Marcel Blaak is de redder van het Nederlandse voetbal

20 april 2016 | StefanS | .... kopt binnen

‘Nee we hebben absoluut geen geluk gehad. Wie wij? Lucky Ajax? Die term hoor ik voor het eerst. Heeft mijn broer dat verzonnen ofzo? Geluk dwing je dat af. Je moet toch ook eerst een sigarenwinkel binnenlopen voordat je krasloten kunt kopen? Nou, ik bedoel maar. In de 84ste minuut op een 2-0 achterstand komen en dat binnen vijf minuten ombuigen is pure klasse. Geen geluk, daar doe je mijn jongens tekort mee. Mijn schoonzoon is scheidsrechter en die snapt wel waarom het een penalty was. Ja, daar heb je niet van terug hé? Met je plopfilter en plofkop. Niet omdat het Ajax is en hij mijn dochter doet, maar puur gezien vanuit het spelletje. Ik weet niet van jou, maar voor mij is dat bewijs genoeg.’

Frank de Boer zijn verklaring na de omstreden penalty stond er weer goed op. Sinds het eenzijdige gezicht van het kledingmerk Twinlife zijn poot in de kreukels heeft, begint ook hij gewauwel uit te slaan. Ik heb sowieso de laatste tijd moeite om Frank serieus te nemen. De beelden van de gillende stofzuiger waarmee hij met de wind door zijn inhammen over het trainingsveld zoeft, staan op mijn netvlies gebrand.

Onze Frank stond voor de camera en transformeerde in één statement in een 69-jarige bejaarde met een welvaartsbuikje en een balzak als een uitgezakte poef, die een model van begin twintig date en met droge ogen staat te beweren dat het echte liefde is. ‘Ja, we zijn gewoon gek op elkaar. Wanneer ik mijn zuurstoffles heb bijgevuld kunnen we zo met elkaar lachen. Ik voel me weer twintig. Niet 69, maar twintig. Dus we zijn even oud en denken over alles hetzelfde.’ Zegt Frankie tegen de camera van shownieuws die langzaam uitzoomt zodat je het stel hand in hand ziet. Frank benadrukt:‘ Ik verdien dit,’ en zij vraagt zich inderdaad ook af hoeveel hij heeft verdiend.

De selectieve verontwaardiging van de Boer (en het gestolen punt in eigen ArenA) schoot Marcel Blaak volkomen in het verkeerde keelgat. Dus wat deed de PSV-fan? Marcel vertikt het om met een volgekliederd spandoek op het Malieveld zijn stembanden tot pulp te schreeuwen tegen de geluidswerende muren van Den Haag. Marcel dacht Geen woorden maar daden! Godnondeju nog aan toe. Wie denk’ die Makkelie wel nie da’ die is dan? Zonder schimmel tussen zijn poten is ‘ie Sinterklaas nie! Actie in de Taxi!

Dus hup! Het politiebureau van Eindhoven enteren. Aangifte doen tegen matchfixing. Belchinezen! Skypecandinaviers! sms-Syriërs! Het is aandoenlijk supportersfanatisme. Je ziet Marcel fier naar buiten lopen met het aangiftemapje die de hele wereld moet zien. Zijn eigen constatering: ‘Ik kannie zegge’ dak er bewijs voor hebt, want dat is er nie,’ is altijd een ijzersterk argument om de rechtszaal in te duiken. De kans van slagen is even groot als Cambuur dat boven de degradatiestreep eindigt.

En toch raakt Marcel de kern van de discussie. Het zijn niet de scheidsrechters maar de spelers die een wedstrijd moeten beslissen. Ik sta volledig achter de videocontrole die Blaak oppert. Een scheidsrechter moet een lopende band fabrieksarbeider zijn. Een scheids moet binnen de lijnen kleuren. Zodra er een inconsistentie wordt vastgesteld, moet de lopende band worden stilgezet en het hiaat worden verwijderd.

Deze beslissing werkt het respect naar scheidsrechters toe in de hand. De beelden spreken voor zich. Ze snoeren monden. Er is geen discussie mogelijk. Een scheidsrechter wordt boodschapper in plaats van bewindsman; en u weet wat ze zeggen over het neerschieten van de boodschapper. Gezanik naar de scheids wordt zinloos. Als we dan toch bezig zijn met de broodnodige innovatie van het voetbal, geef de scheidrechter direct een microfoon die is aangesloten op de stadionboxen.

In het rugby doen ze het al jaren. Daar is de scheidsrechter een wandelende Louis van Gaal met vleugels. Woord voor woord hoor je wat de scheidsrechter zegt tegen de spelers. Het zorgt voor 'I Have A Dream'-achtige toespraken. Niet alleen speler maar ook het publiek krijgt zo respect voor de drager van de fluit.

Geen gemaar KNVB: invoeren die handel. Om maar met de woorden van de redder van het Nederlands voetbal af te sluiten: ‘Het is een heel moeilijk iets. Omdat er geen bewijsbaar.. uuuh aantoonbaar is. Uuuh ut ut ut.. dat het niet aantoonbaar is. Uhm maar doormiddel van onderzoek hoop ik dat er gewoon iets mee gedaan wordt. En daar wou ik het eigenlijk bij laten.’

Marcel over zijn aangifte

Rugby scheids met microfoon

 


 
Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 
 

Lees ook:

Marco Van Basten schrijft boze brief aan Koopmans Pannenkoekenmix
- Eerste winteraankoop Ajax bekend: Colin Kazim-Richards
De beklemmende Adidas-spermatozoïdenkledij van '74 is aansprakelijk voor deze kansloze generatie
- De Eredivisie is een nichtendisco
- De tranen van Foppe
- Een verbitterd live verslag van Nederland - Tsjechië
- Uitgelekt de sms-conversatie tussen Danny Blind en Phillip Cocu 
Wereldfilosoof Quincy Promes zet onze maatschappij op scherp
In de naam van Blatter, FIFA en de schijnheilige geest
Een volwassen man in trainingspak

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
Marcel Blaak is de redder van het Nederlandse voetbal