Dankzij Riedewald ontdekte ik het opleidingslaboratorium onder de Toekomst

30 december 2015 | StefanS | .... kopt binnen

Dankzij Riedewald ontdekte ik het opleidingslaboratorium onder de Toekomst

Het is een enge bedoening op sportcomplex De Toekomst – de velden waar de groeibriljantjes van Ajax worden opgeleid. Voor de leek op het oog wijkt het terrein nauwelijks af van een ander sportcontrei. Wat velden, een zooitje masten eromheen, overdekte tribune, kantine met dartborden waar meer gaten omheen- dan inzitten, een kantinejuffrouw met een boezem waar Geile Gerard de materiaalman dagelijks op staat te schuimbekken, en vanuit iedere hoek, zelfs wanneer je onder de zoden van het kunstgras ligt, verschaft de Toekomst altijd uitzicht op het einddoel van de jeugd: de Arena.

Een buitenstaander zou er zo intrappen. Mocht het niet zo zijn dat Riedewald eerder deze week uit de school klapte. ‘Ik was een proefkonijn van plan-Cruijff,’ aldus Jaïro. ‘Alles werd een beetje op mij getest. Ik moest ook altijd na een training mijn ervaringen delen met mijn performance-coach die zei dat dit een nieuw programma was, hij wilde kijken hoe het beviel. (..) Alles wat ik heb meegemaakt, is me goed bevallen.’

Mocht het u nog niet zijn opgevallen: dit is geen dankbetuiging aan de opleiding van Ajax maar een schreeuw om aandacht. Als een erkend tussen-de-regels-door-lezer en met de overtuiging dat de geschiedenis zich onder geen beding mag herhalen, ben ik op de Toekomst op onderzoek uitgegaan. Wat ik heb aangetroffen zal ik tot het eind van mijn bestaan bij mij dragen.

De geruchten zoemen al geruime tijd rond bij de vaste bezoekers van het complex. ‘Daar, tussen veld 7 en 1 is een ondergrondse passage te vinden,’ smiespelde de man met truckersnor waar de drankwalm van het kerstdiner nog in hing. ‘Een passage naar het ondergrondse terrein van de Toekomst. Een opening waar het veld omhoog klapt zoals de spelerstunnel bij 010.’ Diep in de nacht kwam ik bewapend met een zaklamp terug om deze mythe te ontkrachten.

Voor diegene die ’s nachts nog nooit in de buurt van de Toekomst zijn geweest: hou dat zo. Het terrein wordt heftiger bewaakt dan de slip van Maxima. De veldmasten fungeren ’s nachts als zoeklichten, de materiaalmannen patrouillerende en houden hondsdolle Duitse Herders in bedwang die onuitgenodigde gasten angst in blaffen.

De beveiliging van de Toekomst komt overeen met die van de verdediging van het eerste elftal: op het oog verbluffend maar met een bal aan de voet en een beetje lef, slalom je er zo doorheen. Na enig zoeken, nadat ik wat struikgewas opzij drukte, vond ik een knop. Met het geluid van een elektrische wagen ging het veld voldoende open om uitzicht te verschaffen op de betonnen wenteltrap waar tl-licht op scheen. Ik daalde af, diep de krochten van de Toekomst in.

Het water van de drainage van het veld boven deze tunnel droop langs de muren. Mijn vingers gleden langs witte tegels die werden onderscheidden door betonnen lijnen. Aan weerszijde waren identieke deuren zichtbaar die zich vermenigvuldigen totdat ze in een verdwijnpunt opgingen. In de verte hoorde ik angstige kreten, gebonk op glas, gekletter aan kettingen, gedreven door de woorden van Jaïro ging ik verder. Een man in een witte jas duwde een deur open en liep opgaand in de tekst op zijn kladbord langs mij. Voordat de deur in het slot viel, glipte ik naar binnen.

Het aanzicht in de ruimte was zowel indruk- als angstwekkend. Tegen beidde muren stonden glazen kooien waarin jongens tot aan de voetbalschoenen aan toe in een Ajax-tenue waren uitgedost. Aan de lichamen zaten draden gekoppeld die allemaal naar één supercomputer leidde. Sommige spelers liepen op een loopband waar een paar mannen in witte jas naarstig notities bij krabbelden. Een paar zaten vastgeketend aan een ziekenhuisbed waar ze werden geïnjecteerd met een okergele vloeistof. Andere sprongen door brandende hoepels, enkele lagen versuft en uitgemergeld in een kooi. Onder de supervisie van vier beveiligers werd een driekoppige Ajax-speler in bedwang gehouden. Het gros was niet ouder dan 13/14-jaar.

Uit speakers galmde op oorverdovend niveau de speeches van Sjaak Swart: ‘Ik ben voetbal. Ik ben Mister-Ajax, jij bent jongetje-Ajax. Wees dankbaar dat je voor Ajax mag spelen. Vergeet God, bedank mij dat jij deze opleiding kan volgen. Zeg altijd dat alles wat je bij ons hebt meegemaakt, goed is bevallen. Het systeem is heilig. Frank de Boer is heilig. Ik ben heilig. Wil je niet zo eindigen als El Hamdaoui of Wim Jonk, de heidenen, dan moet jij je aanpassen. Dus groei pupil, groei en misschien mag je ooit in mijn schaduw komen staan. Groei en onthoudt: één club, één kampioenschap, één Mister-Ajax!’

Steeds na die zin klapten de laboratoriumratten mechanisch in de handen. De passie was weg, precies zoals Ajax dat wil. De creativiteit is ingekaderd tot wetenschappelijke toetsing van het toelaatbare, precies zoals het eerste elftal speelt. De spelers van de jeugdopleiding staan keurig in gelid, voor Bad Boys is geen plaats meer in plan-Cruijff. De fluwelen revolutie leidt een generatie spelers op zonder eigen inzicht. 

Ik stond verstijft in het Ajax-jeugdopleidingslaboratorium terwijl tranen de beelden van mijn netvlies probeerden te spoelen. Ik was apathisch, verloren en repetitief ging die ene gedachte door mijn kop: zijn we niet te ver gegaan?

Hier voor de verandering eens boven de grond: Helden van de Toekomst


Ik voetbal dus Ik ben: Mister Ajax Sjaak Swart documentaire

 

Stefan Smeenk


 
Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 
 

Lees ook:

- De Eredivisie is een nichtendisco
- De tranen van Foppe
- De Haan terug op het nest
- Een verbitterd live verslag van Nederland - Tsjechië 
- Uitgelekt de sms-conversatie tussen Danny Blind en Phillip Cocu 
Wereldfilosoof Quincy Promes zet onze maatschappij op scherp
Jasper 'Vesuvius' Cillessen staat op ontploffen
In de naam van Blatter, FIFA en de schijnheilige geest
Een volwassen man in trainingspak

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Laatste reacties

Riedewald is de toekomstige aanvoerder van Ajax en Oranje

> > >
Dankzij Riedewald ontdekte ik het opleidingslaboratorium onder de Toekomst