‘F*ck the police’ & ‘Power to the People’

12 augustus 2015 | StefanS | .... kopt binnen

‘F*ck the police’ & ‘Power to the People’

‘Voor een weekendje rellen kan je mij echt wakker maken. Niets is lekkerder dan iemand zijn kop inslaan met uit een uit de straat getrokken stoeptegel. Dan overheerst het straatgevoel. Kippenvel zodra ik het bloed van een supporter van de tegenpartij langs zijn hoofd zie sijpelen. Heb ik écht het gevoel dat ik leef. Die spelers trappen tegen zo’n balletje en ik trap liever iemands Londsdale-petje van zijn harses. Verschil moet er zijn. Ik neem mijn kleine ook gewoon mee hoor. Als ik iemand van het stadion zo op de intensive care trap, dan kijk die kleine zó op tegen zijn vader. Pure biologie. Je wil die kinderen toch iets meegeven hé? Bovendien kunnen ze niet vroeg genoeg leren. Hij trapt schenen en ik breek kaken. Vader en zoon die er een dagje eropuit zijn. Dat schept toch een band. Even de zinnen verzetten.’

Deze denkwijze –als die er is– kan een regelrechte quote zijn van een gemiddelde voetbalhooligan.

Helaas heb ik deze quote niet zwart op wit weten te krijgen en is de bovenstaande reactie gefingeerd. Dat geeft niks. De supporters-slogan die afgelopen week zijn intrede maakte nadat de politie besloten te staken tijdens Eredivisie-wedstrijden, was van hetzelfde kaliber:

‘Wij geen wedstrijd, hun geen staking’.

Een SBS-6-redenatie die massaal supportersgroepen bij elkaar kreeg met namen waarmee ze de politiekorpsen probeerden te provoceren. ‘Supporters X’ en ‘Project F’ waren de weinig creatieve benamingen van de 'vreedzame' protestgroepen. Een verwijzing naar de ‘Project X’ samenscholing waar het pittoreske dorpje Haren in één nacht door relschoppers werd omgebouwd tot een oorlogsgebied. Zéér vreedzaam met zo'n naam. Ik ben geen racist ofzo maar wekelijks loop ik met een witte kap en brandende fakkels met mijn groepering de Koe Fux Clan vreedzame optochten door de Bijlmer. Daar moeten mensen verder niks achterzoeken hoor. Wat een onbegrijpelijke hersenkronkel. Het was logischer geweest als de supportersgroepen juist met de politie méé hadden gestaakt. Dan hadden beide partijen sneller de eigen doelen bereikt: méér geld en méér voetbal. Tegen de politie zijn –of ‘smurfen zoals ADO-supporters ze noemen– is kuddegedrag pur sang en een achterhaald principe. Agenten zitten namelijk in de hoek waar de klappen vallen.

Want laten we eerlijk zijn.

Een gemiddelde agent krijgt meer stront over zich heen dan een DIXI op een festivalterrein. Ze werken in weekenden, wekelijks gemiddeld vijf nachtdiensten, hebben te maken met dronkenlappen, agressievelingen, proleten en doodsbedreigende situaties en wat krijgen ze ervoor terug? Een hoofdagent van 41 jaar die al veertien jaar in dienst is verdient €2.120 netto Daarvoor moet hij bovengenoemde onregelmatigheden nemen als onderdeel van de baan, niet zeiken en vooral niet staken –en nooit (ik herhaal nóóit) staken tijden een voetbalwedstrijd; because then you get shit on the marble.

Waarom werd er eigenlijk gestaakt?

Het ging om bruto €100 euro. €100 f*cking euro meer voor onregelmatigheidtoeslagen. De politie staakten dit weekend op de dagen waarvoor ze de afgelopen vijf jaar geen inflatie-correctie hebben gekregen. €100 vind ik nog een bescheiden bedrag. Een wilde partij urineren tegen de officier van justitie en dan heb je dat er al uit. Maar wat besluiten die supportersgroepen te doen? ‘Een vreedzaam protest’ opzetten zodat ze ‘heerlijk samenzijn’ en de politie het recht van staken ontnam. Zucht, tegen de politie zijn is even populistisch als deze en de onderstaande uitspraak.

‘Wij laten ons geliefde spelletje en beleving niet afpakken door een angsthaas van een burgemeester of zogenaamde dienders die menen dat ze ons er mee hebben.’

Dit zeiden de initiatiefnemers van ‘Wij geen voetbal, zij geen staking PREPARTY. Nou ze hebben jullie er totaal niet mee, maar is er een Facebookpagina, preparty en een protestmars opgericht. Doet me helemaal niks hoor! Steek er amper tijd in! Ik heb wel een andere dagbesteding. Man, man, man, man, het is al jammerlijk dat er überhaupt politie nodig is om een potje te kunnen voetballen.

Oh ja? Is dat wel zo?

Nee, dat lieg ik. Eigenlijk is er iets heel moois ontstaan uit deze staking. Neem AZ-Ajax bijvoorbeeld. Die wedstrijd ging gewoon door. AZ besloot wat extra verkeersregelaars in te zetten om de supporters in goede banen te lijden. Niets aan het handje. De voorheen zo beladen wedstrijd verliep ineens zo smooth als een babybilletje. ‘Een zorgvuldige afweging en een verantwoorde uitdaging,’ aldus Burgemeester Bruinooge. Eigenlijk heeft de burgemeester besloten de supporters niet langer als kinderen te behandelen maar meer verantwoordelijkheid te gegeven.

Wellicht is dit een doorbraak op voetbalbeveiliging gebied.

De ‘normale’ supporter is lang genoeg onderdrukt geweest. Geef hem zijn macht terug. ‘Power to the People’ zeiden de Black Panthers zo rond 1960. Minder politie toezicht –hoe gek het ook klinkt– lijkt de oplossing. De meerderheid van de supporters krijgen zo meer bewegingsvrijheid en verantwoordelijkheid om de rotte appels in het stadion te verbannen. Laat de meerderheid deze appeltjes zelf maar schillen. Die hooligangs moeten de oren laten hangen; en zo niet? Dan wil ik best een oogje dichtknijpen zodra een voetbalpappa een hooligan aan zijn eigen vlaggenstok rijgt en hem drie rondes door de stadiongracht sleept om even te laten zien wat wij van al dat voetbalgeweld vinden.

‘Wij geen vreedzame wedstrijd, zij geen hooligan’.

Even onbegrijpelijk als de staking tegen de politie: het stakingsnieuws in het Frysk:


 

 

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
‘F*ck the police’ & ‘Power to the People’