'Kopt binnen': Sergio Ramos naakt! Wat u niet mocht zien

14 mei 2015 | StefanS | .... kopt binnen

Sergio Ramos naakt! Wat u niet mocht zien

Afgelopen week zag ik dit filmpje. Voor de lieden die de NSFW-filter hebben aanstaan ziet u het volgende: een ooglijke dame presenteert nietszeggende feitjes over Cristiano Ronaldo en ontdoet zich van al haar kleren. Voor de wellustige personen onder ons is er jammerlijk weinig te zien aangezien haar intieme delen met een zwarte balkjes zijn bedekt. Opmerkelijk is dat het hele filmpje om de striptease van de dame is ingericht –ze staat er waarschijnlijk niet vanwege haar scherpzinnige inzichten– wat mij tot de vraag brengt: wat is dan in godsnaam het nut van het filmpje? 

Censuur

Toch is censuur geen uniek voorkomen in de voetbalwereld. Er wordt wat afgecensureerd. Controle-instituten zoals de UEFA en FIFA zijn vanzelfsprekend pikeur. Onregelmatigheden tijdens een live-wedstrijd worden steevast niet in beeld gebracht. Er wordt uitgezonden met enkele seconden vertraging. Een streaker die tijdens een wk-wedstrijd met zijn flinke Frits over het veld zwabbert? De camera zoomt in op een bidon drinkende reservespeler. Supporters die met elkaar op de vuist gaan? Nee, dan kijken we liever naar een Oranje-fan met een bos wortelen op zijn hoofd.

‘We geven veroorzakers van problemen geen publiciteit. We concentreren ons volledig op wat relevant is met betrekking tot de wedstrijd.’ Aldus UEFA-woordvoerder Wolfgang Eichler. Oh ja? En hoe verklaar je dan het selectief uitzenden van camerastandpunten die de ogenschijnlijk buitenspelstaande Carlos Tevez in de wedstrijd Argentinië – Mexico het best maskeert? Waarom wordt de afgekeurde goal van Lampard in de wedstrijd Duitsland – Engeland niet als hoogtepunt gezien (lees: niet uitgezonden in de samenvatting). Het is wel duidelijk dat de FIFA/UEFA niet consequent objectief is en alleen die beelden selecteert, die het beste in de eigen straat past. Ofwel: de FIFA en de UEFA zijn de Diederik Stapels van de voetbalwereld.

Ter verduidelijking meneertje Wolfgang: randzaken in het voetbal zijn net zo relevant als het voetbal zelf. Het zijn de blote basten van de fans in het uitvak met min tien graden, het zijn de volgeschreven kranten, de update gehouden websites, de voor- en nabeschouwingen. Voetbal is meer dan 90 minuten, zo ook de video van de begeerlijke nieuwslezers. Echter rest mij nog steeds de vraag: wat is het nut van het gecensureerde filmpje?

Frituur

En toen schoot het mij te binnen. Het filmpje is daar puur voor promotionele doeleinden, het genereren van clicks, likes, shares en retweets is natuurlijk de hoofdmoot. Youtube, social media en voetbalwebsites duiken erbovenop met moddervette koppen die de lezer aantrekt. Dit fenomeen is het tegenovergestelde van censuur, dat ik graag frituur wil noemen. Hoe vaak per dag klik je op een artikel met een kop als: ‘Dirk Kuyt veegt nu al de vloer aan met Ajax.’ Sensatiebelust klik je op de titel en dan zie je de Katwijker met een mop in de hand het schoonmaakmiddel promoten. Misleid met zinnen die multi-interpretabel zijn. Hoeveel dode mussen aanschouwen wij wel niet dagelijks op het wereldwijde web?

Frituur is niets anders dan opgeklopte vettigheid dat de ware boodschap verbloemt. Kijk, een patatje is niet anders dan een rauwe aardappel die zich vol heeft laten zuigen met frituurvet. Het oog ziet een glanzend patatje en vindt het aantrekkelijk (we klikken op de titel), het smaakt op het eerst gezicht lekker (we lezen het stuk met volle verwachting). Echter zien we daarna de waarheid, wel voelen we ons schuldig na het eten van junkfood, het lichaam kan niks met het vet en zet het om in een neukteugel (het is non-informatie die onze brein vervuilt omdat het ons geen steek verder helpt).

Wij als lezer worden bedot. We krijgen vette worst voorgehouden die in werkelijkheid geen inhoud heeft waardoor we in feite naar een lege darm staren. Dit geldt overigens niet alleen voor lezers. Ook de kijker heeft te maken met frituur. Hoe vaak zie je een FOX-verslaggever met droge ogen praten over de sensationele vrijdagavondwedstrijd Heracles – Go Ahead Eagles. Want laten we elkaar geen mietje noemen: een avondje backgammon spelen in het verzorgingstehuis is bloedstollender. Wie denken ze wel niet dat wij zijn? Alsof u daar niet doorheen prikt. Wij zien heus wel wanneer een kwalitatief uitermate teleurstellende wedstrijd, een kwalitatief uitermate teleurstellende wedstrijd is. Dan kan je er wel een grote rode strik omheen doen, de inhoud blijft hetzelfde.

Censuur & Frituur

De oplettende lezer zag het al: de titel van dit stuk is ook regelrechte frituur. Toch wil ik u als lezer niet minachten. Het oog wil ook wat dus heb ik een constructie verzonnen waarbij censuur en frituur hand in hand gaan. Met een juist geplaatst censuurschap worden op het oog onschuldige beelden plotsklaps in een ander perspectief geplaatst. U heeft er niks aan maar puur voor het vertier zijn ze hier. U mag mij later bedanken.

Wat dacht u van Sergio R. die wel heel blij is met zijn fans? 

Sergio Ramos naked

Een Burberry fotoshoot van sterspelers plus toevoeging van èèn logo

Drogba nakedCR7 die een onherkenbaar gemaakte wereldleider betast
cristiano ronaldo naked

 

Gourcuff die een goal met zijn teamgenoten viert

AC Milan goal celebration


De Griek Georgios Katidis die zijn veroordeelde nazi groet doet
Georgios Katidis nazi groet

 

Uit de oude doos I: Pele en Boby Moore zijn gebroederlijk

Pele nakedUit de oude doos II: Rooney ontspant zich met medespeler Ronaldo
Rooney naked

 

Sorry, deze cover vroeg er gewoon om

En voor de liefhebbers van vrouwenvoetbal is een balkje afdoende

brandi naked


 


Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 

Lees ook:
- En dan wint Groningen de beker
Karim RekkkiKIEK Karim Rekik
10 voetbalvragen aan een blonde stoot
Knuffelkoning Cocu: ‘PSV zou weleens kampioen kunnen worden.’
- Het mysterie van fanhysterie

FacebookTwitterGoogle+
Deel dit met vrienden via:
TwitterFacebookGoogle+WhatsApp

Bekijk ook..

Reageer

> > >
'Kopt binnen': Sergio Ramos naakt! Wat u niet mocht zien