De poppen aan het dansen

10 februari 2016 | StefanS | .... kopt binnen

De Engelse taal kent veel metaforisch taalgebruik waar het woord ‘Dutch’ in is verwerkt. Zo staat ‘Double Dutch’ voor dubbele veiligheid door zowel een condoom als anticonceptiepil tijdens de daad te gebruiken, is ‘Dutch Courage’ een verwoording voor overmoedig worden door (overmatig) alcoholgebruik en is een ‘Dutch Wife’ een opblaaspop. Laten we deze drie benamingen in één zin proppen.

‘De Hooligang kreeg Dutch Courage en hing een Dutch Wife op, na het zien kregen de ouders van de Ajacied spijt dat ze nooit aan Double Dutch deden.’

Tot zo ver de grammaticale les. Kenneth Vermeer reageerde alsof hij even daarvoor een toeristisch rondje langs de Amsterdamse coffeeshops had gedaan. De rust zelve. Koelbloedig, schouderophalend en zonder rancune. Een verstandige reactie. Hij zag zichzelf hangen maar hij had zoiets van laat ook maar hangen. Hij weet als geen ander  dat er tegen dit soort volk geen opboksen is. Je kunt ze een tutu aanreiken, dan nog blijven ze te dom om voor de duivel te dansen.

Tegenstrijdig
Dit soort groeperingen is niet voor rede vatbaar, dat kijkt niet verder dan het eigen capuchonkoord. Die hebben nooit gedacht aan het feit dat mensen tientallen jaren geleden met brandende fakkels door een blanke menigte in een publieke omgeving werden gelyncht –ziet u de overeenkomsten? Het is misselijkmakend.

Als u naar de bewegende beelden kijkt, ziet u hier en daar Ajax-hooligans –die zichzelf de geuzennaam ‘Joden’ hebben gegeven – een nazigroet maken bij het ophangen van de pop. Dat is zo tegenstrijdig als Geert Wilders in een boerka die zegt dat hij meer Marokkanen wil terwijl hij de Koran aan het verbranden is. Schizofrenie heerst onder de hooligans. 

Vorige week was het nog het ADO publiek dat met jongens als Malone, Schaken en Kanon in de selectie oerwoudgeluiden maakten bij iedere keer dat de Bazoer de bal toucheerde. De verloedering van de harde kern lijkt hand in hand te gaan met de verloedering van het niveau van de Eredivisie.

Vol van vragen
De jongen is inmiddels opgepakt maar ik blijf maar mooi met een bak vol vragen zitten. Die opblaashooligang heeft langer met dit idee gelopen. De aanschaf van een Dutch Wife kost voorbereiding of zal je hedendag binnen 24 uur een wife in huis hebben? Zo’n vandaag besteld morgen in huis geval. Dat is trouwens nog lang als de met een kloppend lid klem tegen het plafond zit. Anyway, laten we zeggen: op zijn laatst op vrijdag besteld. Zaterdag in huis, een pot verf, stuk touw, kwast, oud T-shirt en voila! In no time heeft u uw ambachtelijk smakeloze belediging in huis.

Of was dit een tweedehands Dutch Wife uit eigen nachtkast? Handelde de hooligang uit hartzeer omdat hij de nacht daarvoor door haar was afgewezen? In dat geval mag ik er vanuit gaan dat hij haar nog wel even goed heeft ingesopt. Regel nummer 1 uit het Hooliganhandboek: geen enge ziektes op de doodsbedreiging.

Zo’n jongen moet toch ook weer naar zijn werk? Krijgt hij schouderklopjes of koude schouders bij het koffiezetapparaat? Wat zegt zijn moeder als haar zoon met een pop onder zijn arm naar de wedstrijd ziet gaan? Leuk dat je iets samen met je meisje doet? Pas op voor scherpe objecten? 26 jaar of niet, als mijn moeder mij zo de deur uit zag gaan waren de klappen van mijn vaders zweep genadeloos.

Rotte appels
Genoeg over de 26-jarige knul uit Wageningen met evenveel inhoud als de pop die hij ophing want binnen de lijnen was er ook sprake van een gevecht ­–in positieve zin. Bazoer versus Vilhena was een haantjesstrijd gelijke Rijkaard versus Völler. Younes ontpopte zich als een gedreven dribbelaar met potentie en Vermeer speelde alsof hij al jaren in de Arena had gespeeld –hulde daarvoor.

U merkt dat het de rotte appels zijn die de oogst bederven. Één zin over voetbal en de rest over de schaduw die over de wedstrijd is geworpen. Het liefst druk ik mijn billen tegen de capuchon van de Wageningse mijnheer, creëer een ‘Dutch Oven’ en trek de capuchon –samen met dit hoofdstuk– dicht.

 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
De poppen aan het dansen