Ajax zoekt spits, transfervrije Adebayor zoekt club, Overmars zoekt verder

23 december 2015 | StefanS | .... kopt binnen

Ajax zoekt spits, transfervrije Adebayor zoekt club, Overmars zoekt verder

Frank de Boer is niet blij. Dit kunt u zien aan de Frons van Frank. De Frons van Frank schrijf je met een hoofdletter, terecht. De plooi tussen zijn wenkbrauwen die aanzwelt bij woede en als een Oost-Duitse dictator tegen de Ajax-selectie tekeergaat. De Frons gaat zijn eigen leven leiden, maakt hij zijn intrede dan is niets veilig. Stoelen, voetbalplezier, relaties, alles moet kapot.

Frons de surrogaatbroer van Frank
De Mr. Hyde-kant van de Ajax-coach begint de overhand te nemen. De Frons heeft een auto van de club, huisje tegenover Frank in Monnickendam en zeikt zowel binnen- als buiten het veld alles zonder- of met een hartslag af. Sinds Ronald zijn tweelinglidmaatschap heeft opgezegd en Frons de surrogaatbroer van Frank is geworden, is er hommeles. Ajax winterkampioen met het beste doelsaldo? Frons geeft zijn team een 5,5. ‘Ze mogen wel iets opportunistische aanvallen, zorgvuldiger combineren, eerder mensen aanspelen,’ zei Frons onlangs in het AD.

Als Ajax iets niet nodig heeft dan is het meer zorgvuldigheid. Frons laat ze als pokeraars spelen. Elke bal is een weloverwogen kansberekening. Het spelplezier is teruggebracht naar een zondagmiddagontmoeting bij de schoonouders waar spelers driftig roeren in een slappe bak koffie, met lange tanden een Spritzkoek naar binnen werken en bidden dat de 90 minuten zo snel mogelijk voorbij gaan omdat ze als de dood zijn iets verkeerds te doen.

Bazoer is Neerlands Hoop
Is Frons weg, dan ziet Frank het zonnig in. Die 5,5 komt niet door Bazoer nuanceert hij, Bazoer trekt het gemiddelde enorm omhoog. Geen wonder. Onze polder Patrick Vieira speelt als een gigant. Zelfs een blinde voelt aan het braille in het kunstgras dat Bazoer Neerlands Hoop is. Mocht er een god zijn, laat hem dan genade hebben. Geef ons nog twee van zulke types binnen drie jaar en dan kan Oranje zich ooit weer eens kwalificeren voor een toernooi.

Marc Dagomars weet het even niet meer
De mate van creativiteit in het Ajax-spel is terug te vinden in de zoektocht naar een geschikte spits. Frank wil graag er een spits bij maar ‘Huntelaar wil niet naar Ajax,’ zei hij onlangs. ‘Andere talentvolle spelers die ons versterken kosten al snel €9 miljoen.’ En dan is de bron leeg. Nul oriënterend vermogen die gasten. Marc Overmars hoef je al helemaal niet te vragen. Zodra hij geld in de combinatie met uitgeven hoort, begint hij te schuimbekken. Marc is zelf zo zuinig dat hij nog met zijn melktanden kauwt. Spelers kopen? Dat kost toch geld? Dan houdt het op. Geld! Hoe durven ze het te denken. Dat hebben we niet.

Oh nee?

Ajax boekte een winst van €22 miljoen euro in 2014/2015 en heeft een vermogen van €110 miljoen. Ik weet niet zo goed wat Marc Dagomars precies allemaal aan het doen is want binnen enkele minuten had ik een elftal op papier staan waarmee Ajax transformeert van een kleurloos zwartepietenelftal naar een regenboog-sambabal-selectie die in 2016 zal overwinteren in de Champions League.

Smeenk tipt Overmars
Dus Marc, laat het poetsen van je munten nou eens met rust, schroef je slobkousen aan, daar komen ze, mijn tips, Marc heb je kladblok in de hand? Op een presenteerblaadje, Bic-pen is ook wel handig bij deze Marcie, pats, advies is gratis trots kost je knaken, boem, kom-op, daar gaan we, het salaris van deze drie kun je aftrekken van die €22 miljoen, ontspan die bilspieren eens Marc, je kunt er nu een dubbeltje tussen klemmen, je kapitaal steek je in het veld en niet in ontroerend goed in Epe. Hier: in iedere linie een transfervrije geweldenaar die de Eredivisie op z’n kop zet en Ajax zijn smoel teruggeeft. Je mag me later bedanken.

Voorhoede.
Adebayor, 31 jaar, transfervrij met een marktwaarde van €5 miljoen. Speelde zijn laatste wedstrijd op 13 september 2015. Is gedreven en boomlang. Kwam uit voor Monaco, Arsenal, Manchester City, Real Madrid en Tottenham. Adebayor kan Milik laten zien hoe het er aan toegaat in het topvoetbal. Koningskoppel Milik en Adebayor met El Ghazi als valse rechtsbuiten. Om je vingers bij af te likken.

Middenveld.
Kevin-Prince Boateng, 28 jaar, transfervrij met een marktwaarde van €3 miljoen, clubloos sinds 8 december. Is dus nog fit, heeft gespeeld bij Tottenham Hotspur, Borussia Dortmund, Milan en Schalke 04. Kent de klappen van de zweep en het prikken van de tattoonaald. Na twee vette jaren is Boateng nog met winst te verkopen, bovendien is Klaassen, Boateng, Bazoer, geen lullig middenveld, zelfs niet internationaal.

Achterhoede.
Nuno André Coelho, 29 jaar, transfervrij sinds 2 februari met een marktwaarde van €2 miljoen, clubloos sinds 2 februari. Maakte zijn meters bij Porto, Sporting en Braga. Kan kwakkelende Veltman doen vergeten. Die doelpunten in eigen doel kennen we nu inmiddels wel. Tijd voor een Portugese rauwdouwer met haar op z’n ballen waar Riedewald, Dijks en Tete op terug kunnen vallen.

Ajax lest in een auto zonder instructeur
Frank & Frons, ik snap het hele wij-willen-eigen-spelers-opleiden-principe. Alleen hoe kan iemand zijn autorijbewijs halen zonder eens in een auto te hebben gereden? Zonder te weten hoe de auto aanvoelt, hoe hij door de bochten gaat, wanneer gas geeft en wanneer je afremt. Hoe kun je verwachten dat spelers topniveau halen zonder instructies te krijgen van een ervaren instructeur?

Juist, dat is onmogelijk.

Gratis en voor niets I: Adebayor


Gratis en voor niets II: Kevin-Prince Boateng


Frons de Boer in optima forma

 

Stefan Smeenk


 
Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 
 

Lees ook:

- De Eredivisie is een nichtendisco
- De tranen van Foppe
- De Haan terug op het nest
- Een verbitterd live verslag van Nederland - Tsjechië 
- Uitgelekt de sms-conversatie tussen Danny Blind en Phillip Cocu 
Wereldfilosoof Quincy Promes zet onze maatschappij op scherp
Jasper 'Vesuvius' Cillessen staat op ontploffen
In de naam van Blatter, FIFA en de schijnheilige geest
Een volwassen man in trainingspak

 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
Ajax zoekt spits, transfervrije Adebayor zoekt club, Overmars zoekt verder