb ik geprobeerd duidelijk te maken waarom ik niet het gezicht van Koopmans pannenkoekenmix wou zijn.

Koopmans trof mij vlak voor mijn aanstelling als coach van Jong Ajax. Toentertijd was de slogan: ‘U hoeft hem alleen maar van het supermarktschap te koppen –Van Basten-beslag makkelijk te kloppen.’ een uiting op het scherpst van de snede. Naar mijn mening te gedurfd om het merk aan Van Basten te verbinden. Na wat pruillipjes en schudden van handen zijn wij als even goede vrienden uit elkaar gegaan. Tenminste, dat was mijn vooronderstelling.

Totdat er in 2009 voor het oog van de camera een opgewonden standje mij voor ‘pannenkoek’ uitmaakt. Al borstkloppend op de missende derde ster van het Ajax shirt, sprak een eenling de woorden van het volk. Ik stond machteloos. Een keizer monddood gemaakt door een doorgesnoven hofnar. U mag best weten dat ik door dit voorval in verlegenheid ben gebracht. En als u enig gevoel in uw donder heeft mijnheer Koopmans, beseft u de impact van zo’n verwensing. Op het moment zelf, was ik er van overtuigd dat deze chemisch enthousiasteling een solus operandi was –ofwel een eenling die opereerde zonder sturing. Inmiddels weet ik beter.

2014. Nog geen vijf jaar later ben ik werkzaam als hoofdtrainer van AZ. Ook hier stond ik al geruime tijd onder enorme druk. Na een zware trainingssessie kwam ik thuis waar mijn vrouw mij in de tuin opwacht. Het woord ‘inbraak’ valt op fluistertoon van haar lippen. Zelfs wanneer ik er nu aan terugdenk maakt de paniek zich meester. Onze achterdeur was inderdaad geforceerd en bij binnenkomst zagen wij tot onze grote schrik dat iemand beslag op al onze spullen had gelegd.

Heeft u enig idee wat de schoonmaakkosten zijn geweest om ons huis pannenkoekenmeel, melk en rauwe eieren-vrij te maken? Mijn Texelse schapenvachten waren geruïneerd. De schoonmaakploeg heeft op de knieën het opgedroogde beslag tussen de naden van de eikenhouten vloer moeten peuteren. Dit was de druppel. De spanning werd mij teveel. Bij de club, in de media en zelfs in mijn eigen domein was ik niet langer meer veilig. Spijtig genoeg was ik genoodzaakt om een stap terug te doen en mijn aspirant (John Van Der Brom), hoofdtrainer van AZ te maken. Van de één op andere dag was de grote San Marco niet meer dan een pionnendrager, een watersjouwer, een wandelend trainingsjack.

U moet weten mijnheer Koopmans. Profvoetballers zijn pitbulls. Ik krabbelde uit dit diepe dal van assistent-trainer van een provinciaal uit de klei getrokken cluppie en ben assistent bondscoach geworden. Een prestatie dat weinig met nepotisme van doen heeft. Na lange tijd zat ik weer lekker in mijn vel.

18 maart 2016. Voor de persconferentie van het Nederlandse Elftal was Voetbal Inside journalist Simon Zijlemans de provocateur in militaire schaapskleren. Drie stoelen naast mij neemt deze Simon plaats en stelt plotsklaps vragen als een doorgewinterde journalist. Normaliter deelt deze ‘journalist’ opgezette voetbalschoenen uit en geeft vraaggesprekjes op een SpongeBob Squarepants-niveau. Zijn kritische vragen brengen mij en Danny Blind in verlegenheid. Het waren vragen die mij uit de tent lokten, vragen waardoor ik mij genoodzaakt voelde om op Simon te reageren. Voordat ik het wist richtte de camera’s zich op mij en maakte ik de Marokkaanse internationals Tanane en Ziyech uit voor domme jongens.

Deze opmerkingen hebben ervoor gezorgd dat ik de hoon van Nederland over mij heen heb gekregen. Journalisten schrijven met gif in de pen, voetbalpraatprogramma’s kotsen hun gal en het publiek vraagt zich af ‘of die Van Basten wel zijn plaats kent’. Kortom, Van Basten is weer eens het doelwit. Noem mij naïef, maar wederom zocht ik niets achter dit akkefietje.

Afgelopen zaterdag sloeg ik de ochtendkrant open en ik las dat 18 maart 2016 een Nationale Pannenkoekendag is. Ik zat aan die keukentafel met mijn vrouw en kreeg dezelfde ingeving als Piet Römer. Als u de detectiveserie Baantjer nooit heeft gezien hier een synopsis. Er is een moord, er is een moordzaak en Piet zit na het laatste verhoor met zijn en collega’s aan de keukentafel. Onder het genot van een neut, knoopt Piet alle losse eindjes van de moordzaak in één minuut beeldfragmenten aan elkaar.  U mag best weten mijnheer Koopmans, ik had zaterdagochtend zo’n Baantjer-moment.

Ineens was het helder. Ineens vielen de puzzelstukjes op zijn plek. Ik weet niet of het louter de afwijzing is, of u een succesvol leven in de spotlights misgunt, maar u bent de verbindende factor in mijn miserie mijnheer Koopmans. U was het al die tijd. U heeft de pannenkoek schreeuwende idioot geïnstrueerd. Als een afgesneden paardenkop heeft u pannenkoekenbeslag op mijn inboedel gekwakt. Op Nationale Pannenkoekendag is het u wederom gelukt om de naam Marco Van Basten in verband te brengen met de zoete lekkernij die een klopjacht op mijn leven maakt.

15 jaar later, geheel zonder toezegging besef ik mij dat ik alsnog het gezicht ben van Koopmans pannenkoekenmix. Dat is niet erg, uw intellect wint het klaarblijkelijk van het mijne; maar dan wil ik er ook voor gecompenseerd worden. Om mijn goedwillendheid te tonen laat de schoonmaakkosten voor wat ze zijn en via deze brief stel ik u in staat om mij een genereus aanbod te doen.

Was getekend,

San Marco van Basten.

'Hey Marco! Pannenkoek!

Van Basten vs Simon Zijlemans 


 

Stefan SmeenkSmeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 

Lees ook:

- Eerste winteraankoop Ajax bekend: Colin Kazim-Richards
De beklemmende Adidas-spermatozoïdenkledij van '74 is aansprakelijk voor deze kansloze generatie
- De Eredivisie is een nichtendisco
- De tranen van Foppe
- Een verbitterd live verslag van Nederland - Tsjechië
- Uitgelekt de sms-conversatie tussen Danny Blind en Phillip Cocu 
Wereldfilosoof Quincy Promes zet onze maatschappij op scherp
In de naam van Blatter, FIFA en de schijnheilige geest
Een volwassen man in trainingspak

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Laatste reacties

http://mewkid.net/who-is-xandra/ - Amoxicillin Amoxicillin 500mg Capsules zvf.ootw.voetbaltube.com.gzx.wm http://mewkid.net/who-is-xandra/

http://mewkid.net/who-is-xandra/ - Amoxicillin Without Prescription Amoxicillin ktr.arbc.voetbaltube.com.biu.xx http://mewkid.net/who-is-xandra/

> > >
'Marco van Basten schrijft boze brief aan Koopmans Pannenkoekmix'