'Luisenleven': Suárez op weg naar de Champions League-finale

03 juni 2015 | StefanS | .... kopt binnen

We schrijven zaterdagochtend 6 juni 2015. De man van 1.81 schopt iets te wild de dekens van zich af. Na een hele nacht plafonddienst te hebben gedraaid is het moment eindelijk daar. ‘De dag die je wist dat zou komen’. Sofia –de beeldschone jeugdliefde waar hij al veertien jaar mee aanschurkt– is blij wanneer het allemaal achter de rug is. Al sinds de monsterlijke thuiswinst op het onverslaanbaar verklaarde Bayern München is haar man niet meer te houden.

Ze heeft hem uit voorzorg eergisteren maar weer de muilkorf omgedaan. ‘Mag hij nu af schatje?’ hoort zij gedempt uit de plastieken lampenkap. Ze doet alsof ze hem niet heeft gehoord en draait zich nog maar eens om. Haar omdraaien wordt beantwoord met een gefrustreerd geblaas en twee armen die kruislinks over elkaar worden gevouwen. Net een klein kind, denkt ze. Sinds ik hem heb leren kennen is er niks veranderd. Deze vergelijking neemt haar mee naar het jaar 2001.

Waar vele mensen bij het horen van dit jaartal direct denken aan twee vliegtuigen die in twee torens storten, ziet zij een andere gebeurtenis voor zich dat impact op haar leven had. Een 15-jarig lefgozertje boent de straten van Montevideo alsof zijn leven er vanaf hangt. Voor hem doet dat het ook. Dit is zijn werk, zijn bestaan, zijn hoop op een betere toekomst. ‘Mijn toekomst komt dagelijks voorbij in de vorm van een blondine met kastanjebruine ogen,’ zei hij altijd tegen haar. Toen al een vastbijtertje. Ze grimast even om haar eigen formulering.

Ook al had hij niks. Elke cent die hij van straat opraapte spendeerde hij aan haar. Hoe groot is het contrast nu. Naast haar ligt een man die zelfs op een rustdag € 70.442,00 binnenharkt. Als hij nu een weeksalaris aan munten van de straat af moet plukken dan houdt hij daar acuut een hernia aan over. Na een half uur woelen aan zijn kant, hakt ze de knoop door: de muilkorf mag af. Nog voordat het laatste gespje is losgemaakt, springt Luis op, rent naar de garage, drukt op een knop en zet zijn hoektanden op de dan al draaiende slijpsteen. De vonken vliegen er vanaf, maar het is voor een hoger doel. Haar man moet zich klaarmaken voor het weerzien van zijn directe tegenstander: Juve-verdediger Giorgio Chiellini.

De heren troffen elkaar al eerder en bij het welbekende bijtincident. Chiellini hield daar een kapot shirt en wat tandenafdrukken in zijn schouder aan over. Luis een interland schorsing van negen wedstrijden, een ontzegging van vier maanden zodat hij geen voetbalveld mocht betreden en een boete van € 82.000 euro. Dat is een dag en een ochtend muntenrapen. Alhoewel ze met verschillende achtergronden zaterdag aan de aftrap verschijnen, vraag ik me af ze in de aanloop ernaartoe worstelen met dezelfde emotie.

Ieder voetballend jongetje wil een wereldster worden en spelen in de Champions League-finale. Wat gaat er dan door je heen als je er dan echt staat? Is het nog wel prestige? Of ben je gewoon blij dat het na deze wedstrijd dan eindelijk vakantie is? Zit je met de zakjapanner aan de keukentafel om de eventuele bonussen bij winst te berekenen? Of neem je genoegen met het jaarsalaris van €57.256.637 (Suárez) en €9.783.304 (Chiellini) en het moment dat je vingers het metaal van de beker toucheren en mag zeggen: deze heb ik verdiend.

Zal Suárez vlak voor de wedstrijd ook maar één moment aan FC Groningen denken? Of Ajax? Denken aan zijn carrière die bij elke clubkeuze hem dichter bij dit moment heeft gebracht? Wat gaat er door je heen als je de avond van je leven moet spelen? Is het gezonde spanning? Of klopt je hart als een drilboor in je borstkast? Voel je je ‘gelukt’ als het lukt? Is dan een carrière pas af?

Als dat zo is, wat zijn al die andere voetballers dan? Competitie beunhazen? Lage landen lapzwansen? Dit zijn de vragen die mij bezighouden. Alles wil ik weten over de kampen Juventus en Barcelona; maar dan ook echt álles. Draagt Chiellini zijn kapotgebeten shirt nog weleens? Wast Luis zijn onderbroek wel na zijn hoofdrol in de thuiswedstrijd Barcelona –Bayern?

Nimmer zal ik hier antwoord op krijgen. Natuurlijk een journalist kan het vragen. Maar wij zien Luis praten, alleen horen een mediagetraind verhaaltje dat steevast wordt afgedraaid. Wat zou ik graag een ongemediatrainde Suárez willen zien die oprecht antwoord geeft na een gewetensvraag van een overijverige journalist. ‘Luister eens Luis: de finale staat voor de deur. Ben je eigenlijk bang?’

Het zou mooi als ‘El Pistolero’ zich dan even met een pruillipje zou laten gaan. Dat hij met wanhoop in de camera kijkt en wij de zinderende verlorenheid voelen die van het scherm afspat. Vanaf onze Ikea bankstellen zouden wij collectief de  radeloosheid voor hem opvangen. Even zien we een twijfeltraan over zijn wang glijden. Met het gebrekkig Nederlands dat hij beheerst weet hij nog één woord eruit te persen dat door de NOS ter verduidelijking wordt ondertiteld: ‘doodsbang.’

Sofia Balbi <3 Luis Suárez

Suárez in zijn huis in Liverpool:


Suárez sombrero skills:


Suárez highlights:


Stefan Smeenk

Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 

Lees ook:
-
Een kaart van Van der Vaart
'Fred Raket II', het slotakkoord
Sergio Ramos naakt! Wat u niet mocht zien
- En dan wint Groningen de beker
Karim RekkkiKIEK Karim Rekik
10 voetbalvragen aan een blonde stoot

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Laatste reacties

Leuk gevonden weer! Een column die ondanks de ironie niet ver van de werkelijkheid zal staan. Suarez is in zijn hoofd bezig met Chiellini, dat kan niet anders.

Medication information. Cautions. where to buy cheap lisinopril tablets Best news about medicament. Read information here.

> > >
'Luisenleven': Suárez op weg naar de Champions League-finale