Denker des Vaderlands Quincy Promes legt het ons nog één keer uit

28 oktober 2015 | StefanS | .... kopt binnen

Voor leken leek het toeval, terwijl vaste volgelingen overtuigt zijn dat de neo-messias bewust nu van zich laat horen. Daarvoor is de timing te volmaakt. Onnavolgbaar in zijn soort. Quincy Anton Promes doet wat alleen de allergrootste kunnen: de kunst van het weglaten perfectioneren.

Als artiest maak je een ontwikkeling door. Als beginneling barst je van de ideeën. Je bent wild, druk en chaotisch botvier je uiteenlopende fantasieën tegelijkertijd op één project. Ervaring leert je het grote plaatje te zien. Dan gebruik je alleen die woorden, beelden of ideeën die enkel de essentie raken. Er is geen plaats meer voor redundantie want dat trekt je slechts weg van de boodschap.

Pietje Mondriaan kan zich rustig in zijn urn omdraaien. 71 jaar na zijn dood is er remplaçant gevonden. Waar Quincy in zijn vorige filmpje nog in 1:26 minuut nodig had om ons te choqueren met zijn uitzonderlijke wereldvisie, daar flikt hij ’t nu in 0:09. Sta mij toe u mee te nemen in deze kosmische trip naar de uithoeken van zijn wereldverbeterende brein van symboliek en onuitgesproken getuigenissen.

‘Alles geel met me pampam’           
Letterlijk vertaald: alles geel met mijn bil. Quincy geeft hier een verwijzing naar de zoektocht van ons allen en offert zichzelf als voorbeeld op. In de psychologie wordt de drijfveer achter het veelvuldig noemen van het woord geel gezien als: behoefte aan opname en doorgave van kennis, zelfbevestiging door expressie in woord en beweging, streven naar materiaal gewin.’

Promes kondigt aan een statement van jewelste te maken en doet dit in slechts vijf woorden. In slechts vijf woorden vangt Quincy de spil van zijn acteren. Waar Willem Drees 345 pagina’s nodig had om in zijn autobiografie ‘zestig jaar levenservaring’ zichzelf te definiëren, doet Promes het eventjes in vijf. Dit is het verschil tussen een eeuwige snuffelstagiair en het grote mannenwerk.

Pikachu mwoah’
Deze statement druipt van de symboliek. Pikachu is een Pokémon en Pokémons staan voor evalueren. Met genoeg trainen en dosering verandert een Pokémon van zowel uiterlijk als karakter. Veelal worden ze arrogant en agressiever dan voorheen. Een soortgelijk proces ondergaan wij in onze allesvernietigende zoektocht naar financiële onafhankelijkheid.

De judaskus van Quincy’s op het briefpapier symboliseert onze blinde liefde voor geld. Quincy let niet meer op de weg die voor hem ligt (andere automobilisten) maar heeft slechts oog voor de gele flappen in zijn hand. Conclusie: de liefde voor geld maakt ons blind en is levensbedreigend.  

‘Geel Geel’
Voor diegene die het gemist hebben zit hier de kracht in de herhaling. Geel verwijst naar het pad van gele klinkers waar Dorothy naar op zoek is in ‘De Tovenaar van Oz’ door L. Frank Baum. Een synopsis van het boek in vijf zinnen:

Dorothy wordt opgezogen door een tornado en is ver verwijderd van huis maar land in een fantasierijk land. Door de tornado verjaagt ze per toeval een boze heks waardoor ze schoenen met smaragden krijgt aangeboden. Dorothy wil terug naar huis maar krijgt te horen dat ze het gele pad moet vinden aangezien dat pad, haar terug naar huis brengt. Na een lange zoektochten met vele gevaren belandt ze uiteindelijk bij een goede heks die zegt dat ze al die tijd niet had hoeven zoeken naar het gele pad want de schoenen met smaragden erop, kunnen haar met de klik van de hak naar huis brengen. Algemeen bekend is dat gele weg een metafoor is voor de gouden standaard (ons rekenstelsel waarin de economische rekeneenheid een vast gewicht in goud is).

Quincy laat met zijn herhaling zien dat de mensheid op zoek is naar het pad van financiële onafhankelijkheid dat ons geluk moet brengen. Echter is onze zoektocht tevergeefs want het geluk dragen wij al die tijd al bij ons. Terwijl ik dit tik sta ik perplex door de diepgang van Quincy als wijsgeer.

‘We noemen het banana’
Een gele banaan op een pad dat ons blind, agressiever en arroganter maakt. Dan kan je alleen maar uitglijden. Aan de woelige mimiek van Quincy te zien is dat hij zich opwind. Natuurlijk, een man van zijn intellect ziet zo’n dergelijke ontwikkeling decennia van tevoren aankomen terwijl wij –het plebs– eerst gigantisch op onze bek moeten gaan voordat we onze pad van destructie objectief kunnen bekijken.

Quincy wordt –de man laadt werkelijk niets aan het toeval over– auditief ondersteunt door wijlen Andre Hazes die op een lome Afrikaanse djembe beat aangeeft waar het gevaar van geld schuilt: ‘OP DE HOEK, IN DE KROEG’. Onze worstenverkoper die een pad naar financiële onafhankelijkheid gevonden had maar zich daardoor verloor in de drank. Wij allen willen de legende van Andre wel dragen maar nimmer zijn ondergang. Ook Hazes waarschuwt ons dat hoogmoed voor de val komt. 

Quincy Messias, de artiest die momenteel vertoeft in zijn gele periode, neemt ons bij de hand en brengt ons naar het licht. Ook al is het licht beperkt doordat hij lijdt aan het Vertical filming syndrom. Toeval of symboliek? Inmiddels weet u wel beter.

Quincy van 'alles hoog' naar 'alles geel'


Andre Hazes & Unox


Vertical filming Syndrom

Oude stof voor de filosofiestudenten maar nog steeds toepasbaar op deze tijd: Quincy in 'alles hoog'.

 

Stefan Smeenk


 
Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 
 

Lees ook:

- Een verbitterd live verslag van Nederland - Tsjechië 
- Uitgelekt de sms-conversatie tussen Danny Blind en Phillip Cocu 
Wereldfilosoof Quincy Promes zet onze maatschappij op scherp
Jasper 'Vesuvius' Cillessen staat op ontploffen
Van Basten is een flegmatiek sierpaard
In de naam van Blatter, FIFA en de schijnheilige geest
Een volwassen man in trainingspak
Een kaart van Van der Vaart
'Fred Raket II', het slotakkoord

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
Denker des Vaderlands Quincy Promes legt het ons nog één keer uit