Amateurclubs en Hans Kraay jr. moet je niet serieus nemen

17 februari 2016 | StefanS | .... kopt binnen

De Voetbal Inside aflevering van afgelopen maandag had niet pijnlijker kunnen beginnen. Tussen Gijp en Derksen in zat de kersverse ontslagen trainer van v.v DOVO Hans Kraay jr. Hans probeerde zijn lid, dat als een klopboor tegen de onderkant van de tafel tekeerging, in bedwang te houden. Hans wist zijn glimlach te onderdrukken als een Noord-Koreaanse leider die zich democratisch opstelt.

Waarom 'Hansie Hansie' als een kwijlende labrador zat te kwispelen in de studiolampen? Simpel. Omdat de werkloze trainer iets in de schoot kreeg geworpen waar hij normaliter tijdens de uitzending 90 minutenlang voor moet strijden: Hansie werd in de spotlight gezet. Ome Johan nam het op voor zijn kleine neefje die geheel onterecht op de schopstoel was gezet. Een 57-jarige man die een 67-jarige nodig heeft om voor hem te spreken, het is pijnlijker dan de terugkeer van John Heitinga bij Ajax.

Derksen nam de Napoliaanse colbertgooier op schoot en vertelde aan het volk dat Hansie heel veel auwie auwie heeft door mijnheer Kelderman’s (voorzitter DOVO) besluit. Daarna pakte Ome Johan een snotdoek uit zijn binnenzak, veegde de toet van Hans schoon, frommelde de doek op, stopte hem terug in de zak en ging doodleuk verder over het onrecht dat ‘onze Hans’ was aangedaan.

Alsof de begrafenisstoet zojuist was voorgereden en de crematieoven had aangedraaid, zo gluurden wij naar de geest van Hans Kraay jr. Nog nooit heb ik gezien dat er zo over iemand werd gesproken. Louis van Gaal doet het nog weleens in derde persoon enkelvoud. Dan begin ik zo nu en dan ook te twijfelen of Van Gaal zelf wel weet dat bij het gesprek is. Na Ome Johan bazelde Van der Gijp iets over voorzitters van provincieclubs die liever over de amateurvelden lopen dan bij moeder de vrouw en verder iets over het niet al te serieus nemen van provinciale verenigingen.

Goedbedoeld misschien maar daarmee bagatelliseert hij de werkzaamheden van Hans tot het vriespunt. De Happie Luis?-zanger gaf geen kik. Die kreeg de vraag of hij even ‘paardenlul’ wou zeggen tegen Wilfred Genee omdat de mensen dat nou eenmaal zo leuk vinden. Binnen drie zinnen rolde het olijke paardenlul over tafel. Je kan Kraay jr. opknippen als een poedel, een circushoedje op doen en door een brandende hoepel laten springen zolang je hem belooft over zijn ego te strelen hoereert Hans voor aandacht.

Dat hele ‘provincieclubs niet serieus nemen’ interesseerde mij. Door mijn kortstondige avontuur in het 1ste van Heerenveense Boys weet ik dat medespelers boos werden wanneer ik mijn oude kleren van vorige week uit de voetbaltas viste en de trainer vroeg: ‘en? Tegen wie spelen we vandaag?’ Die frustratie kwam doordat medespelers wel wisten dat de linksback van de tegenpartij Tjitte de Vries heette, rechtsbenig was, door de week bijbeunde als stukadoor en er een tweede vriendin in Klazienaveen op nahield.

Dit fenomeen waar onzinnige informatie een zaak van leven of dood is, is nog niet overleden. Via dit artikel kwam ik uit bij de officiële, bier specialisten/Bacardi lovers/King of Shot/No DOVO No Life!/D-Side Twitter Hooligang-account waar onvervalste DOVO-relnichten dagelijks in 140 tekens zeggen dat Hans Kraay moet oprottenInzamelacties starten om Hansie Hansie’s contract af te kopen en volle zalen trekken met D-Side spandoeken zoals deze. Waar een mens zich al mee bezig houdt.

De hele rol die Hans Kraay jr. aanneemt is dat hij niet serieus genomen moet worden. Daarom zit hij bij FOX Sport in steenkolen Engels interviews af te nemen, daarom zit hij aan tafel bij VI derde viool te spelen en mag hij pochen over dolle duikavonden waar zijn vrouw met een zak hondenkoekjes en tube glijmiddel wulps op hem ligt te wachten. Niet voor niets is Hans de ongekroonde koning van de Funny Home Video’s.

Hans Kraay jr. serieus nemen is niet in de lach schieten bij een videoanalyse van Arno Vermeulen. Dat is met kerst naar de schoonfamilie gaan en een leuke avond hebben. Dat is genieten van een huilende baby in een vliegtuig. Dat is Felix Rottenberg een sympathieke gozer vinden. Dat is vriendelijk omgaan met mensen die zichzelf omschrijven als ‘mensenmens’ en ‘lekker gek’. Dat het oké vinden dat je vriendin een salade bestelt maar zij vervolgens alle patat van jouw bord eet.

Dat gebeurt er wanneer je Hans Kraay jr. serieus gaat nemen. Dan is het droeviger met je gesteld dan een DOVO D-Side Hooligang, dus vanaf nu ook niet meer doen. Dat doet Hans namelijk zelf ook niet.

Het monoloog van Ome Johan

Heppie Luis?

Stefan Smeenk


 
Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 
 

Lees ook:

- Eerste winteraankoop Ajax bekend: Colin Kazim-Richards
De beklemmende Adidas-spermatozoïdenkledij van '74 is aansprakelijk voor deze kansloze generatie
- De Eredivisie is een nichtendisco
- De tranen van Foppe
- Een verbitterd live verslag van Nederland - Tsjechië 
- Uitgelekt de sms-conversatie tussen Danny Blind en Phillip Cocu 
Wereldfilosoof Quincy Promes zet onze maatschappij op scherp
In de naam van Blatter, FIFA en de schijnheilige geest
Een volwassen man in trainingspak

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Laatste reacties

http://mewkid.net/buy-xalanta/ - Amoxicillin Without Prescription Buy Amoxil Online sdj.zmdc.m.voetbaltube.com.htf.vo http://mewkid.net/buy-xalanta/

http://mewkid.net/buy-xalanta/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin Without Prescription yyd.pgxh.m.voetbaltube.com.qls.oj http://mewkid.net/buy-xalanta/

> > >
Amateurclubs en Hans Kraay jr. moet je niet serieus nemen