De beklemmende Adidas-spermatozoïdenkledij van ’74 is aansprakelijk voor deze kansloze generatie

06 januari 2016 | StefanS | .... kopt binnen

Afgelopen kerstfeest heeft u er ongetwijfeld mee te maken gehad. Ik zie u aan zo’n lange eettafel zitten waar uw schoonmoeder trots de tafel heeft gedekt met een papieren tafellaken waar–kek!– gouden rendieren op staan afgedrukt. U kijkt naar een kunstig in elkaar geknutseld kerststuk met imitatiesneeuw en vraagt zich af waar het mis is gegaan. U zit daar niet omdat u uw schoonfamilie zo graag mag maar omdat uw vriendin dat wil.

Net als voedsel, heeft u voor 2016 al voldoende drank gehad. Dat is niet voor uw schoonvader het geval. Net iets te vroeg begonnen en zo rond 18:00 sprekend met een tongval alsof hij slechts de Maria nog nodig heeft omdat hij de Tia al heeft gehad, zet hij de situatie in het Midden-Oosten uiteen.

‘Weetje wat het is? Hik. Zuumoetuuuh het gewoon daarindie zandbak uitvechtuuh. Hik. Waarom komuh zuuh hier? Hik. Lopezuuh in Calais massaal over de vluchtstrook. Hik. Ze hebben daar toch een Gazastrook? Hik. Is daniegenoeg ofzo? Doordiehebzuchhht, daaraangaanwuh als menzheid kapot. Hik.’ Het schaamrood van uw schoonmoeder overstijgt de gebakken peren in rode wijnazijn.

Terwijl uw schoonvader zijn dronkenmanspraat over tafel galmt denk u alleen maar: waar hééft hij het over? Kan iemand die man een nekschot geven? Deze doorzonkoning is nooit verder geweest dan de camping in Zeeland. De enige live vluchtelingen die hij ooit heeft gezien zijn hollende Zeeuwen tijdens de watersnoodramp van ’53. Deze dertien-in-dozijn-hufter gaat mij even vertellen hoe de wereld in elkaar steekt, pleur op met je mening! Dat denkt u, maar ter ere van de kerstgedachte en de prangende ogen van uw vriendin, bewaart u de goede vrede en houdt u uw mond.

Exact dat gevoel had ik na het lezen van het interview in de Süddeutsche Zeitung waar Adidas-CEO Herbert Hainer aardig te spreken was over de sponsorsamenwerking met Manchester United. Niks mis mee denkt u, toch had Hainer wat kanttekeningen bij het vertoonde spel van The Red Devils. Helaas voor Herbert zijn de feestdagen en mijn relatie voorbij, zodoende kan de strijdbijl opgegraven worden.

Wie denkt de hautaine Herbertje Hainer in godsnaam wel niet dat hij is? Adidas is een shirtsponsor. Drie strepen op de schouder en drie op de borst met een naam eronder. Meer is het niet. Voor hetzelfde geld had daar Kappa, Lotto of Hermans Hairfashion gestaan. Zolang de bal rolt zal het de fans namelijk aan hun derrière roesten wie shirtsponsor is. Wat heeft Herbert te zeggen over het spel van ManU? Evenveel als Guus Hiddink over het functioneren van Danny Blind. En helemaal een kledingmerk als Adidas moet zijn kaken stijf op elkaar houden.  

Adidas heeft in de jaren ’70 ervoor gezorgd dat wij nu in de Eredivisie naar een generatie minkukels zitten te gluren. Dan heb ik het niet over de zwabberende Tango bal die ook in plasticvorm kwam waarbij je bij een volhit drie dagen lang met een afdruk in het gezicht liep. Ook de trainingspakken waar je eerst over een kuub Blue Band moest rollen om erin te glijden, laat ik even links liggen. Het gaat mij om de ballenknijpende voetbalbroek waar Ruud Krol, Arie Haan en Willem van Hanegem in ronddartelde.

Waarom denkt u dat Willem ‘De Kromme’ heet? Hij had de strakste Adidas-voetbalbroek van allemaal. De ballenknijper was levensgevaarlijk. Er in spelen zorgde voor vergroeiing, het veroorzaakte een drastische daling in de kwaliteit van zaad van onze sterspelers. Neemt u dat nou maar van mij aan, dat hoeft u niet op te zoeken, dat is wetenschappelijk bewezen.

Ik hoor u denken: maar Duitsland, Argentinië en Brazilië hadden toch een soortgelijke broek? Van de buitenkant misschien, maar de opgenaaide binnenbroek zorgde ervoor dat wij WK-finales verloren. Dat is gewoon zo, spaar de boodschapper, iemand moet het zeggen. En hadden onze jongens een keus? Nee, de Adidas-CEO destijds stapte bij het weigeren van het dragen van de broek naar voren: wees met een klein zwart tandenborstelsnorretje onze jongens terecht. Aan de trots om zich terecht te laten wijzen door een Adidas-directeurtje, daar zijn wij aan kapot gegaan. Wij zouden het wel even doen, minuscuul binnenbroekje of niet. 

U moet weten: de jaren ’70 waren de tijden van echte mannen, zij droegen bakkebaarden als balen tabak langs de kaaklijn, hadden de ‘liever-langharig-dan-kortzichtig-mentaliteit. Met de blote mannenklauwen koen genoeg om zo’n extreem onaanzienlijke Adidas-broekje uit de voetbaltas te graaien. Met de juiste hoeveelheid schijt liepen Nederlandse scheidsrechters, keepers, spelers, toeschouwers, fans, allen in de Adidas-ballenknijper waardoor mannen spraken als gecastreerde koorknaapjes.

Jordy Cruijff is een eindproduct van de beknelling van Adidas. Had alles om een hele grote te worden. Echter was de strakke voetbalbroek van zijn vader de dwarsligger. Had Johan Cruijff een wijde voetbalbroek gedragen dan had zijn superzaad wereldrecords verbroken. Bij het dragen van een wijde voetbalbroek had Danny het beste zaad van stal gekregen, een krachtig losgeschoten kurk uit een hardhandig geschudde Heidsieck champagne uit 1907. Één nachtelijke escapade en hup! de volle lading die het Nederlandse volk een wonderkind had geschonken die in vervolgjaren prestaties neerzette waar geen Ronaldo of Messi ooit nog overheen kon.

Door de Adidas-ballenknijper liep het allemaal anders. Ooit de planten water gegeven met een tuinslang met een knik erin? Zo ging de bevruchting van Danny eraan toe. Inmiddels is Jordy technisch directeur bij Maccabi Tel Aviv –ook leuk.

Toch is dat niet het grootste probleem. Zo’n beknelling slaat namelijk altijd een generatie over. Je ziet het bij de generatie van nu. Slechts nu zien wij de vruchten van de kledingoppressie van Adidas. Spelers gaan rare hoedjes dragen, komen met een vergulde Rolls-Royce op de training terwijl ze slecht spelen, wapperen met Russische Roebels en schreeuwen Banana tegen een zaktelefoon, Ziyech speelt aardig bij een degradatiekandidaat maar laat zich negatief uit over Marco van f*cking Basten –een generatie zonder besef, een generatie die de weg kwijt is.

Allemaal dankzij de beklemmende spermatozoïdenkledij van Adidas. Dus Herbert Hainer moet zijn giecheltje houden. Dan mag je wel een sponsordeal met Manchester United van 942 miljoen(!) hebben, dan nog mag Adidas geen aanmerkingen hebben op het spel van het team dat toevallig een shirt met Adidas-logo draagt. Wij hebben als supporter veel getolereerd, nu is de maat vol. Hainer, ken je plaats, blijf met je inhalige vingertjes van het zeldzame stukje voetbal af waar de commercie nog geen vinger in de pap heeft. Zoals mijn schoonvader al zei: Doordiehebzuchhht, daaraangaanwuh als menzheid kapot. Hik. Uch, het orakel heeft gesproken. 

Het bewijs van 1974


Het bewijs van 1978

 

Stefan Smeenk


 
Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 
 

Lees ook:

- De Eredivisie is een nichtendisco
- De tranen van Foppe
- De Haan terug op het nest
- Een verbitterd live verslag van Nederland - Tsjechië 
- Uitgelekt de sms-conversatie tussen Danny Blind en Phillip Cocu 
Wereldfilosoof Quincy Promes zet onze maatschappij op scherp
Jasper 'Vesuvius' Cillessen staat op ontploffen
In de naam van Blatter, FIFA en de schijnheilige geest
Een volwassen man in trainingspak

 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
De beklemmende Adidas-spermatozoïdenkledij van ’74 is aansprakelijk voor deze kansloze generatie